GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva

Na snazi ugovor EK-a i tvrtki Sanofi i GSK o 300 milijuna doza cjepiva
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2020 / 14:05
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Ugovor između tvrtki Sanofi i GSK i Europske komisije, koji je u petak stupio na snagu, omogućit će svim državama članicama EU-a nabavu do 300 milijuna doza cjepiva, objavila je u petak Komisija.

Komisija dodaje da države članice mogu donirati rezervirane doze zemljama s nižim i srednjim dohotkom.

Sanofi i GSK nastojat će pravodobno osigurati znatan dio svoje proizvodnje cjepiva u okviru instrumenta za globalni pristup cjepivima protiv bolesti covid-19 (COVAX), koji je dio Akceleratora pristupa alatima za borbu protiv bolesti covid-19 za zemlje s nižim i srednjim dohotkom.

"Današnjim ugovorom s tvrtkama Sanofi-GSK Europska komisija ponovno pokazuje svoju predanost osiguravanju pravednog pristupa sigurnim, učinkovitim i cjenovno pristupačnim cjepivima, ne samo svojim građanima nego i najsiromašnijima i najranjivijima u svijetu. Uskoro će se sklopiti ugovori s drugim poduzećima i izgraditi raznolik portfelj obećavajućih cjepiva na temelju različitih vrsta tehnologija, čime će se povećati šanse da pronađemo djelotvoran lijek protiv virusa", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Komisija je već potpisala ugovor s kompanijom AstraZeneca i nastavlja pregovarati o sličnim ugovorima s drugim proizvođačima cjepiva (Johnson & Johnson, CureVac, Moderna i BioNTech), s kojima je zaključila preliminarne razgovore.

"Budući da je u više zemalja u Europi nakon ljeta došlo do novog snažnijeg izbijanja bolesti, sigurno i učinkovito cjepivo iznimno je važno za prevladavanje pandemije i njezinih razornih učinaka na naša gospodarstva i društva. Ovaj drugi ugovor još je jedna prekretnica u našoj strategiji EU-a za cjepiva. Danas proširujemo svoje mogućnosti kako bismo osigurali da se građani EU-a i građani diljem svijeta mogu postupno vraćati svakodnevnom životu i ponovno se osjećati sigurnima", rekla je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Današnji ugovor financira se iz Instrumenta za hitnu potporu, iz kojeg se sredstva dodjeljuju za stvaranje portfelja potencijalnih cjepiva različitih profila koja proizvode različita poduzeća.

Sanofi i GSK razvijaju rekombinantno cjepivo protiv bolesti covid-19 koristeći se inovativnim tehnologijama obaju poduzeća.

Sanofi će doprinijeti svojim antigenom na bazi S-bjelančevine za covid-19, koji se temelji na rekombinantnoj tehnologiji DNK.

GSK će pridonijeti svojom adjuvantnom tehnologijom, koja je posebno važna u pandemiji jer može smanjiti potrebnu količinu bjelančevina u dozi cjepiva, što omogućuje proizvodnju veće količine doza cjepiva i tako pomaže zaštititi više ljudi.

Kombinacija antigena na bazi bjelančevine i adjuvansa uhodana je i upotrebljava se u nizu cjepiva koja su danas dostupna za jačanje imuniteta. Time se može poboljšati i vjerojatnost stvaranja učinkovitog cjepiva koje se može proizvesti u velikim količinama.

Ta su poduzeća u rujnu započela 1. i 2. fazu istraživanja, nakon čega do kraja 2020. slijedi 3. faza. Ako budu uspješna i ovisno o regulatornim aspektima, njihov je cilj da cjepivo bude dostupno do druge polovine 2021.

Tagovi: Sanofi, GlaxoSmithKline, Europska komisija, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Vlada: Utvrditi mogućnost da državne službe rade od kuće ili u skupinama
RAD OD KUĆE
Vlada: Utvrditi mogućnost da državne službe rade od kuće ili u skupinama

ZAGREB - Zbog pogoršanja epidemiološke situacije Vlada je zadužila tijela državne uprave te urede i druge stručne službe da poduzmu mjere za sprječavanje širenja koronavirusa i osiguraju uvjete za redovito obavljanje poslova, odnosno utvrde mogućnost rada od kuće ili u skupinama.

Mars: Evo kako će izgledati kancelarija budućnosti
PROMENE
Mars: Evo kako će izgledati kancelarija budućnosti
BEOGRAD - Pandemija je do sada pokazala da posao može da se obavi i izvan kancelarije sa istim nivoom produktivnosti, a najnovijim istraživanjima potvrđeno je i da su zaposleni voljni da rade na daljinu, jer im to omogućava veću fleksibilnost.
Uskoro počinje Young Lions Croatia – i to online
NAJAVE
Uskoro počinje Young Lions Croatia – i to online
ZAGREB - Natjecanje mladih lavova uz partnera Cedevitu održat će se online 13. i 14. studenoga 2020., a prijavitelji će se i ove godine imati priliku natjecati u pet kategorija: Design, Digital, Media, Print i PR.
Coca-Cola Company proizvela prototip papirnate boce
POHVALNO
Coca-Cola Company proizvela prototip papirnate boce
ZAGREB - Coca-Cola je u suradnji sa svojim partnerom, tvrtkom Paboco, ostvarila važan napredak u procesu izrade prve boce u potpunosti napravljene od papira.
Značajne donacije kompanije Novomatic zemljama u regionu tokom pandemije koronavirusa
DONACIJE
Značajne donacije kompanije Novomatic zemljama u regionu tokom pandemije koronavirusa
BEOGRAD - „Samo oni koji su uz svoje ljude u teškim vremenima, zaslužuju uspeh kada dođu bolja vremena“, jedna je od krilatica kojom su tržišni lideri nastojali da se vode tokom pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE