GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

 Nestašica poluvodiča pritišće rezultate AD Plastika

  Nestašica poluvodiča pritišće rezultate AD Plastika
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2021 / 14:30
Autor: SEEbiz
SOLIN - Neto dobit AD Plastik grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 22,97 milijuna kuna, što je 3,5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, podatci su iz u srijedu objavljenog financijskog izvješća solinskog proizvođača auto dijelova.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) je na razini grupe smanjena za 10,3 posto, na 97,49 milijuna kuna.

Poslovni prihodi AD Plastik grupe u prvih devet mjeseci iznose 830,51 milijuna kuna i niži su za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pad bilježe i prihodi od prodaje, za jedan posto, na 811,7 milijuna kuna, podatci su iz izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Poslovni rashodi grupe u prvih devet mjeseci su prema istom razdoblju lani smanjeni za 0,3 posto, na 802,5 milijuna kuna.

"Rezultati poslovanja AD Plastik grupe za prvih devet mjeseci 2021. pod utjecajem su globalne krize koja je zahvatila i automobilsku industriju, primarno nastale uslijed nedostatka poluvodiča na tržištu", ističu iz solinske tvrtke.

Po podatcima iz izvješća, matično društvo AD Plastik d.d. u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarilo neto dobit od 5,26 milijuna kuna, što je pad od 87,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Poslovni prihodi matične kompanije smanjeni su za 9,7 posto, na 542,86 milijuna kuna.

Predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen u komentaru poslovnih rezultata ističe kako posluju u vrlo zahtjevnom i izazovnom razdoblju, a nedostatak poluvodiča na globalnom tržištu odražava se i na njihovo poslovanje.

"Unatoč optimističnijim očekivanjima i planovima, sada je razvidno kako ova kriza ima dalekosežnije posljedice od prvih najava. Kako naše tvornice prate operativne planove kupaca, na koje je zastoj u isporuci čipova ozbiljno utjecao, rezultati poslovanja lošiji su od predviđanja", rekao je Došen.

Navodi i kako se automobilska industrija suočava s velikim izazovima na globalnom tržištu, ali i kako potražnja za automobilima kontinuirano raste.

"To posljednjih mjeseci ne prate brojke novoregistriranih automobila, ali razlog tome isključivo su zastoji u proizvodnji zbog nedovoljne isporuke poluvodiča", kazao je Došen.

Dodaje kako je većina proizvođača automobila zbog toga primorana značajno smanjiti svoje planove proizvodnje, a posljedično su na to primorani i svi dobavljači unutar industrije.

"Iako su razvidni i poremećaji u globalnom dobavljačkom lancu te porast cijena sirovina i energenata, to u manjem obimu utječe na poslovanje", rekao je.

Došen ističe i kako AD Plastik grupa prilagođava svoje poslovanje situaciji na tržištu te je, iako se kriza s poluvodičima reflektira i na rusko tržište, u svojim ruskim tvornicama u prvih devet mjeseci ostvarila porast prihoda veći od 25 posto u odnosu na isto vrijeme lani.

"Pred nama je vrlo zahtjevno razdoblje i unatoč neizvjesnostima tržišta, na koje nemamo utjecaj, naša je misija jasna. Svoje aktivnosti usmjeravamo na očuvanje financijske stabilnosti i prilagođavanje poslovanja svojim kupcima i situaciji na tržištu", rekao je Došen, napominjući kako su, unatoč trenutnim okolnostima i trajnim promjenama koje će donijeti u poslovanju, sigurni u budućnost automobilske industrije i kompanije.

"Mada je teško predvidjeti vremenski tijek, kraj krize je izvjestan. Bit će to zasigurno generator ubrzanog rasta i razvoja automobilske industrije u cijelosti, pa tako i AD Plastik grupe", zaključuje Došen u komentaru poslovnih rezultata.

Tagovi: AD Plastik, Višnja Bijelić, Marinko Došen, automobilska industrija
PROČITAJ I OVO
Nastavljen trend rasta stečajeva i pada broja novoosnovanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Nastavljen trend rasta stečajeva i pada broja novoosnovanih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje druge polovice studenog.
Boštjan Napast novi predsjednik Uprave Luke Koper
KARIJERE
Boštjan Napast novi predsjednik Uprave Luke Koper
KOPER - Nadzorni odbor Luke Koper za predsjednika Uprave imenovao je Boštjana Napasta, donedavnog predsjednika Uprave Geoplina.
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
REZOVI
WizzAir obustavlja više od 40 linija za zemlje regije
ZAGREB - Niskotarifni prijevoznik WizzAir u procesu je privremenog obustavljanja više od četrdeset linija iz svoje mreže u državama bivše Jugoslavije, uz odgađanje dijela planiranih novih odredišta.
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ULAGANJA
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ZAGREB - Valamar grupa najavila je u petak novi ciklus ulaganja s ciljem daljnje transformacije i razvoja poslovanja i fokusom na podizanje kvalitete turističkog portfelja, održivost i zeleni turizam te ulaganja u premium segment, digitalizaciju i internacionalizaciju poslovanja.
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
GASTRO
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
ZAGREB – Za sve ljubitelje slatkih delicija Kraš ima sjajnu vijest – Zagreb postaje bogatiji za novu adresu sa slasticama na glavnom zagrebačkom trgu pod nazivom Kraš choco&café. Na Trgu bana Josipa Jelačića otvara se novo omiljeno mjesto uređeno kao concept store, s vrhunskim slatkim proizvodima, mirisnom kavom te posebnom Kraševom ponudom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE