GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestle postigao ciljeve profitabilnosti godinu dana prije plana

Nestle postigao ciljeve profitabilnosti godinu dana prije plana
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 13:24
Autor: SEEbiz
VEVEY - Nestle, najveća prehrambena kompanija na svijetu u svom sjedištu u švicarskom Veveyu jutros je predstavila poslovne rezultate za proteklu godinu.

Organski rast od 3,5%, sa stvarnim internim rastom (RIG) od 2,9% i cijenama od 0,6%. Rast je podržan snažnim zamahom u SAD-u te rezultatima Purina PetCare na globalnoj razini.

Ukupna objavljenja prodaja povećala se za 1,2% na 92,6 milijardi švicarskih franaka (2018.: 91,4 mlrd. CHF). Neto akvizicije imale su negativna učinak od 0,8% dok je devizno poslovanje smanjilo prodaju za 1,5%.

Kompanija je postigla cilj profitabilnosti za 2020. godinu jednu godinu prije svog srednjoročnog plana. Interno usklađena profitna marža (UTOP) povećala se za 60 baznih bodova na 17,6%. Profitna marža (TOP) smanjila se za 30 baznih bodova na 14,8%, zbog povećanog restrukturiranja i povezanih troškova.

Usklađena zarada po dionici povećala se za 11,1% u stalnoj valuti te za 9,8% u odnosu na CHF 4.41. Zarada po dionici povećala se za 28,0% na CHF 4.30 na izvještajnoj osnovi.

Slobodan novčani tok povećao se za 10,9% na 11,9 milijardi CHF.

Uprava predlaže povećanje dividende od 25 centima na 2,70 CHF po dionici, označavajući tako 25 uzastopnih godina rasta dividende. U 2019. godini dioničarima je ukupno vraćeno 16,9 milijardi CHF kroz kombinaciju dividendi i otkupa dionica. Na kraju 2019., Nestlé je dovršio program otkupa dionica vrijedan 20 milijardi CHF koji je započet u srpnju 2017. U siječnju 2020. započeo je novi program otkupa dionica do 20 milijardi CHF.

Nestlé je u 2019. prodao Nestlé Skin Health i najavio prodaju divizije sladoleda u SAD-u za 4 milijarde američkih dolara Froneriju (transakcija dovršena 31. siječnja 2020.). Nestlé je također pristao prodati 60% udjela u Herta charcuterie (hladni naresci i mesne prerađevine) kompaniji Casa Tarradellas. Rotacija portfelja u protekle tri godine čini 12% ukupnih prodaja u 2017.

Izgledi za 2020.: nastavak povećanja organskog rasta prodaje, očekuje se daljnje ubrzanje u 2021./2022. prema održivom srednjem jednoznamenkastom rastu. Interno usklađena profitna marža s nastavkom poboljšanja. Očekuje se rast usklađene zarade po dionici u stalnoj valuti i učinkovitost kapitala. U ovome trenutku još je prerano kvantificirati financijski učinak izbijanja koronavirusa.

Mark Schneider, glavni izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je:

"U 2019. godini zabilježili smo snažan napredak, uz značajno poboljšanje ključne operativne i financijske metrike drugu godinu za redom. Profitabilnost se ponovno poboljšala i postigli smo cilj godinu dana prije plana. Također, napravili smo značajan napredak u transformaciji našeg portfelja te ostajemo usredotočeni na brze inovacije - sve brže se pojavljujemo na tržištu s proizvodima koji su must-have. Ponosni smo i što smo potvrdili naše vodstvo u održivosti u trenucima kada društvo sve više očekuje da kompanije pruže rješenja za najveće okolišne probleme s kojima smo suočeni. U 2020. očekujemo nastavak organskog rasta prodaje i poduzimanje dodatnih aktivnosti kako bismo odlučno rješavali dio poslovanja s nedostatnim rezultatima".

Tagovi: Nestlé, profitabilnost, Purina Pet Care, Nestlé Skin Health, Froneri
PROČITAJ I OVO
Cjepivo AstreZenece učinkovitije u manjim dozama
GREŠKA
Cjepivo AstreZenece učinkovitije u manjim dozama
LONDON - Pogreška u doziranju otkrila je da je cjepivo protiv COVID-19 AstreZenece i Oxforda učinkovitije kad ga se manje dozira.
British Airways vraća se u prosincu s linijom London-Zagreb
LETOVI
British Airways vraća se u prosincu s linijom London-Zagreb

ZAGREB - British Airways ove je godine vrlo često mijenjao svoj raspored na liniji London - Zagreb, linija je u rujnu bila suspendirana sve do kraja listopada, zatim je prometovala vrlo kratko, svega dva tjedna, da bi kompanija ponovno obustavila promet prema Zagrebu.

Ugostiteljstvo: Nove mjere za mnoge znače i konačnu propast
AGONIJA
Ugostiteljstvo: Nove mjere za mnoge znače i konačnu propast
RIJEKA/ZAGREB – Mnoge europske zemlje su išle u ovakav ili onakav lockdown u studenom kako bi se situacija do prosinca popravila jer je ovo mjesec koji je za ugostitelje, a i općenito potrošnju, vrlo važan.
U zračnoj luci Schiphol sve spremno za distribuciju smrznutog cjepiva
CJEPIVO
U zračnoj luci Schiphol sve spremno za distribuciju smrznutog cjepiva
AMSTERDAM - U hladnjačama-skladištima robe amsterdamske zračne luke Schiphol, radnici zračne kompanije KLM pripremaju se za primitak cjepiva protiv covida-19 koje se mora čuvati na krajnje niskim temperaturama i takvo distribuirati diljem svijeta.
Gorenje od kolovoza zaposlilo oko 800 radnika, a do kraja godine zaposlit će ih još 300
ZAPOŠLJAVANJE
Gorenje od kolovoza zaposlilo oko 800 radnika, a do kraja godine zaposlit će ih još 300
VELENJE - Gorenje, koje je u vlasništvu kineskog Hisensea, zaposlilo je oko 800 dodatnih radnika od sredine kolovoza zbog povećanih narudžbi, a do kraja godine bit će ih još oko 300. Među novim zaposlenicima nema agencijskih zaposlenika, objasnili su iz Gorenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE