GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegro Airlines najveći poreski dužnik

Montenegro Airlines najveći poreski dužnik
DUGOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2018 / 13:44
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Državna kompanija Montenegro airlines (MA) nastavila je da gomila poreski dug za poreze i doprinose za plate zaposlenih koji sada iznosi 19,15 miliona eura, pokazuju najnoviji podaci Poreske uprave (PU) koja je juče objavila novu crnu listi dužnika sa presjekom na kraju oktobra.
Prema podacima PU nacionalni avioprevoznik je za tri mjeseca uvećao poreske obaveze za oko 540 hiljada eura i zauzima vodeću poziciju na crnoj listi kada je riječ o dugovanjima prema državi.

Sudbina ove kompanije čiji ukupan dug iznosi 89 miliona eura je neizvjesna i pored obilne državne pomoći. Prijeti joj i sudska naplata duga od 10 miliona od Kontrole letjenja. Ministar saobraćaja Osman Nurković najavio je moguću privatizaciju MA i da se za nju interesuje njemačka kompanija, kao i da prije toga mora biti rješeno pitanje njenog duga.

Obaveze za doprinose na plate zaposlenih gomila i Željeznički prevoz. Ta državna firma je na kraju jula dugovala 4,02 miliona eura, dok prema novim podacima duguje 4,48 miliona eura. Po istom osnovu dug za doprinose zaposlenima gomila i Održavanje željezničkih sredstava koje je u julu dugovalo 1,80 miliona, a sada duguje 1,82 miliona.

Vlada je odlučila da prekrši Zakon o reprogramu poreskog duga kada je riječ o ME, Željezničkom prevozu i Održavanju željezničkih sredstava i te državne forme dovede u povlašćeni položaj u odnosu na ostale dužnike. Zbog države pomoći kojom je prethodnih godina izvršna vlast obilato pomagala ove firme nijesu mogle da uđu u reprogram, već je država morala da uvede stečaj, a što do danas nije urađeno. Kršenje zakona izvršna vlast je opravdala stavom da su te firme sistemski važne za državu. Zakon o reprogramu poreskih dugovanja je stupio na snagu u januaru 2017. godine.

Ukupna poreska dugovanja, prema podacima iz crne liste, iznose 143,12 miliona eura i od te sume dug 200 poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit, poreza na promet nepokretnosti i koncesija je 75,97 miliona eura, dok je dug 100 najvećih firmi za neplaćene poreze i doprinose na plate zaposlenih 67,15 miliona eura."Na listi 200 najveći dužnika njih 80 se nalazi u reprogramu sa dugom od 42 miliona eura, dok ostalaih 120 sa liste duguje duguje 33,93 miliona eura. Od 100 najvećih dužnika u reprogramu je 56 i oni duguju 34,37 miliona eura, dok ostalih 44 duguje 32,77 miliona", podaci su PU.

Pljevaljski Rudnik uglja (RUP) drugi je najveći dužnik za doprinose za plate zaposlenih sa dugom od 6,09 miliona eura i smanjio je dugovanje sa 6,47 miliona koliko su bile obaveze prema državi na kraju jula. Dug RUP-a je u reprogramu, a ta firma duguje 1,39 miliona za ostale poreze.

Željeznička infrastuktura, čija su dugovanja ušla u reprogram, smanjila je dug za doprinose zaposlenima sa 2,18 miliona (jul) na 1,94 miliona (oktobar), kao i Plantaže sa 4,07 miliona (jul) na 3,76 miliona (oktobar).

Savez sindikata Crne Gore, uprkos reprogramu, gomila dug za doprinose zaposlenima i to sa 409,84 hiljade (jul) na 448,28 hiljada (oktobar), Univerzitet Mediteran smanjio je dug za doprinose zaposlenima sa 734,53 hiljade (jul) na 532,36 hiljada (oktobar) sa 734,15 hiljada (jul)...
PU umanjila poreski dug za 15,3 miliona

DRI je revizijom završnog poreskog računa utvrdila da je poreska uprava netačno evidentirala podatke o ukupnom poreskom dugu na kraju prošle godine, odnosno, da je manje prikazano 15,28 miliona eura.

"Uvidom u finansijsku evidenciju utvrđeno je da za 547 poreskih obveznika, kojima su ukinuta rješenja o reprogramu u 2017. godini, nije izvršeno ponovno zaduživanje dospjelog poreskog duga, kao i odloženog poreskog duga, što je dovelo do potcjenjivanja ukupnog poreskog duga u iznosu od 15,28 miliona eura. Uz to, završni poreski račun sadrži odložene i reprogramirane poreske obaveze za obveznike koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost i za javna preduzeća čiju je ročnost, odnosno dospijeće poreske obaveze trebalo korigovati za iznos od 9,35 miliona eura.

Preporučeno je Poreskoj upravi da obezbijedi pouzdanu informaciju o iznosu poreskog duga. DRI smatra da je u cilju iskazivanja tačnog stanja poreskog duga potrebno da se evidentiraju ukinuta rješenja o reprogramu, da se za poreske obveznike kod kojih se stanje poreskog duga i naplata vodi vanbilansno u završnom poreskom računu prezentiraju dodatne informacije, da se sprovedu aktivnosti kako bi se utvrdilo stvarno stanje poreskog duga državnih organa i da se u završnom poreskom računu prezentiraju informacije o iznosu nedospjelog reprogramiranog poreskog duga.
Nekim stečaj, a nekima tolerisanje kršenja obaveza
Kompanije koje se nalaze u reprogramu poreskog duga imaju obavezu da redovno plaćaju mjesečne rate tog duga kao i da redovno plaćaju novodospjele obaveze, odnosno ukupan poreski dug morao bi da se smanjuje.

Međutim, kada se uporede podaci sa "crne liste" iz jula, mnogima od njih poreski dug raste iako su u reprogramu. Tako je na primjer dug Vektra Boke za poreze i doprinose u julu iznosio 2,695 miliona, a sada je 2,785 miliona, odnosno dug je porastao za 90 hiljada. Vektra Jakić je dug za poreze i doprinose povećan sa julskih 1,264 na 1,535 miliona, dok je istoj kompaniji dug po osnovu drugih poreza i koncesija takođe povećan sa 7,286 na 7,395 miliona.
Od većih poreskih dužnika koji su u reprogramu, poreski dug porastao je od jula i Bolnici Meljine, dijelu Atlas grupe, sa 1,36 na 1,72 miliona, kao i firmi Galenika sa 2,25 na 2,31 milion i Family shop RVD iz Bara sa 2,5 na 2,55 miliona...
PU je prošle sedmice zatražila uvođenje stečaja u 25 firmi sa ukupnim dugom od 2,6 miliona, a koje nijesu poštovale reprogram niti se od njih na drugi način mogao naplatiti poreski dug.
"Ova mjera biće intenzivno primjenjivana u narednom periodu za obveznike sa teritorije cijele države, pri čemu se u svakom predmetu prvo sprovodi postupak inspekcijskog nadzora, radi utvrđivanja eventualnih izvora prihoda iz kojih bi se mogao naplatiti makar dio duga", naveli su tada iz PU.

Tagovi: Montenegro Airlines, Rudnik uglja, Željeznički prevoz
PROČITAJ I OVO
Luss Textile iz Raške kandidat za dobavljača modnog brenda Plein
MODA
Luss Textile iz Raške kandidat za dobavljača modnog brenda Plein
RAŠKA - Philipp Plein je trenutno jedan od najcenjenijih svetskih kreatora, koji diktira modne trendove, čovek koji je napravio fascinantnu svetsku karijeru.
Varteks osnovao tvrtku u Sloveniji
ŠIRENJE
Varteks osnovao tvrtku u Sloveniji
VARAŽDIN - Varteks je osnovao društvo kćer u Republici Sloveniji, pod nazivom Varteks.si d.o.o.
Predsjednici Poljske i Kine razgovarali o kupnji kineskog cjepiva protiv covida
CJEPIVO
Predsjednici Poljske i Kine razgovarali o kupnji kineskog cjepiva protiv covida
VARŠAVA - Poljski predsjednik Andrzej Duda razgovarao je s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom o kupnji kineskog cjepiva protiv covida-19, rekao je u ponedjeljak njegov suradnik državnoj novinskoj agenciji PAP, dok zemlja traži načine da ubrza cijepljenje svojih stanovnika.
Addeco očekuje oporavak tržišta rada nakon ublažavanja koronamjera
OČEKIVANJA
Addeco očekuje oporavak tržišta rada nakon ublažavanja koronamjera
BERN - Švicarska kompanija za posredovanje u zapošljavanju Adecco izvijestila je da bilježi kontinuirani oporavak tržišta rada, koji ne bi trebala omesti ni nova europska ograničenja zbog širenja covida 19.
Lučka uprava Rijeka: Promet tereta u riječkoj luci lani povećan za 18 posto
RAST
Lučka uprava Rijeka: Promet tereta u riječkoj luci lani povećan za 18 posto
RIJEKA - Ukupan promet riječke luke u 2020. godini iznosio je 13,6 milijuna tona tereta i povećan je za 18 posto u odnosu na 2019. godinu, priopćeno je u ponedjeljak iz Lučke uprave Rijeka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE