GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavlja se proizvodnja vlakova za HŽ-Putnički prijevoz

Nastavlja se proizvodnja vlakova za HŽ-Putnički prijevoz
VLAKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 14:01
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Hrvatske željeznice - Putnički prijevoz (HŽPP) osigurale su financijska sredstva te se nastavlja proizvodnja 12 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz, izvijestili su u srijedu iz HŽPP-a.

Proizvodnja 11 elektromotornih vlakova u Končaru-Električnim vozilima bit će financirana zajmom EUROFIMA-e (Europska tvrtka za financiranje željezničkih vozila) u iznosu od 57,2 milijuna eura, a jedan zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD-a) u iznosu od 5,2 milijuna eura.

Isporuka prvog od 12 novih vlakova planirana je za 14 mjeseci nakon čega se očekuje isporuka jednog vlaka mjesečno tijekom 2021. i 2022. godine. Proizvest će se šest elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz i šest za gradsko-prigradski prijevoz.

Novi elektromotorni vlakovi bit će četverodijelne niskopodne garniture maksimalne brzine 160 km/h opremljeni rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostorom za bicikle. U vlakovima će biti suvremeni sustav grijanja i hlađenja te videonadzor, a za putnike će biti osiguran besplatan pristup internetu (WiFi).

Zaustavljanja u službenim mjestima najavljivat će se na displejima i putem razglasa.

HŽ Putnički prijevoz je s tvrtkom Končar – Električna vozila u siječnju 2014. potpisao ugovor o proizvodnji 44 nova vlaka. Tijekom 2015. i 2016. isporučeno 20 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz te jedan dizel-električni motorni vlak za regionalni prijevoz koji su bili financirani zajmom HBOR-a. Od studenog 2019. do ožujka 2020. isporučena su još četiri dizel-električna motorna vlaka koja su bila financirana zajmom IBRD-a.

Sukladno financijskom planu HŽ Putničkog prijevoza za razdoblje 2020. – 2022. planira se u potpunosti realizirati ugovor s Končar – Električnim vozilima, odnosno isporuka još sedam dizel-električnih vlakova, čije se puštanje u promet planira od 2021. do 2024. godine.

Također, u tijeku je postupak nabave za 21 elektromotorni vlak koji će se financirati sredstvima EU fondova.

Tagovi: HŽ Putnički prijevoz, Končar EI, Končar-Električna vozila, J EUROFIMA
PROČITAJ I OVO
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
REFERENDUM
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
BERN - Švicarski birači odbili su u nedjelju prijedlog da švicarskei tvrtke odgovaraju za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti izvan granica zemlje.
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
ŠIRENJE
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
BEČ – Austrijski osiguravajući koncern Vienna Insurance Group (VIG) otkupio je poslovanje u centralnoj i istočnoj Europi nizozemskog osiguranja Aegon za 830 milijuna eura.
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE