GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba

Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba
AGONIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2022 / 10:11
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Trgovački sud u Splitu obustavio je predstečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split. Postane li ova odluka pravomoćna, tvrtka Brodosplit u vlasništvu Tomislava Debeljaka otići će u stečaj, piše u petak Večernji list, navodeći da bi stečaj značio zatvaranje škvera.

Kako je obrazloženo u sudskom rješenju, postupak predstečajne nagodbe obustavljen je na temelju prijave povjerenika Matea Puljića, koji je ustanovio da je Brodosplit tijekom predstečajnog postupka isplaćivao određena sredstva vanjskim suradnicima, a to prema Stečajnom zakonu nije smio.

Brodosplit je nakon zahtjeva za pokretanje predstečajnog postupka obavljao više plaćanja nizu vanjskih suradnika, prije svega odvjetničkim tvrtkama, u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna, a povjerenik je ocijenio da to nisu ‘nužni troškovi’ koje tijekom predstečajne nagodbe smije isplaćivati. Povjerenik je Debeljaka prijavio i za prikrivanje dokumentacije, kao i za plaćanje usluga za novogradnju koja je već dovršena.

Debeljak je Trgovačkom sudu odgovorio da su mu usluge odvjetnika i dalje nužne, odbacio je tvrdnju da prikriva dokumente, a za isporučenu novogradnju tvrdi kako škver i dalje ima obveze, međutim sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Čulić presudio je u korist povjerenika i obustavio predstečajnu nagodbu.

”Ovaj sud zaključuje da je povjerenik pravilno utvrdio da dužnik postupa protivno odredbama Stečajnog zakona, odnosno da obavlja plaćanja koja nisu nužna za redovno poslovanje, dok s druge strane dužnik, unatoč opsežnim podnescima i predanoj dokumentaciji, nije dokazao da su ta plaćanja u navedenim iznosima doista nužna za njegovo redovno poslovanje”, piše u opširnom sudskom obrazloženju.

"Kao da se sve loše sručilo na nas, ali ne damo se, ja sam i dalje optimist. Naša kompanija nakon predstečajne nagodbe može opstati, borimo se i dalje, stečaj ne računam kao opciju, on bi značio zatvaranje škvera", poručio je Debeljak koji smatra da povjerenik nije dovoljno educiran da bi mogao nadzirati poslovanje tako velikoga sustava, niti zna pravilno ocijeniti koji su troškovi nužni.

Međutim, sud je tu njegovu tvrdnju odbio. Na njemu je teret dokazivanja pa je angažirao sudskog vještaka koji će, uvjeren je, dokazivati da nije prekršio Stečajni zakon. Ima rok od 16 dana, a nakon toga će Visoki trgovački sud u roku od dva mjeseca donijeti pravomoćnu odluku, piše novinarka Večernjeg lista Slavica Vuković.

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, DIV grupa, VTB bank, Hrvatska banka za obnovu i razvoj
PROČITAJ I OVO
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
IN MEMORIAM
Umro Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže
KRAPINA - Gospodarstvenik Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže d.d. iz Huma na Sutli, iznenada je umro u 54. godini, potvrdili su u utorak iz te tvrtke.
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
U PLUSU
Allianz ostvario operativnu dobit od 3,5 milijardi eura
MUNCHEN - Ukupni prihodi Allianza porasli su za 8,2 posto na 37,1 milijardu eura (u usporedbi s 34,3 milijarde eura iz drugog tromjesečja 2021. godine), ponajviše zahvaljujući segmentu neživotnih osiguranja, koji je zabilježio rast broja polica i povoljan utjecaj cijena.
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
AKVIZICIJE
Pfizer preuzeo Global Blood Therapeutics za 5,4 milijardi dolara
NEW YORK - Pfizer Inc u ponedjeljak je pristao platiti 5,4 milijarde dolara u gotovini za proizvođača lijekova za bolest srpastih stanica Global Blood Therapeutics, jer želi iskoristiti porast prihoda od svog cjepiva i liječenja protiv COVID-19.
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
INVESTICIJE
Češki fond korak je bliže gradnji marine uz Brodotrogir
ZAGRE - Ono što je namjeravao Danko Končar još kad je prije devet godina preuzeo u privatizaciji posrnuli trogirski škver – sagraditi novu modernu marinu uz Brodotrogir – sada će izgleda realizirati novi vlasnik kojemu je lani Končar prepustio tvrtku Servisni centar Trogir, piše u utorak Večernji list.
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
SJAJNE BROJKE
BioNTech s rastom neto dobiti od 40%.
BERLIN - Njemački farmaceutski koncern BioNTech ostvario je u prvom polugodištu ove godine 5,37 milijardi eura čiste dobiti, što je 37,2 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine, objavila je tvrtka koja je zajedno s Pfizerom razvila jedno od prvih cjepiva protiv covida.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE