GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Končar Grupe uzletjela 175 posto

Neto dobit Končar Grupe uzletjela 175 posto
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2022 / 20:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Končar Grupa u prva tri mjeseca 2022. poslovala je sa 121,2 milijuna kuna neto dobiti, što je za 71,4 milijuna ili 175 posto više nego godinu ranije, pokazuje u četvrtak objavljeno financijsko izvješće te kompanija.

Ukupni konsolidirani prihodi grupe dosegnuli su 965 milijuna kuna te su bili veći za 244,6 milijuna ili 34 posto u odnosu na prvi kvartal 2021.

Pritom su poslovni prihodi dosegnuli 953,9 milijuna kuna, što je 34,5 posto više od ostvarenog u istom razdoblju 2021.godine, dok su prihodi od prodaje bili 884,1 milijun kuna, što je za 192,6 milijuna ili gotovo 28 posto više.

Od toga su prihodi od prodaje na inozemnim tržištima ostvareni u visini od 528 milijuna kuna, što je 14,8 posto više nego lani, a udio izvoza u prihodima od prodaje dosegnuo je 60 posto. Dvije trećine izvoza ostvareno je u zemljama Europske unije, navodi se u financijskom izvješću.

Poslovni rashodi, pak, dsoegnuli su 840,4 milijuna kuna ili 25 psoto više nego lani. U poslovnim rashodima materijalni troškovi, odnosno troškovi sirovina i materijala, prodane robe i ostali vanjski troškovi, dosegnuli su 690,4 milijuna kuna.

Kako se navodi u izvješću, učešće materijalnih troškova u prihodima od prodaje, korigiranim za promjenu vrijednosti zaliha, iznosi 70,5 posto i u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veći su za 3,4 postotnih poena. Udio troškova sirovina i materijala u prihodima od prodaje veći je za 6,2 postotna poena u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Predsjednik Uprave Končar Grupe Gordan Kolak istaknuo je kako je prvi ovogodišnji kvartal bio još jedno rekordno tromjesečje, u kojem je ostvaren dvoznamenkasti rast svih ključnih pokazatelja poslovanja, i to usprkos nestabilnom makrookruženju koje je izazvala ruska invazija na Ukrajinu.

"Gospodarstvo, koje se još nije oporavilo od posljedica pandemije, suočilo se s novim velikim izazovima. Rat u Ukrajini dodatno je pogoršao probleme u globalnim lancima opskrbe. Rast inflacije koja je u najvećoj mjeri posljedica neočekivano visokih troškova energenata i energije te rast troškova sirovina i materijala otežali su poslovanje svih gospodarskih subjekata pa i poslovanje Grupe Končar u prvom kvartalu ove godine", istaknuo je Kolak.

Končar je nakon ruskog pripojenja Krima 2014. godine te prvim uvođenjem sankcija Rusiji znatno smanjio poslovne aktivnosti na ruskom tržištu, tako da ratna zbivanja nemaju izravan materijalni utjecaj na poslovanje, no neizravne su posljedice mnogobrojne, dodao je.

"Njihov utjecaj na poslovanje u ovom trenutku teško je procijeniti, a najviše će ovisiti o trajanju i intenzitetu rata te njegovu ishodu i posljedicama. Zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima ostvarenim u prethodnoj godini, koji su dodatno financijski ojačali poziciju Grupe, takva nepredviđena i izvanredna situacija učinkovito je prevladana. Uz snažnu financijsku poziciju, odlična ugovorenost stvorila je osnovicu za rast prihoda od prodaje proizvoda i usluga na svim ključnim tržištima", naveo je Kolak.

Stanje ugovorenih obveza (poslova, tzv. backlog) dodatno je poraslo u tom razdoblju, za 48,5 posto te je na kraju prvog tromjesečja iznosilo 5,55 milijardi kuna, navedeno je u izvješću.

Tagovi: Končar EI, Končar Grupa, Gordan Kolak
PROČITAJ I OVO
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
ZAPOŠLJAVANJE
Boston Consulting Group planira zaposliti više od 1.000 novih radnika u Europi
BERLIN - Njemački odjel konzultantske tvrtke Boston Consulting Group (BCG) planira ove godine zaposliti više od tisuću novih zaposlenika u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji i istočnoj Europi.
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
LETOVI
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
BEOGRAD - Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara.
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
ISTRAGA
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štete putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero.
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
ZELENO SVJETLO
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
NEW YORK - Vlasnici američkog proizvođača čelika U.S. Steela prihvatili su 14.9 milijardi dolara vrijednu ponudu Nippon Steela, utirući put japanskom vlasniku, unatoč crvenom svjetlu Bijele kuće i kritikama sindikata.
Walmart varao kupce na mesu
PREVARE
Walmart varao kupce na mesu
NEW YORK - Poznati američki lanac trgovina "Walmart" nagodio se za 45 milijuna dolara nakon tužbe u kojoj su ga potrošači optuživali da je godinama varao mjere mesa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE