GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegro Airlinesu još dva miliona eura državne pomoći

Montenegro Airlinesu još dva miliona eura državne pomoći
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2018 / 20:08
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Nacionalnom avioprevozniku Montenegro Airlinesu (MA) iz državnog budžeta isplaćena je 13. aprila ove godine nova pomoć od dva miliona eura.

Podatak je dostupan u dokumentu Pregled plaćanja sa glavnog računa trezora za period od 4. do 18. aprila ove godine, objavljenog na sajtu Ministarstva finansija.

Iz Ministarstava finansija i pomorstva i saobraćaja, na čijem su čelu Darko Radunović i Osman Nurković, juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u koje je svrhe novac uplaćen Montenegro Airlinesu.

Rebalansom ovogodišnjeg budžeta Montenegro Airlinesu je namijenjeno četiri miliona eura po osnovu izmirenja obaveza prema dobavljačima i to Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore - SMATSA, iznos od dva miliona eura i isto toliko ostalim dobavljačima za namirenje zaostalog duga iz prethodnog perioda.

Evropska komisija navela je u novom izvještaju za Crnu Goru da zabrinjava kontinuirana podrška nacionalnoj aviokompaniji i ukazuje na potrebu za sveobuhvatnim restrukturiranjem tog preduzeća.

“Nacionalna aviokompanija Montenegro Airlines se suočava sa velikim problemima održivosti, akumulirajući značajne finansijske dugove. Plan restrukturiranja od 2012. godine za aviokompaniju je samo djelimično implementiran, ali je dalja državna podrška odobrena da bi aviokompanija bila operativna”, navodi EK u novom izvještaju za Crnu Goru.

Upozoravaju i da je svijest o pravilima državne pomoći među davaocima slaba i da se to mora pojačati.

Zakonom o državnoj pomoći predviđeno je da kompanija koja jednom dobije državnu pomoć ne može da je dobija ponovo narednih 10 godina. Takođe, zakonski uslov da neko dobije državnu pomoć je saglasnost Komisije za državnu pomoć.

Ranija analiza Istraživačkog centra MANS-a i “Vijesti” pokazala je da Vlada od osnivanja MA izdvajala značajna sredstva za opstanak nacionalne aviokompanije i do kraja 2014. godine, po osnovu dokapitalizacija i davanja subvencija, uložila je 58,5 miliona eura, dok je zbog smanjenja akcijskog kapitala kompanije izgubila najmanje 14,3 miliona.

Vlada je prošle godine na predlog resornog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, isplatila iz tekuće budžetske rezerve dug Montenegro Airlinesa prema Hipotekarnoj banci od 2,2 miliona eura, kako bi izbjeglo aktiviranje državne garancije. Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet o državnoj pomoći MA, povodom navoda poslanika SDP-a Raška Konjevića da je pomoć dodijeljena nezakonito. MA je prošle godine još jednom dobio državnu pomoć, pa je ona ukupno iznosila 4,5 miliona eura. Oba puta je pomoć odobrilo Ministarstvo finansija, iako Komisija za dodjelu državne pomoći, koja je dio Ministarstva finansija, nije dala saglasnost.
Nacionalna aviokompanija završila je prošlu godinu sa minusom od 4.606.487 eura, čime je nagomilani gubitak dostigao 76.497.309 eura, pokazuju podaci iz izvještaja o poslovanju.

Gubitak državne kompanije, na čijem čelu su od početka prošle godine Nikola Vukićević (predsjednik borda) i Živko Banjević (izvršni direktor) smanjen je 2,5 puta u odnosu na 2016. kada je iznosio 11.473.590 eura.

MA ima i neraspoređenu dobit od 327.297 eura, kratkoročne obaveze i rezervisanja iznose 75,119,982, a dugoročne oko 13,9 miliona eura. Kapital kompanije je i dalje negativan (-40.279.522 eura).

Nacionalna aviokompanija je na crnoj listi Poreske uprave i državi je početkom godine dugovala 17.137.290 za poreze i doprinose na zarade. MA je na kraju prošle godine imao 394 zaposlena. Vlada je vlasnik oko 99,9 odsto akcija Montenegro Airlinesa.

Tagovi: Montenegro Airlines, Vlada Crne Gore, Živko Banjević, Evropska komisija
PROČITAJ I OVO
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
KAZNA
Plodinama potvrđena kazna od milijun kuna zbog nepoštene trgovačke prakse
RIJEKA - Upravni sud u Rijeci potvrdio je rješenje Agencije za zaštite tržišnog natjecanja (AZTN) kojim je Plodinama izrečena kazna od milijun kuna, zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi, objavila je u petak Agencija na svojim internet stranicama.
Podravka ima najsuvremeniji laboratorij u regiji za senzorska i kulinarska istraživanja
INVESTICIJE
Podravka ima najsuvremeniji laboratorij u regiji za senzorska i kulinarska istraživanja
KOPRIVNICA - Laboratorij je u mogućnosti na jednom mjestu objediniti razvoj kulinarskih prototipova i testiranje okusa najmodernijim senzorskim metodama te, na taj način, pružati podršku razvoju novih proizvoda uz stvaranje okusa na brz i efikasan način korištenjem digitalnih alata.
IATA: Koronavirus će stajati zrakoplovne kompanije gotovo 30 mlrd dolara
CRNE PROGNOZE
IATA: Koronavirus će stajati zrakoplovne kompanije gotovo 30 mlrd dolara

NEW YORK - Prihodi zrakoplovnih kompanija mogli bi se smanjiti u 2020. za gotovo 30 milijardi dolara zbog epidemije koronavirusa, procjenjuje Međunarodno udruženje za zračni prijevoz (IATA).

Silvia Jonjić ponovno izabrana za predsjednicu Zajednice za industrijski dizajn HGK
REIZBOR
Silvia Jonjić ponovno izabrana za predsjednicu Zajednice za industrijski dizajn HGK
ZAGREB - “Prioritet Zajednice za industrijski dizajn Hrvatske gospodarske komore mora biti spajanje dizajnera s domaćim proizvodnim industrijama”, poručeno je na jučerašnjoj izbornoj skupštini Zajednice HGK.
Stečaj Uljanika: Ročište o vrijednosti brodova koji idu u prodaju 27. veljače
NAJAVE
Stečaj Uljanika: Ročište o vrijednosti brodova koji idu u prodaju 27. veljače
PAZIN - Trgovački sud u Pazinu u petak je objavio da će se ročište na kojem će se odlučivati o vrijednosti brodova Uljanika d.d. u stečaju koji idu u prodaju održati 27. veljače, a ne dan kasnije kako je bilo određeno prethodnom sudskom odlukom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE