GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moody's: Načelni sporazum vjerovnika Agrokora dobar za kreditni rejting Hrvatske

Moody's: Načelni sporazum vjerovnika Agrokora dobar za kreditni rejting Hrvatske
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2018 / 15:58
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Potpisivanje načelnog sporazuma o nagodbi vjerovnika kreditno je pozitivno za Hrvatsku, navodi se u dnevnom izvješću kreditne rejting agencije Moody's ovog ponedjeljka.

"Sporazum povećava vjerojatnost da će vjerovnici usuglasiti i konačnu nagodbu vjerovnika do 10. srpnja ove godine kako bi se izbjegao stečaj koncerna. Sporazum je kreditno pozitivan za Hrvatsku (Ba2 Stabilan), jer smanjuje rizik neorganiziranog restrukturiranja i negativnog efekta koji bi tvrtka takve veličine koja zapošljava 2,5 posto hrvatske ekonomije imala na domaće gospodarstvo u slučaju dugotrajnog stečajnog postupka", navodi se u ocjeni Moody'sa, uz napomenu kako je Agrokor godinama prije travnja 2017. imao financijskih problema, pad prihoda i probleme s poslovanjem zbog ekonomskih sankcija Rusiji.

"Zbog sistemske važnosti Agrokora, hrvatska Vlada je 6. travnja 2017. donijela Zakon o izvanrednoj upravi kojim se štiti poslovanje koncerna, dajući dodatno vrijeme od 15 mjeseci vjerovnicima da postignu nagodbu. Načelni sporazum vjerovnika podržava naš temeljni scenarij prema kojem će efekt restrukturiranja Agrokora biti ograničenog karaktera u odnosu na hrvatsku ekonomiju ove godine, što znači da bi godišnji rast bruto domaćeg proizvoda trebao biti na razini od 2,7 posto, s malom vjerojatnosti događanja neorganiziranog restrukturiranja koje bi imalo negativni učinak na ekonomiju", stoji u izvješću Moody'sa, uz napomenu kako je lex Agrokor i kredit od 480 milijuna u lipnju 2017. eura stabilizirao poslovanje koncerna i tako omogućio da Hrvatska u 2017. ostvari godišnji rast od 2,8 posto BDP-a.

Pritom se naglašava kako je stabilizacija Agrokora pomogla i održavanju stabilnih poreznih prihoda, jer je procjena Međunarodnog monetarnog fonda pokazala da su ukupni prihodi Agrokora činili 14,7 posto hrvatskog BDP-a.

"Načelni sporazum vjerovnika jednako tako smanjuje rizika od prelijevanja krize u Agrokoru na političku scenu, jer bi neorganizirano restrukturiranje povećalo političku nestabilnost koja bi mogla ugroziti vladajuću koaliciju koja ima tanku većinu u parlamentu (77 od 151 zastupnika). Dodatno, ovaj će sporazum, tvrde analitičari Moody'sa, omogućiti Vlade da više energije i vremena posveti drugim programskim ciljevima i politikama. Ipak, upozoravaju u Moody'su, postignuti načelni sporazum ne jamči i da će se postići konačna nagodba vjerovnika koja uključuje šest tisuća vjerovnika koji potražuju ukupno 57 milijardi kuna.

"To znači da će hrvatski kreditni rizik ostati sklon negativnim rizicima sve dok se nagodba vjerovnika ne postigne, jer će dotada, između ostalog, biti ograničena investicijska sposobnost Agrokorovih poduzeća. Hrvatske banke su, pak, većinom zaštićene od negativnih rizika Agrokora zbog ograničene izloženosti koncernu i visoke kapitaliziranosti. To proizlazi i iz stres-testa Hrvatske narodne banke koji je pokazao kako bi u slučaju negativnog scenarija samo neke male banke bile prisiljene na dokapitalizaciju", zaključuje se u analizi Moody'sa.

Tagovi: Moody\'s, Agrokor, kreditni rejting, nagodba za Agrokor
PROČITAJ I OVO
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
NA RUBU
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
LONDON - Britanska low-cost aviokompanija easyJet na rubu je propasti. To tvrdi sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimku koji je procurio u javnost i došao do novinara BBC-a, a na kojoj se čuje kako on kaže da je kompanija u vrlo teškoj situaciji.
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
INOVACIJE
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
LONDON - Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore.
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
NA UDARU
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
SLAVONSKI BROD - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Slavonskom je Brodu otvorila Kongres pilanara jugoistočne Europe.
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
ROKOVI
Ikea se ove godine u Ljubljani ipak neće otvoriti
LJUBLJANA - Švedski div namještaja Ikea ove godine neće otvoriti svoju prvu trgovinu u Ljubljani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE