GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba

Nastavlja se agonija Brodosplita, prekinuta predstečajna nagodba
AGONIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2022 / 10:11
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Trgovački sud u Splitu obustavio je predstečajni postupak nad Brodograđevnom industrijom Split. Postane li ova odluka pravomoćna, tvrtka Brodosplit u vlasništvu Tomislava Debeljaka otići će u stečaj, piše u petak Večernji list, navodeći da bi stečaj značio zatvaranje škvera.

Kako je obrazloženo u sudskom rješenju, postupak predstečajne nagodbe obustavljen je na temelju prijave povjerenika Matea Puljića, koji je ustanovio da je Brodosplit tijekom predstečajnog postupka isplaćivao određena sredstva vanjskim suradnicima, a to prema Stečajnom zakonu nije smio.

Brodosplit je nakon zahtjeva za pokretanje predstečajnog postupka obavljao više plaćanja nizu vanjskih suradnika, prije svega odvjetničkim tvrtkama, u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna, a povjerenik je ocijenio da to nisu ‘nužni troškovi’ koje tijekom predstečajne nagodbe smije isplaćivati. Povjerenik je Debeljaka prijavio i za prikrivanje dokumentacije, kao i za plaćanje usluga za novogradnju koja je već dovršena.

Debeljak je Trgovačkom sudu odgovorio da su mu usluge odvjetnika i dalje nužne, odbacio je tvrdnju da prikriva dokumente, a za isporučenu novogradnju tvrdi kako škver i dalje ima obveze, međutim sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Čulić presudio je u korist povjerenika i obustavio predstečajnu nagodbu.

”Ovaj sud zaključuje da je povjerenik pravilno utvrdio da dužnik postupa protivno odredbama Stečajnog zakona, odnosno da obavlja plaćanja koja nisu nužna za redovno poslovanje, dok s druge strane dužnik, unatoč opsežnim podnescima i predanoj dokumentaciji, nije dokazao da su ta plaćanja u navedenim iznosima doista nužna za njegovo redovno poslovanje”, piše u opširnom sudskom obrazloženju.

"Kao da se sve loše sručilo na nas, ali ne damo se, ja sam i dalje optimist. Naša kompanija nakon predstečajne nagodbe može opstati, borimo se i dalje, stečaj ne računam kao opciju, on bi značio zatvaranje škvera", poručio je Debeljak koji smatra da povjerenik nije dovoljno educiran da bi mogao nadzirati poslovanje tako velikoga sustava, niti zna pravilno ocijeniti koji su troškovi nužni.

Međutim, sud je tu njegovu tvrdnju odbio. Na njemu je teret dokazivanja pa je angažirao sudskog vještaka koji će, uvjeren je, dokazivati da nije prekršio Stečajni zakon. Ima rok od 16 dana, a nakon toga će Visoki trgovački sud u roku od dva mjeseca donijeti pravomoćnu odluku, piše novinarka Večernjeg lista Slavica Vuković.

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, DIV grupa, VTB bank, Hrvatska banka za obnovu i razvoj
PROČITAJ I OVO
Zara mijenja svoju digitalnu platformu za online naručivanje
PROMJENE
Zara mijenja svoju digitalnu platformu za online naručivanje
MADRID - Španjolski lanac trgovina odjećom Zara planira proširiti digitalnu platformu za prodaju, popravak i darivanje rabljene odjeće na još 14 europskih zemalja, hvatajući korak s procvatom tržišta na Starom kontinentu.
Ledo će Zagorske štrukle proizvoditi u Srbiji
ODLUKE
Ledo će Zagorske štrukle proizvoditi u Srbiji
ZAGREB - Ledova linija za proizvodnju tijesta seli iz Zagreba na novu lokaciju u Srbiju, točnije u Frikom čiji je vlasnik također Nomad Foodsa, a zaposlenicima zagrebačke tjestare nude prelazak u pogone za proizvodnju sladoleda.
Ryanair zapošljava u Hrvatskoj, evo kakve uvjete nude
ZAPOŠLJAVANJE
Ryanair zapošljava u Hrvatskoj, evo kakve uvjete nude
ZAGREB - Irska niskobudžetna aviokompanija zapošljava i dogodine uvodi nove linije
Institut IGH potpisao ugovor sa HAC.im vrijedan 395.220 eura
POSLOVI
Institut IGH potpisao ugovor sa HAC.im vrijedan 395.220 eura
ZAGREB- Institut IGH d.d izvijestio je da je 6. prosinca 2023. potpisao ugovor sa HRVATSKE AUTOCESTE d.o.o. o pružanju usluga izrade projektne dokumentacije.
Badeco Adria postao vlasnik D-Logisticsa
AKVIZICIJE
Badeco Adria postao vlasnik D-Logisticsa
SARAJEVO - ruštvo Badeco Adria je vlasnik kompanije D-Logistic d.o.o..
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE