GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva

Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Ugovor između tvrtki Sanofi i GSK i Europske komisije, koji je u petak stupio na snagu, omogućit će svim državama članicama EU-a nabavu do 300 milijuna doza cjepiva, objavila je u petak Komisija.

Komisija dodaje da države članice mogu donirati rezervirane doze zemljama s nižim i srednjim dohotkom.

Sanofi i GSK nastojat će pravodobno osigurati znatan dio svoje proizvodnje cjepiva u okviru instrumenta za globalni pristup cjepivima protiv bolesti covid-19 (COVAX), koji je dio Akceleratora pristupa alatima za borbu protiv bolesti covid-19 za zemlje s nižim i srednjim dohotkom.

"Današnjim ugovorom s tvrtkama Sanofi-GSK Europska komisija ponovno pokazuje svoju predanost osiguravanju pravednog pristupa sigurnim, učinkovitim i cjenovno pristupačnim cjepivima, ne samo svojim građanima nego i najsiromašnijima i najranjivijima u svijetu. Uskoro će se sklopiti ugovori s drugim poduzećima i izgraditi raznolik portfelj obećavajućih cjepiva na temelju različitih vrsta tehnologija, čime će se povećati šanse da pronađemo djelotvoran lijek protiv virusa", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Komisija je već potpisala ugovor s kompanijom AstraZeneca i nastavlja pregovarati o sličnim ugovorima s drugim proizvođačima cjepiva (Johnson & Johnson, CureVac, Moderna i BioNTech), s kojima je zaključila preliminarne razgovore.

"Budući da je u više zemalja u Europi nakon ljeta došlo do novog snažnijeg izbijanja bolesti, sigurno i učinkovito cjepivo iznimno je važno za prevladavanje pandemije i njezinih razornih učinaka na naša gospodarstva i društva. Ovaj drugi ugovor još je jedna prekretnica u našoj strategiji EU-a za cjepiva. Danas proširujemo svoje mogućnosti kako bismo osigurali da se građani EU-a i građani diljem svijeta mogu postupno vraćati svakodnevnom životu i ponovno se osjećati sigurnima", rekla je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Današnji ugovor financira se iz Instrumenta za hitnu potporu, iz kojeg se sredstva dodjeljuju za stvaranje portfelja potencijalnih cjepiva različitih profila koja proizvode različita poduzeća.

Sanofi i GSK razvijaju rekombinantno cjepivo protiv bolesti covid-19 koristeći se inovativnim tehnologijama obaju poduzeća.

Sanofi će doprinijeti svojim antigenom na bazi S-bjelančevine za covid-19, koji se temelji na rekombinantnoj tehnologiji DNK.

GSK će pridonijeti svojom adjuvantnom tehnologijom, koja je posebno važna u pandemiji jer može smanjiti potrebnu količinu bjelančevina u dozi cjepiva, što omogućuje proizvodnju veće količine doza cjepiva i tako pomaže zaštititi više ljudi.

Kombinacija antigena na bazi bjelančevine i adjuvansa uhodana je i upotrebljava se u nizu cjepiva koja su danas dostupna za jačanje imuniteta. Time se može poboljšati i vjerojatnost stvaranja učinkovitog cjepiva koje se može proizvesti u velikim količinama.

Ta su poduzeća u rujnu započela 1. i 2. fazu istraživanja, nakon čega do kraja 2020. slijedi 3. faza. Ako budu uspješna i ovisno o regulatornim aspektima, njihov je cilj da cjepivo bude dostupno do druge polovine 2021.

Tagovi: Sanofi, GlaxoSmithKline, Europska komisija, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE