GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegro Airlinesu prijeti pravni poraz od SMATSA-e

Montenegro Airlinesu prijeti pravni poraz od SMATSA-e
PORAZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2018 / 09:37
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) ima četiri dobijene prvostepene presude protiv Montenegro Airlinesa u ukupnom iznosu od deset miliona eura na koje je crnogorski avioprevoznik izjavio žalbu, navedeno je u izvještaju revizora na finansijski izvještaj SMATSA za prošlu godinu.

Na dvije ranije dobijene presude SMATSA je prošle godine prinudno sa računa crnogorskog nacionalnog prevoznika prinudno naplatila 2,5 miliona eura. Vlasnici SMATSA su država Srbija sa 92 odsto i država Crna Gora sa osam odsto.

 Montenegro Airlines je godinama jedan od najvećih gubitaša, ukupni dugovi su 89 miliona eura i za 40 miliona su veći od imovine kompanije. Ukupan dug za poreze i doprinose je 19 miliona eura, a za naknade Aerodromima Crne Gore duguje oko 20 miliona eura.

Ministar saobraćaja Osman Nurković nedavno je najavio da će se uskoro razriješiti sudbina nacionalnog avioprevoznika, kao i da je jedna ozbiljna kompanija zainteresovana za njegovo preuzimanje. On je naveo da bi u tom slučaju država preuzela dugove kompanije. Prema informacijama “Vijesti” za Montenegro Airlines zainteresovan je fond “4K” povezan sa njemačkom Lufthanzom, koji je nedavno preuzeo i slovenačku Adriu. Sudbina Montenegro Airlinesa mora biti razriješena najkasnije do maja naredne godine, kada se očekuje da će novi koncesionar preuzeti Aerodrome Crne Gore.

Iako je Crna Gora suvlasnik Kontrole letjenja, ova kompanija sa sjedištem u Beogradu, Montenegro Airlines  smatra inostranom kompanijom i tako je vodi u dokumentima. Ukupna usaglašena potraživanja SMATSA od “inostranih kompanija” inose 9,6 miliona eura, od čega se 7,6 odsto (bez kamata i drugih troškova) odnosi na Montenegro erlajns.

Iako je “inostrana kompanija” Nadzorni odbor SMATSA, kad je njime predsjedavao crnogorski kadar Zoran Radonjić, omogućila je u junu 2014. godine crnogorskom avioprevozniku da dug iz perioda 2004. do 2013. plaća u 72 mjesečne rate od juna 2015. do maja 2021. godine. U toku 2015. godine Montenegro erlajns je platio dio duga od 639 hiljada eura, ali je zatim prestao zbog čega je SMATSA pokrenula tužbe i prinudne naplate.

I pored nenaplaćenih potraživanja od crnogorskog avioprevoznika, SMATSA je vrlo profitabilna kompanija. Neto dobit u 2017. godini iznosila je 695 miliona dinara, što je oko 5,8 miliona eura. Skupština akcionara, kojom predsjedava predstavnik Crne Gore Zoran Kostić, odlučila je da ovu dobit pridoda dosadašnjoj neraspoređenoj dobiti koja sada iznosi 8,3 milijarde dinara ili oko 70 miliona eura.

Crnogorski dio te dobiti, u skladu sa procentom vlasništva od osam odsto, vrijedi 5,6 miliona eura. Kostić je do prije godinu i po bio direktor Montenegro erlajnsa, a sada usvaja izvještaje o prinudnim naplatama dugova svoje bivše kompanije, od kojih se potraživanja odnose i na period njegovog upravljanja.

Crnogorski kadrovi u SMATSA su zamjenik direktora Lazo Maksimović, brat od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, za koga beoogradski mediji navode da ima platu od sedam hiljada eura.

On crnogorskoj Agenciji za antikorupciju nije prijavio platu, a beogradskim medijima je kazao da nema tu obavezu jer je SMATSA u Beogradu. Drugi predstavnik crnogorske Vlade je pomoćnik ministra saobraćaja Zoran Kostić, koji je predsjednik Skupštine SMATSA. On je prijavio da za taj posao prima mjesečnu naknadu od 690 miliona eura.

U Kontroli leta radi i Predrag Marković, sin premijera Duška Markovića, kao specijalista za ekonomske poslove, a prijavio je platu od 1.900 eura.

Tagovi: Montenegro Airlines, SMATSA, Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore, fond 4K, Osman Nurković, Lufthansa, Aerodromi Crne Gore
PROČITAJ I OVO
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
STRANI AGENTI
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
MOSKVA - Još dva online ruska medija vlada je u petak proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima.
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
INICIJATIVE
Fortenova grupa pridružila se UN Global compact inicijativi
ZAGREB - Fortenova grupa, u okviru koje posluju neke od najznačajnijih kompanija u Hrvatskoj i regiji poput Konzuma, Mercatora, Jamnice, Zvijezde, Dijamanta, Belja, Tiska, Sarajevskog kiseljaka itd. i formalno se pridružila UN Global Compactu, najvećoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu održivost.
Bloomberg Adria započinje s radom 2022. godine
SERVISI
Bloomberg Adria započinje s radom 2022. godine
ZAGREB – Bloomberg Media i Mtel Swiss, pružatelj televizijskih usluga koji je u većinskom vlasništvu operatora Telekom Srbija, danas su najavili sporazum o stvaranju prve regionalne multiplatformske mreže za vijesti za područje jugoistočne Europe, s redakcijama u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE