GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegro Airlines: U prvom kvartalu prevezeno 84.000 putnika

Montenegro Airlines: U prvom kvartalu prevezeno 84.000 putnika
PUTNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2018 / 16:27
Autor: SEEbiz / H
PODGORICA - Montenegro Airlines (MA) je u prvom kvartalu prevezao 84 hiljade putnika u sve tri kategorije saobraćaja - redovnom, čarter i code share, a prema trenutnom stanju bukinga pozitivni trend poslovanja nastaviće se u narednom periodu, saopštili su njegovi predstavnici.

Iz MA su agenciji Mina-business kazali da je taj rezultat ostvaren sa 1,18 hiljada letova u redovnom i čarter saobraćaju.

"Pozitivni trend poslovanja kompanije iz prošle godine nastavljen je i u prvom kvartalu ove. Ostvaruje se zahtjevan biznis plan, a kompanija će tokom ljetnje sezone letjeti ka 30 destinacija u 15 država i u periodu od 1. juna do kraja septembra prevesti oko 360 hiljada putnika", kazali su iz MA.

Rezultati koje postiže MA, kako su ocijenili, govore u prilog tome da je nacionalna avio-kompanija bila i ostala jedan od stubova turističke privrede.

„Kompanija će kao i do sada, kontinuirano i posvećeno raditi na unaprijeđenju avio-dostupnosti Crne Gore, dovođenju što više stranih gostiju, a sve u skladu sa potrebama turističke privrede.

Poslovni prihodi kompanije su u prošoj godini iznosili 67,5 miliona eura, i povećani su tri odsto u odnosu na 2016, dok su rashodi smanjeni pet odsto i iznosili su 71,7 miliona eura.

MA ima neraspoređenu dobit od 327 hiljada eura.

„Početkom prošle godine pokrenut je opsežan program finansijske i organizacione konsolidacije, što je doprinijelo da se značajno popravi finansijski rezultat kompanije u prošloj godini, s tim što taj rezultat predstavlja samo međukorak na putu potpune finansijske konsolidacije", objasnili su iz MA.

Kako su kazali, shodno finansijskom planu za ovu godinu i petogodišnjem planu za period do 2022. godine, planirano je da bilans uspjeha bude iz godine u godinu sve bolji.

MA je, kako su naveli njegovi predstavnici, prošlu godinu završio sa gubitkom od 4,6 miliona eura, što je 2,5 puta manje u odnosu na 2016. godinu kada je iznosio 11,5 miliona eura.

„Taj rezultat je još značajniji kada se uzme u obzir da je cijena goriva u prošloj godini bila veća 12,5 odsto u odnosu na 2016, što znači da su značajne uštede ostvarene kroz optimizaciju letjenja i smanjenje drugih troškova", rekli su iz MA.

Na smanjenje troškova je uticalo i smanjenje flote za jedan avion, što je sa prihodne strane kompenzovano optimizacijom letova, operativnom konsolidacijom i odgovarajućim punjenjem kabine, tako da nije došlo do proporcionalnog smanjivanja letova i prihoda.

MA je u prošloj godini prevezao skoro 570 hiljada putnika, oko dva odsto manje u odnosu na 2016, s tim da je u floti bio avion manje i da je realizovano 372 leta manje.

Izvršni direktor MA, Živko Banjević, saopštio je da je sveukupnom optimizacijom poslovanja kompanije tokom prošle godine, ostvaren mnogo bolji poslovni rezultat nego 2016.

„Uz podršku Vlade, naporima upravljačkih i rukovodećih struktura svih zaposlenih kao i svih segmenata koji utiču na poslovanje kompanije, pokazali smo da MA ima dobru perspektivu. Čeka nas još mnogo posla, ali smo uvjereni da ćemo uspješno odgovoriti svim poslovnim zadacima i izazovima", kazao je Banjević.

On je rekao da indirektna korist za turističku privredu iznosi preko 170 miliona eura na godišnjem nivou.

Tagovi: Montenegro Airlines, Živko Banjević
PROČITAJ I OVO
Kako će klimatske promjene transformirati vinski sektor?
KLIMA I VINO
Kako će klimatske promjene transformirati vinski sektor?
FERIČANCI - Sve ekstremniji vremenski uvjeti, globalni porast temperature, rast razine mora, sve češći šumski požari, egzodus životinja u nova staništa ili njihovo izumiranje…, samo su neke od posljedica globalnog zatopljenja.
Ericsson NT: Pad neto dobiti, rast prihoda u 2019.
REZULTATI
Ericsson NT: Pad neto dobiti, rast prihoda u 2019.
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla ostvarila je u 2019. godini neto dobit od 102,6 milijuna kuna što je 9,7% manje u odnosu na prethodnu godinu.
Blagi pad prometa na Aerodromu Tuzla
TREND
Blagi pad prometa na Aerodromu Tuzla
TUZLA - Međunarodni aerodrom Tuzla zabilježio je blagi pad broja putnika za 3,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, objavljeno je na zvaničnoj stranici.
Blokada 3. maja postaje sve veći problem
PROBLEMI
Blokada 3. maja postaje sve veći problem
RIJEKA - Prošla je i srijeda, a da se nikakav pomak oko Ćosićpromexa i blokiranog računa »3. maja« nije dogodio. Ni najmanji.
Kina preuzima posrnuli HNA Group
SPAŠAVANJE
Kina preuzima posrnuli HNA Group
PEKING - Kina planira preuzeti HNA Group Co i rasprodati imovinu zrakoplovne tvrtke jer je izbijanje koronavirusa pogodilo sposobnost konglomerata da ispunjava financijske obveze, izvijestio je Bloomberg u srijedu pozivajući se na ljude upoznate s tim problemom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE