GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestašica reciklirane plastike u sektoru bezalkoholnih pića

Nestašica reciklirane plastike u sektoru bezalkoholnih pića
PLASTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2022 / 09:32
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Količine reciklirane plastike u Europi se moraju više nego utrostručiti kako bi sve tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića prešle na u potpunosti reciklirane boce, upozorila je japanska kompanija Suntory Beverage and Food.

Reciklirana plastika (poznate kao rPET) u prosjeku ima 79 posto niži ugljični otisak od čiste plastike iz sirovina, a kompanija procjenjuje da će joj ta promjena uštedjeti oko 36 tisuća tona ugljičnog dioksida godišnje.

No Suntory upozorava da će se količina rPET-a kvalitete dostatne za prehrambene proizvode, morati značajno povećati kako bi druge tvrtke učinile isto.

Europa proizvodi oko 1,3 milijuna tona rPET-a visoke kvalitete, a to bi se trebalo povećati za 3,56 milijuna tona kako bi sve tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića u Europi prešle na u potpunosti reciklirane plastične boce.

Potražnja za visokokvalitetnim rPET-om povećava troškove pa je 39 posto skuplja od čiste plastike istog tipa.

"Došlo je do povijesno nedovoljnog ulaganja u britansku infrastrukturu za recikliranje i prikupljanje, što znači da se manje od trećine boca reciklira", rekla je voditeljica odjela za održivost u Suntoryju Liz Nieboer.

Kratkoročno, kako bi riješio nestašicu u industriji i ispunio zahtjeve Ujedinjenog Kraljevstva za 30 posto recikliranog materijala u ambalaži, Suntory je uložio u 9000 tona smole koja sadrži 30 posto sadržaja iz inovativnog kemijskog recikliranja.

Kemijski proces razgrađuje plastiku na njezine osnovne elemente, dopuštajući da se preoblikuje u novi kvalitetni rPET kao da je netaknuti materijal.

Kemijsko recikliranje također će dugoročno biti potrebno, zajedno s tradicionalnijim metodama recikliranja plastike, kako bi se spriječilo da plastika kontaminirana hranom ide na odlagalište ili spaljivanje, sugerira tvrtka.

Suntory je također priopćio da je potrebna akcija kako bi se plastika u Velikoj Britaniji pretvorila u kružni sustav bez otpada.

Kompanija Suntory Beverage and Food koja proizvodi brendove Ribena i Lucozade potvrdila je da će sve njene boce od 500 ml, osim čepa i etikete, do kraja godine biti izrađene od 100 posto reciklirane plastike.

Tagovi: reciklirana plastika, plastika, Suntory Beverage and Food
PROČITAJ I OVO
Ruski biznismen prodaje jedan od najstarijih dubrovačkih hotela
PRODAJA
Ruski biznismen prodaje jedan od najstarijih dubrovačkih hotela
DUBROVNIK - Hotel "Zagreb", jedan od najljepših i najstarijih dubrovačkih hotela, ponuđen je na prodaju.
BC Partners pokušava prodati United Groupu?
NESLUŽBENO
BC Partners pokušava prodati United Groupu?
BEOGRAD - Prema navоdima grčkоg pоrtala Naftempоriki, iz izvоra u bankarskim krugоvima, saznali su da se BC Partners оbratiо Mоrgan Stanleyu i JP Mоrganu kakо bi pоkušali da prоdaju svоj udeо u United Grupi.
Ryanair zbog Boeinga otkazuje brojne letove
PROBLEMI
Ryanair zbog Boeinga otkazuje brojne letove
DUBLIN - Zrakoplovna tvrtka Ryanair objavila je informaciju o nabavi novih zrakoplova te su najavili da će zbog problema koje ima tvrtka Boeing dobiti manje aviona nego što je naručeno.
Donat Mg povlači se s tržišta zbog promjena organoleptičkih svojstava
POVLAČENJE
Donat Mg povlači se s tržišta zbog promjena organoleptičkih svojstava
ZAGREB - S tržišta se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna voda Donat Mg, 1L koju proizvodi slovenski Atlantic Droga Kolinska, zbog promjena organoleptičkih svojstava okusa i mirisa, izvijestio je u petak Državni inspektorat RH.
Uber se za SEEbiz oglasio u vezi širenja na Srbiju i Sloveniju
DEMANTI
Uber se za SEEbiz oglasio u vezi širenja na Srbiju i Sloveniju
ZAGREB - Jutros je objavljena informacija prema kojoj Uber razmatra ulazak na tržišta Srbije i Slovenije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE