GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MZLZ: U 2022. se nadamo boljim trendovima, ali...

MZLZ: U 2022. se nadamo boljim trendovima, ali...
NADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2022 / 09:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ), koncesionar Zračne luke Franjo Tuđman, u 2022. se nada boljim poslovnim trendovima nego u zadnje dvije godine, posebice nakon porasta prometa u 2021., no to ovisi i o globalnoj situaciji u zračnom prometu koji je i dalje pod jakim utjecajem pandemije, ističu za Hinu iz MZLZ-a.

"Uslijed brze promjene situacije vezane uz pandemiju, za drugu polovicu siječnja i djelomično za veljaču 2022. došlo je do otkazivanja određenih letova, ali je većina njih ponovno u prodaji već od veljače. MZLZ je kontinuirano u kontaktu s zrakoplovnim prijevoznicima diljem svijeta radi procjene tržišnih uvjeta, razumijevanja njihovih potreba i informiranja o prilikama u Zagrebu. No, zbog povjerljivosti podataka i poslovne etike više informacija za sada ne možemo podijeliti", odgovaraju na upit Hine iz MZLZ-a oko poslovanja i očekivanjima za 2022. godinu.

Na pitanje što će biti s prihodima u 2022. i s koncesijskim i drugim obvezama, te kako se to rješava, naglašavaju da MZLZ održava redovnu komunikaciju i razmatraju posljedice krize uzrokovane pandemijom s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, koji je predstavnik davatelja koncesije.

"Glavne teme razgovora predstavnika davatelja koncesije i nas kao koncesionara su moguće mjere za osiguravanje sigurnog i kontinuiranog rada u zračnoj luci te za ublažavanje štetnih učinaka pandemije na sve dionike zračne luke. Redovito se nadzire likvidnost tvrtke, a u skladu s Ugovorom o koncesiji, odobreno je odgađanje uplate koncesijske naknade, dajući prioritet osiguranju sigurnog kontinuiteta poslovanja MZLZ-a", kažu iz te tvrtke.

Putnika u 2021. više nego 2020., ali još ispod 50 posto prometa u 2019.

Napominjući da je u zadnjem mjesecu 2021., prosincu, Zagreb bio povezan s 51 destinacijom u redovnom prometu s ukupno 19 zračnih prijevoznika, iznose da su u tom mjesecu imali i više putnika nego u studenom.

Naime, prema njihovoj statistici, na Zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman su u prosincu 2021. uslužili nešto više od 179,5 tisuća putnika ili oko 15 tisuća više nego u mjesecu prije, i čak 138 tisuća više njih nego u prosincu 2020.

Po mjesecima i broju putnika, najuspješniji u 2021. su kolovoz sa 194,9 tisuće putnika, rujan sa 191 tisućom i listopad sa 182,8 tisuća te prosinac, a svaki od tih mjeseci je 'donio' od sto na više tisuća putnika više u odnosu na iste mjesece 2020.

I broj letova je u 2021. porastao za oko osam tisuća u odnosu na 2020. ili na 29.605, kao i promet tereta na godišnjoj razini, odnosno na 10.781 tonu u 2021. naspram 9.848 tona u 2020.

"Zagrebačka zračna luka u 2021. je zabilježila značajan porast prometa putnika, povećanje broja destinacija i zračnih prijevoznika. Povećao se i promet poslovne avijacije te čarter letova u odnosu na 2020., no to je sve još uvijek znatno ispod rezultata iz rekordne 2019. Primjerice, samo promet putnika u 2021. iznosi manje od 50 posto tog prometa u 2019.", navode iz MZLZ-a.

Bez otpuštanja radnika u pandemiji

Iako je i na njihovo poslovanje, kao i na sve zračne luke u svijetu te ukupno zračni promet, pandemija iznimno jako i izravno negativno utjecala, što se dijelom i nastavlja i u 2022., ipak važnim iz MZLZ-a ističu da cijelo vrijeme od početka te krize nije bilo otpuštanja radnika.

U svim povezanim društvima MZLZ zapošljava oko 680 radnika, a poslovno surađuju i s mnogim partnerima, te vjeruju da će se te brojke održati, pa čak početkom ove godine natječajem traže i nove zaposlenike u segmentu prodaje karata.

"S obzirom na značajan pad prihoda, MZLZ je ispunila uvjete za korištenje paketa mjera za pomoć gospodarstvu, koji je odobrila hrvatska Vlada za očuvanje radnih mjesta, i to za razdoblje od ožujka 2020. do zaključno kolovoza 2021. Da bi očuvali likvidnost, MZLZ je preko EBRD osigurala i dodatno kreditno zaduženje", otkrivaju iz te tvrtke.

Program poticaja i drugi marketinški alati za bolji promet

Uz to, nastavljaju i s Programom poticaja prometa usmjerenom ka zračnim prijevoznicima, i uz koji se primjerice u 2021. na zagrebačkoj zračnoj luci, kao korisnik tih poticaja pojavio i prijevoznik Ryanair, koji je osim niza novih letova za i iz Zagreba tri zrakoplova i bazirao u toj zračnoj luci.

"Program poticaja MZLZ-a namijenjen je zračnim prijevoznicima kao financijska potpora rastu i razvoju zračnog prometa, i vrijedi dok je objavljen na web stranici ili dok se ne zamijeni drugim programom. U odnosu na prethodni, trenutni program ima malih promjena, primjerice popust na naplatu parkiranja za bazirane zrakoplove radi daljnje financijske podrške našim ključnim partnerima", iznose iz MZLZ-a.

No, dodaju i da je to zapravo jedan od njihovih marketinških alata u naporima da osiguraju što bolji promet i nije "čarobno rješenje za trenutno poboljšanje svih pokazatelja", kao i da su i prije pandemije imali poticajni program (uveden 2018.), a da su 2021. ponudili "bogatiji program potpore" kako bi se umanjio pad prometa uzrokovan pandemijom.

"MZLZ se aktivno predstavlja i na različitim zrakoplovnim događanjima i platformama tijekom cijele godine i već je osiguran nastavak trenutno obustavljenih linija, a najavljena su i otvaranja novih odredišta te povećanje frekvencija na postojećim destinacijama u 2022.", zaključuju iz MZLZ-a.

Tagovi: Međunarodna zračna luka Zagreb, Zračna luka Zagreb, Zračna luka Franjo Tuđman
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE