GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nacionalna referentna stopa opet snižena, niže kamate za dio građana

Nacionalna referentna stopa opet snižena, niže kamate za dio građana
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2018 / 19:28
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) objavila je u srijedu novi izračun Nacionalne referentne stope prosječnog troška financiranja hrvatskog bankovnog sektora (NRS), a koji pokazuje daljnji pad te stope, što bi građani s kreditima kod kojih im je promjenjivi dio kamatne stope vezan uz NRS trebali vidjeti na anuitetima koji dospijevaju u veljači iduće godine.

NRS dio banaka u Hrvatskoj, među njima Zagrebačka banka, Hrvatska poštanska banka i OTP banka, koristi kao promjenjivi parametar na postojeće i nove kredite građanima.

Po podacima HUB-a, vrijednosti novih stopa su za 12-mjesečni NRS1 0,57 posto (kune) odnosno 0,53 posto (euri); za 12-mjesečni NRS2 0,40 posto (kune) te 0,47 posto (euri); a za 12-mjesečni NRS3 0,46 posto (kune) odnosno 0,63 posto (euri).

"Kod kredita banaka koje primjenjuju NRS najnovija promjena bit će vidljiva na anuitetima koji dospijevaju u veljači iduće godine. Kao i do sada, sve banke koje koriste NRS poslat će svojim klijentima obavijest o utjecaju novog NRS-a na njihove kredite i anuitete", navode iz HUB-a.

Kako ističu, od početka primjene (2012. godine) do danas NRS je kontinuirano u padu.

"Kamatne stope na kredite kod kojih se, primjerice, primjenjuje tromjesečni NRS umanjene su u odnosu na prvo tromjesečje ove godine za 0,9 postotna boda za kredite u kunama te između 0,14 i 0,12 postotnih bodova za kredite u eurima", kažu u HUB-u.

Po podacima koje iznose, kamatne stope na kredite kod kojih se, primjerice, primjenjuje 12-mjesečni NRS umanjene su u odnosu na isto razdoblje prošle godine u prosjeku za 0,5 postotnih bodova za kune i 0,44 posto za eure.

NRS se koristi temeljem Zakona o potrošačkom kreditiranju, a izračunava ga HUB od 2012., koristeći isključivo javno objavljene podatke Hrvatske narodne banke.

Pojednostavljeno rečeno, NRS je ukupan iznos koji su banke isplatile kao kamate na depozite podijeljen s prosječnim iznosom tih depozita.

Izračunava se za razne valute, vrste depozita i rok - tromjesečni NRS je iznos isplaćen u tri mjeseca podijeljen s tromjesečnim prosječnim stanjem, a isto tako i šestomjesečni i dvanaestomjesečni. To se označava kao 3M, 6M i 12M.

Brojka iza NRS-a označava računa li se stopa gledajući samo depozite fizičkih osoba (NRS1), uz njih i depozite nefinancijskog sektora (NRS2), ili uključuje i depozite financijskog sektora (NRS3), odnosno depozite svih pravnih i fizičkih osoba.

Tagovi: nacionalna referentna stopa, Zagrebačka banka, Hrvatska poštanska banka, OTP banka
PROČITAJ I OVO
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
POTEZI
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
DUBROVNIK - Dionice Hotela Maestral danas su bile najveće dobitnice na Zagrebačkoj burzi. Cijena im je uzletjela 22,2 posto, na 330 kuna, uz 16,3 tisuće kuna prometa.
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
POSLOVI
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
ZAGREB - Institut IGH, d.d. je kao vodeći član zajednice ponuditelja, uz IGH d.o.o. Mostar, Integru d.o.o. Mostar te GEOCON d.o.o. Čitluk, potpisao ugovor s JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica RH, dionica Polog-granica RH (40,5 km) približne vrijednosti od 29,9 milijuna HRK (7.765.911,00 BAM).
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
REGRES
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
SARAJEVO - Bez obzira na poslovne izazove koje je donijela pandemija, najveći proizvođač mineralne vode u BiH, kompanija Sarajevski kiseljak, nastavila je tradiciju te i ove godine isplatila regres svim svojim zaposlenicima.
dm i Glovo postaju partneri: Od sada proizvodi iz dm-a stižu direktno na vašu adresu
PARTNERSTVO
dm i Glovo postaju partneri: Od sada proizvodi iz dm-a stižu direktno na vašu adresu
BEOGRAD – Kompanija dm drogerie markt, u saradnji sa Glovom, pokrenula je novu uslugu kojom je omogućena dostava proizvoda iz dm-a na kućnu adresu. Putem Glovo zvaničnog sajta ili aplikacije kupci mogu da poruče proizvode koji će im biti dostavljeni za najviše 60 minuta.
Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
MEDIJI U KRIZI
Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
ZAGREB - Medijska kuća Styria, izdavač 24sata, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, u najavljenoj racionalizaciji poslovanja krenula je s otpuštanjem tridesetak zaposlenika i smanjivanjem plaća novinarima, medijskim zaposlenicima i menadžerima u 24sata od 5 do 25 posto
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE