GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nema procene isplativosti Telekomove kupovine Kopernikusa

Nema procene isplativosti Telekomove kupovine Kopernikusa
NEJASNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2020 / 19:58
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - I više od godinu i po dana otkako je Telekom kupio kablovskog operatera Kopernikus, nema procene isplativosti te akvizicije, a, prema navodima Insajdera, vidljiva su samo dugovanja. Nejasno i pod kojim uslovima se Telekom zadužio za nove projekte.

Srbija ne može da se pohvali velikim napretkom u borbi protiv korupcije, ali je upitan i napredak na polju transparentnosti u radu državnih preduzeća. Tako od novembra 2018. godine - od kada je Telekom kupio Kopernikus - do danas nema procene isplativosti te akvizicije. Prema istraživanjima Insajdera, do sad su vidljiva samo dugovanja te državne telekomunikacione kompanije.

Više od godinu i po dana prošlo je otkako je državni Telekom Srbija akvizirao kablovskog operatora Kopenikus technology, a da sa stanovišta transparentnosti ta akvizicija nije razjašnjena do kraja.

I dalje je otvoreno pitanje - da li je Telekom preplatio Kopernikus? Budući da se radi o državnom novcu, odnosno o parama svih poreskih obveznika Srbije, državni revizori trebalo bi da utvrde opravdanost i efekte akvizije.

Državni revizor Goranka Jovanović kaže da je potrebno vreme.

"Državna revizorska institucija:

"Efekte akvizicija, ekonomičnost akvizicija mi sada ne možemo ništa da vam kažemo zato što treba najmanje period od tri ili više godina da protekne da bi mi znali da cenimo efekte akvizicija", rekla je ona u decembru 2019.

Čekajući da protekne period od najmanje tri godine, pored Državne revizorske institucije se ne oglašava ni Komisija za kontrolu državne pomoći, koja bi prema zakonu - ukoliko državno preduzeće plati privatnim sektoru više od tržišne cene - trebalo da da mišljenje o tome i da takvu transakciju odobri, jer to - potencijalno - spada u državnu pomoć.

Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju Telekoma: Samo tržište određuje cenu kablovskih operatera, na žalost cena i u Srbiji i u Bosni, baš zbog konkurencije je, moram da kažem, bila dosta visoka, ali i dalje u pogotovo za nas u granicama izuzetne isplativosti.

Isplativo ili ne - Komisija za kontrolu državne pomoći naglašava da potencijalni davalac državne pomoći, što bi u ovom slučaju bio Telekom, prevashodno sam vrši procenu i ukoliko smatra su kriterijumi ispunjeni onda podnosi prijavu Komisiji. To Telekom, međutim, nije učinio.

"Pa nije u ovom slučaju, naravno ne mogu da se složim sa vama i moram nešto da kažem o Telekomu što je jedna velika istina, da i ajde gledaoci vaše emisije razumeju - ‘96. godine kada je Telekom postao akcionarsko društvo on faktički sam sebe izdržava i usput je stotine miliona evra profita dao državi", kazao je Lučić za Insajder.

Ali, nije tajna ni da Telekom ima dugove. Insajder navodi da se od početka kupovine manjih operatera dug Telekoma uvećao sa oko 288 na 644 miliona evra. Iako je javnosti poznato da je ta državna telekomunikaciona kompanija uzela kredit za dalje akviziranje, nije poznato u kom iznosu. Telekom je, ipak, uveren da će im se kupovina Kopernikusa ipslatiti za pet godina. Proslo je godinu i po dana jos se vide samo veliki dugovi.

Tagovi: Telekom Srbiija, Kopernikus, Goranka Jovanović, Vladimir Lučić, Državna revizorska institucija
PROČITAJ I OVO
United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe
AKVIZICIJE
United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe
ZAGREB - United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u jugoistočnoj Europi, objavila je završetak akvizicije Nova Broadcasting Grupe, najveće bugarske medijske kompanije s više platformi.
Neozbiljno: Nakon Pfizera i Moderne, i AstraZeneca obavijestila EU da će kasniti s isporukom
BLAMAŽA
Neozbiljno: Nakon Pfizera i Moderne, i AstraZeneca obavijestila EU da će kasniti s isporukom
LONDON - AstraZeneca rekla europskim koordinatorima za cijepljenje u četvrtak da će u prvom tromjesečju isporučiti značajno manju količinu cjepiva nego što je dogovoreno.
HUP raspisuje izbore za sva ključna tijela
IZBORI
HUP raspisuje izbore za sva ključna tijela
ZAGREB - Vijeće članova HUP-a u petak je odlučilo raspisati izbore za sva ključna tijela Hrvatske udruge poslodavaca - predsjednika, Izvršni i Nadzorni odbor, "koji će se provesti prema najvišim mogućim demokratskim standardima, transparentno i u skladu s pozitivnim promjenama kroz koje HUP prolazi", priopćeno je iz HUP-a.
Kina i digitalni odjel poduprli Siemensove kvartalne rezultate
DOBRE BROJKE
Kina i digitalni odjel poduprli Siemensove kvartalne rezultate
BERLIN - Njemački inženjerski konglomerat Siemens preliminarno je izvijestio o dobrim rezultatima digitalnog odjela i "značajnom" rastu u Kini u prvom fiskalnom tromjesečju, najavivši izmjenu procjena za cijelu fiskalnu 2021. godinu.
Rogaška postala nova vlasnica Medijskih toplica
TURIZAM
Rogaška postala nova vlasnica Medijskih toplica
LJUBLJANA - Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja prodaje, tvrtka Medijske toplice u stečaju dobila je novog vlasnika. Stečajni upravitelj lječilišta Igor Bončina rekao je danas da je slatinska tvrtka Hoteli in turizem Rogaška u četvrtak platila otkupnu cijenu. Nije mogao reći koje planove ima novi vlasnik lječilišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE