GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naznake rekordnog uroda žitarica spustile cijene hrane u kolovozu

Naznake rekordnog uroda žitarica spustile cijene hrane u kolovozu
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2017 / 12:18
Autor: SEEbiz / H
RIM - Naznake rekordnog uroda žitarica pritisnule su cijene hrane u kolovozu, čime je prekinuto tromjesečno razdoblje njihova rasta, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu.

FAO-v indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda kliznuo je u kolovozu za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 176,6 bodova.

Time je završeno tromjesečno razdoblje rasta cijena hrane, napominju u FAO-u, dodajući kako su one još uvijek šest posto iznad prošlogodišnje razine.

Najviše su u prošlom mjesecu pale cijene žitarica, za 5,4 posto u odnosu na srpanj, zbog obilne globalne ponude.

Pšenica je pritom pojeftinila više od osam posto zahvaljujući poboljšanim izgledima proizvodnje posebno u regiji Crnog mora. Pale su i cijene žitarica koje se koriste za prehranu ljudi i stoke, uključujući kukuruz, zbog obilne izvozne ponude posebno iz Južne Amerike.

Izrazito je u odnosu na srpanj smanjen i indeks koji mjeri cijene šećera, za 1,7 posto, zbog povoljnih izgleda za urod šećerne trske u vodećim proizvođačima Brazilu, Tajlandu i Indiji. Uteg im je bila i slabija međunarodna potražnja, dijelom zbog visokih carina koje su uvele Kina i Indija.

Značajnije su u kolovozu pale i cijene mesa, iskazane padom odgovarajućeg za 1,2 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u srpnju, a osobno je pojeftinila govedina, zbog osjetno većeg australskog izvoza.

Biljna su ulja u kolovozu poskupjela za 2,5 posto u odnosu na srpanj, zbog viših cijena palminog ulja.

Osjetno su porasle i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Njihov je izrazitiji rast započeo u lipnju kada su poskočile 8,3 posto, približivši se najvišoj razini u tri godine. U odnosu na prošlogodišnji kolovoz cijene su u toj kategoriji prehrambenih proizvoda više čak 42 posto.

Najviše su na mjesečnoj razini u kolovozu porasle cijene maslaca i punomasnog mlijeka u prahu, zbog smanjenog izvoza s obzirom na veću domaću potražnju za maslačnom masnoćom u Europi i Sjevernoj Americi.

U odvojenom je izvješću FAO povisio procjenu globalne proizvodnje žitarica na rekordnih 2,611 milijardi tona. Zalihe bi također na kraju poljoprivredne sezone u 2018. godini trebale dosegnuti rekordnih 719 milijuna tona, što je dva posto više u odnosu na ionako visoku razinu na početku tekuće sezone.

Posebno bi snažno trebale porasti zalihe pšenice u Ruskoj Federaciji i zalihe kukuruza u Brazilu, napominju u FAO-u.

Svjetska trgovina žitarica trebala bi također porasti, više od dva posto, i dosegnuti novi rekord od 403 milijuna tona. Nova je FAO-va procjena osam milijuna tona viša od dosadašnje, zbog snažnije uvozne potražnje u Kini, Brazilu, Europskoj uniji, Islamskoj Republici Iran i Meksiku, navode u FAO-u.

Tagovi: žitarice, cijene hrane, šećer, mlijeko, meso, palmino ulje, biljno ulje
PROČITAJ I OVO
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
Daniel Šturm preuzima funkciju direktora i člana Uprave  Kauflanda za nabavu i marketing
KARIJERE
Daniel Šturm preuzima funkciju direktora i člana Uprave Kauflanda za nabavu i marketing
ZAGREB - Dosadašnji direktor Nabave za svježe proizvode u Kauflandu Hrvatska k.d., Daniel Šturm, sada preuzima funkciju direktora i člana Uprave za Nabavu i Marketing.
Tedeschi: Kriza nije gotova, svi se moramo naučiti živjeti s njom
PORUKE
Tedeschi: Kriza nije gotova, svi se moramo naučiti živjeti s njom
ZAGREB - Vlada je bila dobro organizirana i pravovremeno je komunicirala te donijela mjere za gospodarstvo. Mnoge bitno bogatije i naprednije zemlje su prošle lošije, to nema veze s lijevom ili desnom politikom, nego dobrim upravljanjem u krizi, to je rezultat vođenja. Danas je život kod nas kvalitetniji nego u, primjerice, Španjolskoj, Italiji, Belgiji…, ali i mnogim drugim snažnijim državama od naše, ocijenio je za poslovniFM Emil Tedeschi, predsjednik Uprave i većinski vlasnik Atlantic Grupe.
Pevex proveo anketu među kupcima o zaštitnim mjerama protiv zaraze, evo što su poručili
ANKETE
Pevex proveo anketu među kupcima o zaštitnim mjerama protiv zaraze, evo što su poručili
ZAGREB - Nakon što je ispitao zadovoljstvo kupaca zaštitnim mjerama od pandemije u njegovim trgovačkim centrima, prvi hrvatski trgovački lanac Pevex je ponudio kupcima najtraženiji zaštitni proizvod i to do tri puta jeftiniji od najviše dozvoljene cijene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE