GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon prodaje imovine, Nama vjerojatno odlazi u povijest

Nakon prodaje imovine, Nama vjerojatno odlazi u povijest
SUDBINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2024 / 08:08
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Robna kuća Nama u stečaju je već pune 23 godine, a ta bi se faza njezina postojanja mogla uskoro privesti kraju. Trgovački sud u Zagrebu u prosincu je presudio kako Nama do rujna mora donijeti odluku o prodaji svojih nekretnina – zgrade u Ilici i na Kvaternikovom trgu.

Te su nekretnine na atraktivnim lokacijama u centru Zagreba, a kao što smo pisali, interesa investitora na manjka. No, kakva će biti sudbina tvrtke i njezinih zaposlenika kada se prodaju nekretnine? O toj temi popričali smo sa stečajnim upraviteljem Name i odvjetnikom Damirom Mikićem.

Nama je u stečaju od 23. lipnja 2000. godine. Vjerovnici su tada donijeli odluku kako će Nama nastaviti poslovati u okviru stečajnog postupka. Danas je njezino poslovanje svedeno na dvije robne kuće, a prošle je godine poslovala pozitivno, kao i svih ranijih godina, naglašava Mikić, četvrti stečajni upravitelj legendarne robne kuće koji je tu ulogu preuzeo 2012. godine.

“Nama d.d. u stečaju prošle je godine ostvarila bruto promet od oko 18,5 milijuna eura te je uredno podmirila sve svoje obaveze iz poslovanja kako prema radnicima, njih oko 300, tako i prema dobavljačima”, rekao je za Forbes Hrvatska odvjetnik koji se već dvadesetak godina bavi poslom stečajnog upravitelja, a dosad je obnašao tu dužnost u tridesetak tvrtki među kojima su Centar banka, Autopoduzeće Imotski, Termotehnika, Zagrebdrvo i Librarija, nekadašnja Mladost.

Naveo je i kako izgledaju brojke koje se tiču nepodmirenih obveza tvrtke. Dug stečajnim vjerovnicima trećeg višeg isplatnog reda nešto je viši od 13 milijuna eura, a prema založnim vjerovnicima koji imaju upisane hipoteke na nekretnini, robnoj kući Ilica, iznose oko deset milijuna eura – 1,2 milijuna eura dug je Croatia osiguranju i nešto manje od 9 milijuna eura prema Ministarstvu gospodarstva.

Podsjetimo, odluka Trgovačkog suda o prodaji nekretnina reakcija je na zahtjev Croatia osiguranja za suđenje u razumnom roku. Sud je utvrdio kako se osiguranje ima pravo namiriti novcem od prodaje Naminih nekretnina u Ilici 4 do 6 i Radićevoj ulici te na Kvaternikovom trgu.

I što kada se to dogodi, zanimalo nas je. Postoji li nada za nastavkom poslovanja, preseljenjem u neki drugi prostor, ulazak nekog investitora.

Mikić je rekao kako su stečajni vjerovnici pri otvaranju stečaja donijeli odluku kako se neće ići u restrukturiranje, odnosno izradu stečajnog plana, već u unovčenje imovine i namirenje vjerovnika.

“Tako da će s prodajom preostale imovine prestati i poslovanje te će i Nama okončanjem stečajnog postupka vjerojatno prestati postojati”, konstatirao je Mikić.

Dodao je kako zbog ograničenja koje nameće stečajni postupak tvrtka nije u mogućnosti investirati u unapređenje poslovanja te voditi dugoročnu poslovnu politiku.

“O sudbini poslovanja nakon prodaje preostalih robnih kuća kao i o sudbini radnika odlučni će biti uvjeti prodaje te odluka budućeg vlasnika”, zaključio je stečajni upravitelj.

Tagovi: nAMA, Centar banka, Autopoduzeće Imotski, Termotehnika, Zagrebdrvo, Librarija
PROČITAJ I OVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
POSLOVI
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
ZAGREB - Končar je u četvrtak s Ciparskom Elektroprivredom (Electricity Authotrity of Cyprus – EAC) sklopio ugovor za rekonstrukciju energetskih postrojenja na Cipru, vrijedan 13,7 milijuna eura, objavio je Končar putem Zagrebačke burze.
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
SKOK
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
ŽENEVA - Švicarski farmaceutski div Novartis, koji je prisutan i u Sloveniji, u drugom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 3,2 milijarde dolara, u usporedbi s 2,2 milijarde dolara u istom razdoblju godinu ranije.
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
DRUGI KVARTAL
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia imao je teško drugo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE