GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Natura Beef planira udvostručiti proizvodnju eko mesa

Natura Beef planira udvostručiti proizvodnju eko mesa
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 16:34
Autor: SEEbiz / H
UDBINA - Tvrtka Natura Beef, koja se bavi ekološkim stočarstvom i proizvodnjom eko mesa, u iduće dvije do tri godine planira udvostručiti proizvodnju te otvoriti još jedno do dva prodajna mjesta, najavio je u petak vlasnik Mladen Kušeković na susretu s novinarima u povodu 15-godišnjice rada tvrtke.

Plan je otvaranje još jedne mesnice u Zagrebu, dok bi drugo prodajno mjesto bilo negdje na jadranskoj obali, rekao je Kušeković.

Tvrtka Natura Beef je jedini hrvatski ekološki proizvođač mesa koji ima zatvoren kompletan ciklus, od reprodukcije do vlastitog tova, klaonice, prijevoza, hladnjače i maloprodaje u Zagrebu i Ljubljani.

"Trenutno proizvedemo oko 50 tona mesa godišnje, od čega se polovina odnosi na teleće a polovina na juneće meso", rekao je Kušeković navodeći kako meso prodaju preko vlastite maloprodaje u Zagrebu, surađuju s dvije trgovine domaće hrane u Zagrebu te s pet dućana Mercatora u Ljubljani i Kranju.

"Tjedne količine mesa koje plasiramo u Zagrebu su otprilike 400 do 450 kilograma junećega i oko 300 kilograma telećega mesa, dok u Sloveniju izvozimo 250 do 300 kilograma teletine", izjavio je Kušeković.

Proizvodnja odnosno uzgoj goveda Nature Beef odvija se na farmi u Udbini, dok klanje i preradu obavljaju u vlastitoj klaonici u Gospiću.

Trenutno na farmi imaju oko 580 goveda svih kategorija - od rasplodnih grla, teladi, junadi za tov te podmlatka za daljnji rasplod.

Što se tiče proizvodnje prema ekološkim standardima, Kušeković ne vidi nikakve probleme u samoj proizvodnji, osim što se sve proizvodi u manjim količinama te duljem vremenskom razdoblju u odnosu na konvencionalnu proizvodnju.

"Ne ostvarujemo značajnije benefite kroz povećanu cijenu mesa, ali su zato potpore po hektaru površine zemljišta više nego što je to u konvencionalnoj proizvodnji. Tako da je financijski rezultat otprilike na istoj razini", istaknuo je vlasnik tvrtke Natura Beef.

Naveo je i kako su poticaji koje su dobili za ekološku proizvodnju, a posebice nakon 2015. godine, bili presudni za investiranje u uzgoj i proizvodnju. Naime, sva sredstva koja primaju po toj osnovi ulažu u nove investicije i daljnji razvoj.

Tako su do sada uložili oko 3 do 3,5 milijuna eura odnosno oko 25 milijuna kuna u objekte, opremu, rasplodna grla, strojeve te poljoprivrednu mehanizaciju pa sve do uređenja prostora za prodaju i distribuciju mesa.

Tvrtka trenutno raspolaže s oko 1.100 hektara zemljišta, od čega se oko 800 hektara odnosi na pašnjake, 150 na oranice te oko 150 na livade.

"Da bi proizveli dovoljne količine hrane za našu proizvodnju, nedostaje nam još oko 150 do 200 hektara oraničnih površina tako da jedan dio hrane kupujemo od drugih proizvođača što nam predstavlja problem zbog cijene, a još više zbog relativno malog broja ekoloških proizvođača krmnog bilja koji su spremni za nabavljenu robu izdati račun", pojasnio je Kušeković.

Vlastitog zemljišta, kako je naveo, imaju oko 100 hektara, dok se ostalo odnosi uglavnom na zemljište u državnom vlasništvu koje imaju u zakupu.

Napominje kako na području Krbavskog polja i Like ima još slobodnog zemljišta koje se ne obrađuje, no problem je što su primjerice na području općine Udbina velike površine zemljišta dane u zakup OPG-ovima koji se ne bave poljoprivrednom proizvodnjom već im služe isključivo za ostvarivanje prava na isplatu poticaja.

Kušeković je upozorio i na probleme pronalaska radne snage, napominjući kako danas gotovo ne postoji sektor koji nema problema s pronalaskom radnika. Kvalitetnog mesara, koji je educiran za taj posao, je gotovo nemoguće naći, istaknuo je, dodajući i kako Natura Beef srećom ima kvalitetne i educirane radnike.

Natura Beef zapošljava devet djelatnika, pri čemu je njih pet angažirano na poslovima oko farme, a ostali na poslovima u klaonici, prijevozu i prodaji mesa.

Tagovi: Natura Beef, eko meso, meso, Mladen Kušeković
PROČITAJ I OVO
ACSI: Ovo je devet najboljih kampova u Hrvatskoj
KAMPOVI
ACSI: Ovo je devet najboljih kampova u Hrvatskoj
ZAGREB - Više od 50.000 zaljubljenika u kampove diljem Europe izabralo je 120 najboljih europskih kampova. Na listi je devet kampova iz Hrvatske, a kao najbolji domaći kamp prepoznat je istarski kamp Valkanela.
Lürssen grupa u Rijeci otvorila Centar za inovacije i investicije u maritimnoj industriji
ŠIRENJE
Lürssen grupa u Rijeci otvorila Centar za inovacije i investicije u maritimnoj industriji
RIJEKA - Lürssen grupa otvorila je još jedan ured na Kvarneru u kojem su se smjestile tvrtke ključne za razvoj i izvrsnost u maritimnoj industriji, posebice u području projektiranja i izgradnje jahti.
Otvoren predstečajni postupak za Brodosplit
PROCEDURA
Otvoren predstečajni postupak za Brodosplit
ZAGREB - Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit, potvrđeno je Hini u petak iz te kompanije.
Krka u prvom kvartalu s rekordnom neto dobiti
REKORDI
Krka u prvom kvartalu s rekordnom neto dobiti
NOVO MESTO - Grupa Krka u prvom je tromjesečju ostvarila 432,5 milijuna eura prihoda od prodaje, što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Najskuplja avio karta Lufthanse košta 22.670 eura
KARTA
Najskuplja avio karta Lufthanse košta 22.670 eura
WASHINGTON - Povratna avionska karta u prvoj klasi na letu od San Francisca do Frankfurta trenutačno je najskuplja u ponudi Lufthanse , iznosi 22.670 eura i konstantno je rasprodana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE