GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto dobit Bayera u drugom kvartalu potonula 35%

Neto dobit Bayera u drugom kvartalu potonula 35%
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2018 / 15:14
Autor: SEEbiz / H
LEVERKUSEN - Njemački kemijski i farmaceutski div Bayer objavio je u srijedu prvo poslovno izvješće od preuzimanja američkog Monsanta, koje je pokazalo osjetno manju neto dobit zbog izdvajanja rezultata poslovanja s plastičnim materijalima Covestro.

U drugom je tromjesečju njemačka tvrtka zabilježila neto dobit od 799 milijuna eura, što je 34,7 posto manje nego što su ostvarili u istom prošlogodišnjem razdoblju. U kompaniji tumače taj pad izdvajanjem iz rezultata poslovanja s plastičnim materijalima Covestro.

Bayer je početkom lipnja smanjio udio u Covestru, a prihod su upotrijebili za financiranje akvizicije američkog Monsanta. Prihodi njemačke tvrtke porasli su 8,8 posto, na 9,48 milijardi eura, pokazuje izvješće.

Bayer je preuzeo američki Monsanto za 63 milijarde dolara, ciljajući najvećim preuzimanjem inozemne tvrtke u povijesti poslovanja njemačkih tvrtki na stvaranje agrokemijskog diva koji bi kupcima nudio sjemenje, uključujući i ono za genetski modificirane usjeve, te kompatibilne pesticide i podatkovne usluge za poljoprivrednike.

Pritom bi odjel za zaštitu bilja i proizvodnju sjemenja trebao preteći odjel lijekova i postati glavni generator prihoda njemačke kompanije, unatoč tome što lijekovi na recept u pravilu donose veće profitne marže.

U danas objavljenom izvješću Bayer je objavio i nerevidirane podatke kako bi naznačio kakvi bi bili rezultati odjela za zaštitu bilja i proizvodnju sjemenja kada bi se uključio Monsanto a isključili dijelovi poslovanja prodani BASF-u kako bi se ishodila regulatorna dozvola za mega spajanje.

Pad odjela lijekova

Umjesto službeno objavljene tri milijarde eura, prihodi tog odjela iznosili bi 5,1 milijardu eura i bili bi veći za 1,6 posto nego u godini ranije, pokazuje izvješće. Ključni odjel lijekova bilježio je 2,0-postotni pad prihoda, na 4,2 milijarde eura. Još je više smanjena operativna dobit, za 9,2 posto, na 1,05 milijardi eura.

U Bayeru objašnjavaju takav rezultat ključnog odjela nepovoljnim utjecajem valutnih tečajeva i problemima u opskrbi i distribuciji određenih lijekova.

U odjelu lijekova koji se prodaju bez recepta, uključujući Claritin i Aspirin, prihodi su pali 8,4 posto, na 1,4 milijarde eura. Operativna dobit smanjena je gotovo 20 posto, na 157 milijuna eura.

Promatrano o regijama, veći prihodi u azijsko-pacifičkoj regiji nisu nadoknadili pad u Europi, na Bliskom Istoku u Africi i Sjevernoj Americi. Svijetla točka bio je odjel veterinarsko-medicinskih proizvoda, koji je ostvario veće prihode i operativnu dobit.

U cijeloj godini Bayer sada cilja na prihode od 39 milijardi eura, oko četiri milijarde veće no što su do sada prognozirali, zahvaljujući akviziciji Monsanta. Operativna dobit prije posebnih stavki trebala bi se povećati čak 10 posto.

Tagovi: Bayer, Monsanto, Covestro
PROČITAJ I OVO
Zvonko Zubak još nije uplatio kupoprodajni iznos za Vitezit
PROBLEMI
Zvonko Zubak još nije uplatio kupoprodajni iznos za Vitezit
SARAJEVO - Više od dva mjeseca nakon završetka javnog nadmetanja za prodaju, kupac "Vitezita", u srednjoj Bosni, nije uplatio ugovoreni iznos od oko deset i pol miliona KM (oko 5,6 miliona eura).
Pfizer: Najvjerojatnije će trebati i treća doza cjepiva
CIJEPLJENJE
Pfizer: Najvjerojatnije će trebati i treća doza cjepiva
NEW YORK - Direktor kompanije Pfizer Albert Bourla rekao je danas da je "najvjerojatnije" potrebna i treća doza cjepiva, 12 mjeseci nakon druge doze.
Norveška odgađa odluku o uporabi cjepiva AstraZenece
ODGODA
Norveška odgađa odluku o uporabi cjepiva AstraZenece
OSLO - Norveškoj treba više vremena da procijeni hoće li nastaviti s uporabom cjepiva AstraZenece ili će ga izbaciti iz programa cijepljenja, rekao je ministar zdravstva Ben Hoeie u četvrtak.
PepsiCo povećao prihode i dobit u prvom kvartalu
RAST
PepsiCo povećao prihode i dobit u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki prehrambeni div PepsiCo izvijestio je u četvrtak o rastu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, profitirajući od gomilanja zaliha pića i grickalica u razdoblju pandemijskih ograničenja gospodarskog i društvenog života.
Raste interes za eksperimentalno cjepivo CureVac
CJEPIVA
Raste interes za eksperimentalno cjepivo CureVac
BERLIN - Njemačka biotehnološka tvrtka CureVac priopćila je u četvrtak da proteklih dana bilježi porast zahtjeva za svoje eksperimentalno cjepivo u trenutku kada raste zabrinutost zbog nuspojava drugih cjepiva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE