GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestle postigao ciljeve profitabilnosti godinu dana prije plana

Nestle postigao ciljeve profitabilnosti godinu dana prije plana
CILJEVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 13:24
Autor: SEEbiz
VEVEY - Nestle, najveća prehrambena kompanija na svijetu u svom sjedištu u švicarskom Veveyu jutros je predstavila poslovne rezultate za proteklu godinu.

Organski rast od 3,5%, sa stvarnim internim rastom (RIG) od 2,9% i cijenama od 0,6%. Rast je podržan snažnim zamahom u SAD-u te rezultatima Purina PetCare na globalnoj razini.

Ukupna objavljenja prodaja povećala se za 1,2% na 92,6 milijardi švicarskih franaka (2018.: 91,4 mlrd. CHF). Neto akvizicije imale su negativna učinak od 0,8% dok je devizno poslovanje smanjilo prodaju za 1,5%.

Kompanija je postigla cilj profitabilnosti za 2020. godinu jednu godinu prije svog srednjoročnog plana. Interno usklađena profitna marža (UTOP) povećala se za 60 baznih bodova na 17,6%. Profitna marža (TOP) smanjila se za 30 baznih bodova na 14,8%, zbog povećanog restrukturiranja i povezanih troškova.

Usklađena zarada po dionici povećala se za 11,1% u stalnoj valuti te za 9,8% u odnosu na CHF 4.41. Zarada po dionici povećala se za 28,0% na CHF 4.30 na izvještajnoj osnovi.

Slobodan novčani tok povećao se za 10,9% na 11,9 milijardi CHF.

Uprava predlaže povećanje dividende od 25 centima na 2,70 CHF po dionici, označavajući tako 25 uzastopnih godina rasta dividende. U 2019. godini dioničarima je ukupno vraćeno 16,9 milijardi CHF kroz kombinaciju dividendi i otkupa dionica. Na kraju 2019., Nestlé je dovršio program otkupa dionica vrijedan 20 milijardi CHF koji je započet u srpnju 2017. U siječnju 2020. započeo je novi program otkupa dionica do 20 milijardi CHF.

Nestlé je u 2019. prodao Nestlé Skin Health i najavio prodaju divizije sladoleda u SAD-u za 4 milijarde američkih dolara Froneriju (transakcija dovršena 31. siječnja 2020.). Nestlé je također pristao prodati 60% udjela u Herta charcuterie (hladni naresci i mesne prerađevine) kompaniji Casa Tarradellas. Rotacija portfelja u protekle tri godine čini 12% ukupnih prodaja u 2017.

Izgledi za 2020.: nastavak povećanja organskog rasta prodaje, očekuje se daljnje ubrzanje u 2021./2022. prema održivom srednjem jednoznamenkastom rastu. Interno usklađena profitna marža s nastavkom poboljšanja. Očekuje se rast usklađene zarade po dionici u stalnoj valuti i učinkovitost kapitala. U ovome trenutku još je prerano kvantificirati financijski učinak izbijanja koronavirusa.

Mark Schneider, glavni izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je:

"U 2019. godini zabilježili smo snažan napredak, uz značajno poboljšanje ključne operativne i financijske metrike drugu godinu za redom. Profitabilnost se ponovno poboljšala i postigli smo cilj godinu dana prije plana. Također, napravili smo značajan napredak u transformaciji našeg portfelja te ostajemo usredotočeni na brze inovacije - sve brže se pojavljujemo na tržištu s proizvodima koji su must-have. Ponosni smo i što smo potvrdili naše vodstvo u održivosti u trenucima kada društvo sve više očekuje da kompanije pruže rješenja za najveće okolišne probleme s kojima smo suočeni. U 2020. očekujemo nastavak organskog rasta prodaje i poduzimanje dodatnih aktivnosti kako bismo odlučno rješavali dio poslovanja s nedostatnim rezultatima".

Tagovi: Nestlé, profitabilnost, Purina Pet Care, Nestlé Skin Health, Froneri
PROČITAJ I OVO
Preminuo tvorac Lego figurice
IN MEMORIAM
Preminuo tvorac Lego figurice
KOPENHAGEN - Jens Nygaard Knudsen, tvorac svjetski poznate Lego figurice, umro je u hospiciju od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) u dobi od 78 godina, izjavili su u subotu njegovi bivši suradnici.
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PODGORICA - Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
KZK
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
BEOGRAD - Postupak je pokrenut protiv ovih dveju kompanija kao dobavljača i trgovaca na malo - kupaca na tržištu prehrambenih proizvoda zbog osnovane pretpostavke da su zaključili restriktivni sporazum i njime utvrdili minimalnu cenu u daljoj prodaji.
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE