GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestle popustio pritiscima, povlači iz ruskih trgovina KitKat, Nesquik

Nestle popustio pritiscima, povlači iz ruskih trgovina KitKat, Nesquik
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2022 / 20:46
Autor: SEEbiz
LONDON - Švicarski prehrambeni div Nestle u srijedu je odlučio povući iz ruskih trgovina proizvode koje ne smatra osnovnim potrepštinama, poput čokoladica KitKat i Nesquika, popustivši pritisku kritika aktivističkih udruga, kupaca i političara.

Potez je neuobičajen za vodećeg svjetskog proizvođača robe za široku potrošnju koji desetljećima posluje u ratnim zonama širom svijeta, primjećuje Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prozvao je tijekom vikenda nekoliko tvrtki koje su odlučile ostati u Rusiji i nakon njezine invazije na Ukrajinu, optuživši Nestle da ne postupa u skladu sa svojim sloganom "Dobra hrana, dobar život".

I prije njegovih kritika, Nestle je danima bio na udaru internetskih kritika kupaca, aktivista, ulagača i političara.

Tvrtka je nedavno najavila da u Rusiju više neće izvoziti proizvode koje ne smatra osnovnim potrepštinama, a obustavila je i odgovarajući uvoz. Zaustavili su i promotivne aktivnosti i kapitalna ulaganja i naglasili da ne ostvaruju dobit u Rusiji.

"Mi smo uz narod Ukrajine i naših 5.800 zaposlenika u toj zemlji", objavio je Nestle, dodavši i da će nastaviti isplaćivati plaće zaposlenicima u Rusiji.

Nestle je desetljećima meta kritika aktivističkih skupina i vlada zbog pitanja koja uključuju proizvodnju flaširane vode, odluku o ostanku u Južnoafričkoj Republici tijekom apartheida i praksi oglašavanja dojenačke hrane.

"Nestle prati povijest prosvjeda", zaključio je Jaideep Prabhu, profesor marketinga na Sveučilištu u Cambridgeu.

„Nestle je daleko istaknutiji od P&G-a i Unilevera kada je riječ o prepoznatljivosti proizvoda među kupcima... Nestleovi su logotipi na proizvodima snažno istaknuti", dodaje Prabhu.

Influenserica Amee Vanderpool s gotovo 350.000 pratitelja na Twitteru, u nedjelju je objavila: "Nestle se odbija povući iz Rusije čak i nakon očajničke molbe Ukrajine i predsjednika Zelenskog."

Objava je potaknula bojkot proizvoda, uključujući Nestleove brendove.

Tvrtku su osudili i neki ukrajinski političari.

"@Nestle ne želi obustaviti poslovne aktivnosti u Rusiji i time omogućuje nastavak ruske agresije u Europi", napisao je prije gotovo tjedan dana na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, koji ima preko 742.000 pratitelja na Twitteru.

"Dugoročna šteta ugledu tvrtke proporcionalna je razmjerima ruskih ratnih zločina u Ukrajini (ogromna). Nestle, nije prekasno da se predomisliš", poručio je ministar.

Rusiju je osudila i hakerska skupina "Anonymous", također pozivajući na bojkot njihovih proizvoda, podsjeća Reuters.

Tagovi: Nestle, KitKat, Nesquik
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE