GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Naftogaz zaplijenio imovinu Gazproma u Nizozemskoj

Naftogaz zaplijenio imovinu Gazproma u Nizozemskoj
ZAPLJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2018 / 19:19
Autor: SEEbiz / H
AMSTERDAM - Nizozemski sud prihvatio je zahtjev ukrajinske plinske tvrtke Naftogaz za zapljenom imovine ruskog plinskog diva Gazproma u Nizozemskoj, objavila je u utorak ukrajinska tvrtka, koja već neko vrijeme pred europskim sudovima pokušava ishoditi naplatu odštete vezane za smanjeni tranzit ruskog plina. 

Ukrajina i Rusija vodile su nekoliko 'plinskih ratova', koji su između ostalog rezultirali ruskom obustavom isporuka plina Kijevu u zimi 2009. godine i smanjenim obujmom tranzita plina kroz Ukrajinu. Situaciju je dodatno zaoštrila ruska aneksija Krima u kontekstu koje su ruski Gazprom i ukrajinski Naftogaz pred arbitražnim sporom za komercijalne sporove u Stockholmu pokrenuli spor vezan za isporuke i tranzit ruskog plina kroz Ukrajinu.

Dvije su kompanije međusobno potraživale na desetke milijardi dolara a sud je u veljači ove godine presudio da Gazprom mora Naftogazu isplatiti neto 2,6 milijardi dolara odštete zbog smanjenog obujma tranzita plina. Ukupna je dosuđena odšteta iznosila 4,63 milijarde dolara a konačni je iznos rezultat oduzimanja neplaćenih računa za plin isporučen Ukrajini.

Sud je u prethodnim presudama odbacio zahtjev Gazproma vezan za klauzulu po kojoj Naftogaz mora platiti minimalan obujam plina čak i ako ga ne preuzme. Gazprom se žalio na presudu arbitražnog suda a u Naftogazu tvrde da se ona ne može provesti u djelo. Stoga su pred sudovima nekoliko europskih zemalja pokušali ishoditi zapljenu Gazpromove imovine. Tako su prošlog tjedna zatražili zapljenu Gazpromovih dionica u Sjevernom toku, velikom cjevovodu kojim se ruski plin preko Baltičkog mora isporučuje u Njemačku. U Nizozemskoj su pak zatražili sudsku zapljenu Gazpromove imovine u toj zemlji.

"Sud u Nizozemskoj prihvatio je zahtjeve" da se dionice i dugovi podružnica vežu za Gazprom, čime se sprečava njihov transfer bez sudske dozvole, objavili su iz ukrajinske tvrtke. "Pritom je šest od sedam Gazpromovih nizozemskih podružnica odbilo surađivati sa sudskim službenicima. To ne utječe na valjanost vezivanja", dodaje se u priopćenju Naftogaza.

Tagovi: Naftogaz, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
REFERENDUM
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
BERN - Švicarski birači odbili su u nedjelju prijedlog da švicarskei tvrtke odgovaraju za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti izvan granica zemlje.
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
ŠIRENJE
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
BEČ – Austrijski osiguravajući koncern Vienna Insurance Group (VIG) otkupio je poslovanje u centralnoj i istočnoj Europi nizozemskog osiguranja Aegon za 830 milijuna eura.
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE