GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavlja se proizvodnja vlakova za HŽ-Putnički prijevoz

Nastavlja se proizvodnja vlakova za HŽ-Putnički prijevoz
VLAKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 14:01
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Hrvatske željeznice - Putnički prijevoz (HŽPP) osigurale su financijska sredstva te se nastavlja proizvodnja 12 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz, izvijestili su u srijedu iz HŽPP-a.

Proizvodnja 11 elektromotornih vlakova u Končaru-Električnim vozilima bit će financirana zajmom EUROFIMA-e (Europska tvrtka za financiranje željezničkih vozila) u iznosu od 57,2 milijuna eura, a jedan zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD-a) u iznosu od 5,2 milijuna eura.

Isporuka prvog od 12 novih vlakova planirana je za 14 mjeseci nakon čega se očekuje isporuka jednog vlaka mjesečno tijekom 2021. i 2022. godine. Proizvest će se šest elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz i šest za gradsko-prigradski prijevoz.

Novi elektromotorni vlakovi bit će četverodijelne niskopodne garniture maksimalne brzine 160 km/h opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostorom za bicikle. U vlakovima će biti suvremeni sustav grijanja i hlađenja te videonadzor, a za putnike će biti osiguran besplatan pristup internetu (WiFi).

Zaustavljanja u službenim mjestima najavljivat će se na displejima i putem razglasa.

HŽ Putnički prijevoz je s tvrtkom Končar – Električna vozila u siječnju 2014. potpisao ugovor o proizvodnji 44 nova vlaka. Tijekom 2015. i 2016. isporučeno 20 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz te jedan dizel-električni motorni vlak za regionalni prijevoz koji su bili financirani zajmom HBOR-a. Od studenog 2019. do ožujka 2020. isporučena su još četiri dizel-električna motorna vlaka koja su bila financirana zajmom IBRD-a.

Sukladno financijskom planu HŽ Putničkog prijevoza za razdoblje 2020. – 2022. planira se u potpunosti realizirati ugovor s Končar – Električnim vozilima, odnosno isporuka još sedam dizel-električnih vlakova, čije se puštanje u promet planira od 2021. do 2024. godine.

Također, u tijeku je postupak nabave za 21 elektromotorni vlak koji će se financirati sredstvima EU fondova.

Tagovi: HŽ Putnički prijevoz, Končar EI, Končar-Električna vozila, J EUROFIMA
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE