GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nevjerojatno: Dvanaesti put pao natječaj za prugu Hrvatski Leskovac - Karlovac

Nevjerojatno: Dvanaesti put pao natječaj za prugu Hrvatski Leskovac - Karlovac
PRUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2021 / 16:07
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ni sedam mjeseci nakon objave natječaja za građevinske i elektroenergetske radove te rekonstrukciju i gradnju drugog kolosijeka na dionici pruge Hrvatski Leskovac - Karlovac, otvorene ponude nisu pristigle na taj natječaj.

U petak u 10 sati u HŽ Infrastrukturi trebale su biti otvorene ponude, ali 16 sati prije tog roka pristigla je žalba tvrtke N-ING iz Beograda te je cijeli postupak zaustavljen dok se Državna komisija za kontrolu javne nabave ne očituje o žalbi.

To je već 12. žalba koja je pristigla na taj natječaj, što je dosad apsolutni rekord za jedan državni infrastrukturni projekt. Riječ je o natječaju za rekonstrukciju i izgradnju dionice željezničke pruge, koja bi trebala biti dio buduće nizinske pruge od Rijeke do granice s Mađarskom. Procijenjena vrijednost radova je 2,04 milijarde kuna, a Europska unija cijeli projekt sufinancira s 85 posto nepovratnih sredstava, koje treba potrošiti do kraja 2023. godine.

Prema navodu iz službenog registra, djelatnosti tvrtke N-ING su inženjerijske djelatnosti i tehničko savjetovanje. Dakle, kako nam navode sugovornici, riječ je o tvrtki koja je u ime neke velike tvrtke podnijela žalbu kako bi na neko vrijeme zaustavila natječaj.

Prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, iza žalbe zapravo stoji jedna kineska kompanija koja obavlja poslove u Srbiji. Tako se po tko zna koji put dogodilo da tvrtke koje nemaju reference za javljanje na takve natječaje, za 5 tisuća kuna, koliko iznosi trošak žalbe, zaustavljaju strateške infrastrukturne projekte u ime velikih građevinskih tvrtki, koje na vrijeme nisu uspjele pripremiti ponudu.

Proteklih godina toga smo se nagledali u mnogo slučajeva, posebno kod projekta most Pelješac, a nedavno se to dogodilo i na natječaju za obilaznicu Novog Vinodolskog. Prema riječima upućenih, problem bi se riješio izmjenom Zakona o javnoj nabavi, koji omogućuje takve manevre velikih građevinskih igrača. Izmjenu zakona još je prije godinu i pol tražio i ministar prometa Oleg Butković.

- To je zaista frustrirajuće. Žalbe na natječaje daju tvrtke bez ijednog zaposlenog, koje se bave nekretninama i kupuju vrijeme. Potičem ministra gospodarstva Horvata da se počne s izmjenom zakona - da se trošak žalbe s 5000 podigne na 100.000 kuna i skrate žalbeni rokovi - pozivao je tad Butković.

Ministar Horvat ništa nije učinio glede tog pitanja, a slično se događa i sad, u mandatu ministra gospodarstva Tomislava Ćorića. I nadalje, tko god se sjeti i uplati 5 tisuća kuna, može zaustaviti državne projekte vrijedne nekoliko milijardi kuna. Od dosadašnjih 11 žalbi, koje su podnesene na ovaj natječaj, bilo je i onih koje su prihvaćene od DKOM-a. Prvu žalbu, 17. rujna prošle godine, podnijela je tvrtka Beton Lučko. Na kraju su od žalbe odustali, ali je natječaj zbog nje bio zaustavljen skoro mjesec dana.

U prosincu prošle godine podneseno je čak šest žalbi, od kojih je dio odbačen, a dio prihvaćen te je došlo do izmjene dokumentacije. Nakon te posljednje žalbe, upitno je koliko će nova odgoda trajati. U HŽ Infrastrukturi, nadaju se, vrlo kratko. DKOM-u su već poslali odgovor na žalbu, u kojem tvrde da je ona neutemeljena i zakasnjela.

Tagovi: pruga Hrvatski Leskovac-Karlovac, Oleg Butković, Darko Horvat, tvrtka N-ING, HŽ Infrastruktura
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE