GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegro Airlinesu prijeti pravni poraz od SMATSA-e

Montenegro Airlinesu prijeti pravni poraz od SMATSA-e
PORAZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2018 / 09:37
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) ima četiri dobijene prvostepene presude protiv Montenegro Airlinesa u ukupnom iznosu od deset miliona eura na koje je crnogorski avioprevoznik izjavio žalbu, navedeno je u izvještaju revizora na finansijski izvještaj SMATSA za prošlu godinu.

Na dvije ranije dobijene presude SMATSA je prošle godine prinudno sa računa crnogorskog nacionalnog prevoznika prinudno naplatila 2,5 miliona eura. Vlasnici SMATSA su država Srbija sa 92 odsto i država Crna Gora sa osam odsto.

 Montenegro Airlines je godinama jedan od najvećih gubitaša, ukupni dugovi su 89 miliona eura i za 40 miliona su veći od imovine kompanije. Ukupan dug za poreze i doprinose je 19 miliona eura, a za naknade Aerodromima Crne Gore duguje oko 20 miliona eura.

Ministar saobraćaja Osman Nurković nedavno je najavio da će se uskoro razriješiti sudbina nacionalnog avioprevoznika, kao i da je jedna ozbiljna kompanija zainteresovana za njegovo preuzimanje. On je naveo da bi u tom slučaju država preuzela dugove kompanije. Prema informacijama “Vijesti” za Montenegro Airlines zainteresovan je fond “4K” povezan sa njemačkom Lufthanzom, koji je nedavno preuzeo i slovenačku Adriu. Sudbina Montenegro Airlinesa mora biti razriješena najkasnije do maja naredne godine, kada se očekuje da će novi koncesionar preuzeti Aerodrome Crne Gore.

Iako je Crna Gora suvlasnik Kontrole letjenja, ova kompanija sa sjedištem u Beogradu, Montenegro Airlines  smatra inostranom kompanijom i tako je vodi u dokumentima. Ukupna usaglašena potraživanja SMATSA od “inostranih kompanija” inose 9,6 miliona eura, od čega se 7,6 odsto (bez kamata i drugih troškova) odnosi na Montenegro erlajns.

Iako je “inostrana kompanija” Nadzorni odbor SMATSA, kad je njime predsjedavao crnogorski kadar Zoran Radonjić, omogućila je u junu 2014. godine crnogorskom avioprevozniku da dug iz perioda 2004. do 2013. plaća u 72 mjesečne rate od juna 2015. do maja 2021. godine. U toku 2015. godine Montenegro erlajns je platio dio duga od 639 hiljada eura, ali je zatim prestao zbog čega je SMATSA pokrenula tužbe i prinudne naplate.

I pored nenaplaćenih potraživanja od crnogorskog avioprevoznika, SMATSA je vrlo profitabilna kompanija. Neto dobit u 2017. godini iznosila je 695 miliona dinara, što je oko 5,8 miliona eura. Skupština akcionara, kojom predsjedava predstavnik Crne Gore Zoran Kostić, odlučila je da ovu dobit pridoda dosadašnjoj neraspoređenoj dobiti koja sada iznosi 8,3 milijarde dinara ili oko 70 miliona eura.

Crnogorski dio te dobiti, u skladu sa procentom vlasništva od osam odsto, vrijedi 5,6 miliona eura. Kostić je do prije godinu i po bio direktor Montenegro erlajnsa, a sada usvaja izvještaje o prinudnim naplatama dugova svoje bivše kompanije, od kojih se potraživanja odnose i na period njegovog upravljanja.

Crnogorski kadrovi u SMATSA su zamjenik direktora Lazo Maksimović, brat od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, za koga beoogradski mediji navode da ima platu od sedam hiljada eura.

On crnogorskoj Agenciji za antikorupciju nije prijavio platu, a beogradskim medijima je kazao da nema tu obavezu jer je SMATSA u Beogradu. Drugi predstavnik crnogorske Vlade je pomoćnik ministra saobraćaja Zoran Kostić, koji je predsjednik Skupštine SMATSA. On je prijavio da za taj posao prima mjesečnu naknadu od 690 miliona eura.

U Kontroli leta radi i Predrag Marković, sin premijera Duška Markovića, kao specijalista za ekonomske poslove, a prijavio je platu od 1.900 eura.

Tagovi: Montenegro Airlines, SMATSA, Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore, fond 4K, Osman Nurković, Lufthansa, Aerodromi Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Lufthansa će od listopada putnicima nuditi brze testove na koronavirus
TESTOVI
Lufthansa će od listopada putnicima nuditi brze testove na koronavirus
BERLIN - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa planira od listopada putnicima nuditi brze testove na COVID-19 a razmatra i mogućnost otvaranja testnih centara u zračnim lukama u SAD-u i Kanadi.
BASF pokrenuo program financiranja startup ideja iz Hrvatske i regije
PROGRAM
BASF pokrenuo program financiranja startup ideja iz Hrvatske i regije
ZAGREB - Europski lider u istraživanju i razvoju te najveća njemačka kemijska kompanija BASF raspisuje regionalni natječaj za investiranje u domaću startup scenu, s posebnim naglaskom na one startupove čija rješenja pridonose održivu razvoju.
Amazinga otvorila vlastiti restoran
INVESTICIJE
Amazinga otvorila vlastiti restoran
ZAGREB - U sklopu Amazinge, najvećeg europskog family entertainment centra, odnedavno posluje i restoran s bogatom ponudom hrane koja, između ostalog, uključuje burgere, pizze, à la carte jela, ražanj i dnevne gablece.
Nike zaključio kvartal s dobiti zahvaljujući internetskoj prodaji
U PLUSU
Nike zaključio kvartal s dobiti zahvaljujući internetskoj prodaji
NEW YORK - Američki proizvođač sportske opreme Nike izvijestio je da je prvo fiskalno tromjesečje zaključio s dobiti budući da su kupci rješenje za ograničenja u vrijeme pandemije koronavirusa pronašli u online prodaji.
Bauerfeind donira troslojne medicinske zaštitne maske bolnicama zagrebačke regije
DONACIJA
Bauerfeind donira troslojne medicinske zaštitne maske bolnicama zagrebačke regije
ZAGREB - Tvrtka Bauerfeind d.o.o. donirat će troslojne medicinske zaštitne maske bolnicama zagrebačke regije: KBC Zagreb, KB Merkur, OB Zabok, Dječja bolnica Klaićeva, Dječja bolnica Bistra, Dječja bolnica Srebrnjak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE