GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nepoznato koliko Agroproteinka zarađuje od eutanaziranih svinja

Nepoznato koliko Agroproteinka zarađuje od eutanaziranih svinja
MONOPOLISTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.10.2023 / 07:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Afrička svinjska kuga poharala je Slavoniju i Baranju, zbog čega se eutanaziralo na tisuće svinja, u očaju su tisuće svinjogojaca i onih koji posluju s njima, Ministarstvo poljoprivrede i Vlada obećavaju odštete koje ne dolaze pa se u njihovom smjeru odaslao cijeli niz kritika. Kojih zbog specifičnog detalja nije bio pošteđen ni ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Naime, tvrtka Agroproteinka, u kojoj baš on ima 20,56 posto udjela, bavi se zbrinjavanjem eutanaziranih svinja. I jedina je takve vrste u Hrvatskoj. Grlić Radman u imovinskoj kartici nije naveo dividendu od 2,11 milijuna eura koju je godinama dobivao zbog vlasništva u Agroproteinki.

“Eutanazirano je nešto više od 25.000 svinja”, odgovorili su nam iz Ministarstva poljoprivrede.

Nije poznato koliko još će ih biti eutanazirano, što izaziva nelagodu kod seljaka, sve glasnijih u traženju ostavke ministrice Marije Vučković.

Iz Agroproteinke su za N1 izjavi da ni u kom smislu nisu zaduženi za eutanaziju svinja. 'Mi dolazimo na poziv veterinarskih inspekcija kako bismo lešine eutanaziranih svinja zbrinuli na način prihvatljiv za očuvanje zdravlja ljudi, životinja i okoliša', naveli su.

'Uginule ili eutanazirane zaražene svinje pripadaju kategoriji 2 te ih zbrinjavamo prema propisanoj metodi iz uredbe Europske unije, odnosno sterilizacijom pod tlakom. Od ostataka koji se dobiju nakon sterilizacije, dobiva se mesno koštano brašno i tehnička mast. To su proizvodi koji zbog propisa moraju biti spaljeni. Mesno koštano brašno spaljuje se u cementari, dok se tehnička mast sagorijeva u dizelskim motorima čime potičemo i kružno gospodarstvo.'

A financijski aspekt priče?

'Što se tiče cijena, njih određuje Ministarstvo i propisane su još 2013. Cijena je 0,1858 eura za sakupljanje i prijevoz i 0,1659 eura za preradu i spaljivanje, ukupno 0,3517 eura po kilogramu. Ti troškovi se podmiruju iz državnog proračuna i kao takvi su subvencija stočarima odnosno vlasnicima lešina. Zbog velikog broja pojedinačnih iznosa ta sredstva se isplaćuju direktno nama na temelju svih propisanih evidencija i potvrda', objasnili su iz Agroproteinke.

Ukupna zarada nije navedena, kao ni ukupan broj zbrinutih kilograma, tako da se to može samo nagađati.

Tagovi: aGROPROTEINKA, SBINJE, SVINJSKA KUGA, GRLIĆ, GRLIĆ RADMAN
PROČITAJ I OVO
Mercatorovo preuzimanje Tuša morat će dobiti zeleno svjetlo Europske komisije
PROCEDURA
Mercatorovo preuzimanje Tuša morat će dobiti zeleno svjetlo Europske komisije
LJUBLJANA - Prema riječima direktora AVK Andreja Matvoza, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) odbila je Mercatorov zahtjev za prijavu koncentracije s Engrotušem. Mercatorovo preuzimanje Engrotuša morat će prosuditi Europska komisija.
Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u prošloj godini s neto dobiti od 2,3 milijuna eura
ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines (CA) u prošloj je godini ostvario neto dobit od 2,3 milijuna eura, dok je 2022. godine bilježio gubitak od 18,2 milijuna eura, što se u poslovnom izvješću kompanije uz ostalo objašnjava pozitivnim tržišnim trendovima i rastom prihoda te nižim cijenama goriva
Hrvatska pošta s 1200 eura nagrađuje poštare i vozače, ali pod jednim uvjetom
NAGRADE
Hrvatska pošta s 1200 eura nagrađuje poštare i vozače, ali pod jednim uvjetom
ZAGREB – Poštari, dostavljači tiskovina i vozači Hrvatske pošte odsad uz sve ostale benefite rada i povećanja primanja mogu računati i na dodatnu nagradu. Ako u tvrtki ostanu do kraja godine, mogu dodatno zaraditi 1200 eura neto.
AZTN pokrenuo upravni postupak protiv jednog trgovačkog lanca
POSTUPAK
AZTN pokrenuo upravni postupak protiv jednog trgovačkog lanca
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je upravni postupak protiv kupca-trgovca Tommy-a radi utvrđivanja je li taj kupac poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, počinio povredu iz Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), izvijestili su u četvrtak iz Agencije.
Kraš: Neto dobit u 2023. skočila 38,9%
SKOK
Kraš: Neto dobit u 2023. skočila 38,9%
ZAGREB - Nerevidirani poslovni rezultati za 2023. godinu pokazuju nastavak rasta Kraš grupe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE