GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Na čemu Uljanik Plovidba temelji optimizam?

Na čemu Uljanik Plovidba temelji optimizam?
DOKAPITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2018 / 09:48
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
ANALIZA - Uljanik Plovidba u petak je na Zagrebačkoj burzi zainteresiranim investitorima predstavila svoje poslovanje i ciljeve dokapitalizacije, pri čemu je istaknuto kako su njezini ciljevi jačanje likvidnosti i smanjenje zaduženosti.

Jedan od ciljeva dokapitalizacije je poboljšanje likvidnosti i jačanje financijske stabilnosti, uz zadržavanje željenog omjera duga i kapitala. Drugi cilj je smanjenje zaduženost od najmanje 10 milijuna dolara, uz reprogramiranje kredita.

Nadzorni odbor Uljanik Plovidbe krajem studenog dao je suglasnost direktoru za donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala s 232 milijuna za najviše 25 milijuna, na iznos od 257 milijuna kuna.

Na čemu Uljanik Plovidba temelji svoje pozitivne prognoze u brodarskom sektoru?

Prije svega, stabilan rast globalne ekonomije. MMF je nedavno korigirao svoja predviđanja stope rasta svjetskog gospodarstva za 2018. i 2019. god. za 0,2%, između ostalog i zbog jačanja carinskih barijera između SAD-a i Kine. Predviđena stopa rasta sada iznosi 3,7% za obje godine koliko iznosi i najveća ostvarena stopa rasta još od 2011. godine.

Poboljšani fundamentalni tržišni uvjeti u prva tri kvartala 2018.g. doveli su do značajnog rasta BDI indeksa; za 24% u Q1, 25% u Q2 i 41% u Q3 u odnosu na isti periodprošle godine.

Prognoze za supramax sektor su pozitivne. Unatoč negativnom utjecaju carinskih barijera na globalnu razmjenu roba, u idućoj se godini u ovom sektoru očekuje jačanje vozarina kao posljedica smanjenja rasta tonaže odnosno malog broja ugovorenih / isporučenih brodova. U prilog tome ide i očekivano postepeno jačanje aktivnosti u rezalištima u narednim godinama usljed uvođenja novih regulativa (ugradnja sustava za tretiranje balastnih voda te korištenje goriva sa smanjenim udjelom sumpora).

Oporavak bilježi i tankersko tržište.  U tankerskom prijevozu započeo je oporavak tržišta nakon perioda niskih vozarina uzrokovanog velikim brojem isporučenih brodova u prethodnim godinama. Zbog malog broja MR tankera ugovorenih u tekućoj godini, pomicanja rokova isporuka novogradnji kao i povećanja broja brodova u rezalištima, evidentno je usporavanje rasta MR flote te se u 2019. godini očekuje daljnje jačanje tržišta i rast vozarina.

Pozitivan utjecaj na tržite u idućoj godini imat će i nova 2020. IMO regulativa (zabrana korištenja goriva s visokim postotkom sumpora) kada se očekuje da će za potrebe distribucije brodskog goriva diljem svijeta, doći do značajnog povećanja potražnje za Product tankerima.

Tagovi: Uljanik Plovidba, brodari, brodarsko tržište, tankersko tržište, BDI Index, ZSE:ULPL-R-A
PROČITAJ I OVO
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
LETOVI
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
HELSINKI - Finski nacionalni avioprijevoznik, Finnair, uskoro će obnoviti promet na linijama iz Helsinkija prema dvije hrvatske zračne luke - Splitu i Dubrovniku.
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
NEOZBILJNO
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
ZAGREB - Završetak najvećeg željezničkog infrastrukturnog objekta pruge Dugo Selo - Križevci ponovo je prolongiran, i to za pune dvije godine.
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
POTRAŽIVANJA
Bivši direktori i piloti Montenegro Airlinesa traže preko pet miliona eura
PODGORICA - Bivši direktori, piloti, letačko osoblje i drugi radnici Montenegro Airlinesa (MA), koji je od maja u stečaju, prijavili su stečajnoj upravi potraživanja od 17,2 miliona eura za neto zarade, poreze, doprinose, dnevnice i naknade.
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
RESPIRATORI
Philips povlači dio respiratora zbog opasnosti po zdravlje
AMSTERDAM - Nizozemski proizvođač medicinske opreme Philips objavio je u ponedjeljak da će povući dio respiratora zbog opasnosti raspada pjene na sitne, toksične čestice, koje mogu izazvati rak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE