GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegro Airlines najveći poreski dužnik

Montenegro Airlines najveći poreski dužnik
DUGOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2018 / 13:44
Autor: SEEbiz / Vijesti
PODGORICA - Državna kompanija Montenegro airlines (MA) nastavila je da gomila poreski dug za poreze i doprinose za plate zaposlenih koji sada iznosi 19,15 miliona eura, pokazuju najnoviji podaci Poreske uprave (PU) koja je juče objavila novu crnu listi dužnika sa presjekom na kraju oktobra.
Prema podacima PU nacionalni avioprevoznik je za tri mjeseca uvećao poreske obaveze za oko 540 hiljada eura i zauzima vodeću poziciju na crnoj listi kada je riječ o dugovanjima prema državi.

Sudbina ove kompanije čiji ukupan dug iznosi 89 miliona eura je neizvjesna i pored obilne državne pomoći. Prijeti joj i sudska naplata duga od 10 miliona od Kontrole letjenja. Ministar saobraćaja Osman Nurković najavio je moguću privatizaciju MA i da se za nju interesuje njemačka kompanija, kao i da prije toga mora biti rješeno pitanje njenog duga.

Obaveze za doprinose na plate zaposlenih gomila i Željeznički prevoz. Ta državna firma je na kraju jula dugovala 4,02 miliona eura, dok prema novim podacima duguje 4,48 miliona eura. Po istom osnovu dug za doprinose zaposlenima gomila i Održavanje željezničkih sredstava koje je u julu dugovalo 1,80 miliona, a sada duguje 1,82 miliona.

Vlada je odlučila da prekrši Zakon o reprogramu poreskog duga kada je riječ o ME, Željezničkom prevozu i Održavanju željezničkih sredstava i te državne forme dovede u povlašćeni položaj u odnosu na ostale dužnike. Zbog države pomoći kojom je prethodnih godina izvršna vlast obilato pomagala ove firme nijesu mogle da uđu u reprogram, već je država morala da uvede stečaj, a što do danas nije urađeno. Kršenje zakona izvršna vlast je opravdala stavom da su te firme sistemski važne za državu. Zakon o reprogramu poreskih dugovanja je stupio na snagu u januaru 2017. godine.

Ukupna poreska dugovanja, prema podacima iz crne liste, iznose 143,12 miliona eura i od te sume dug 200 poreskih obveznika sa najvećim iznosom poreskog duga po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit, poreza na promet nepokretnosti i koncesija je 75,97 miliona eura, dok je dug 100 najvećih firmi za neplaćene poreze i doprinose na plate zaposlenih 67,15 miliona eura."Na listi 200 najveći dužnika njih 80 se nalazi u reprogramu sa dugom od 42 miliona eura, dok ostalaih 120 sa liste duguje duguje 33,93 miliona eura. Od 100 najvećih dužnika u reprogramu je 56 i oni duguju 34,37 miliona eura, dok ostalih 44 duguje 32,77 miliona", podaci su PU.

Pljevaljski Rudnik uglja (RUP) drugi je najveći dužnik za doprinose za plate zaposlenih sa dugom od 6,09 miliona eura i smanjio je dugovanje sa 6,47 miliona koliko su bile obaveze prema državi na kraju jula. Dug RUP-a je u reprogramu, a ta firma duguje 1,39 miliona za ostale poreze.

Željeznička infrastuktura, čija su dugovanja ušla u reprogram, smanjila je dug za doprinose zaposlenima sa 2,18 miliona (jul) na 1,94 miliona (oktobar), kao i Plantaže sa 4,07 miliona (jul) na 3,76 miliona (oktobar).

Savez sindikata Crne Gore, uprkos reprogramu, gomila dug za doprinose zaposlenima i to sa 409,84 hiljade (jul) na 448,28 hiljada (oktobar), Univerzitet Mediteran smanjio je dug za doprinose zaposlenima sa 734,53 hiljade (jul) na 532,36 hiljada (oktobar) sa 734,15 hiljada (jul)...
PU umanjila poreski dug za 15,3 miliona

DRI je revizijom završnog poreskog računa utvrdila da je poreska uprava netačno evidentirala podatke o ukupnom poreskom dugu na kraju prošle godine, odnosno, da je manje prikazano 15,28 miliona eura.

"Uvidom u finansijsku evidenciju utvrđeno je da za 547 poreskih obveznika, kojima su ukinuta rješenja o reprogramu u 2017. godini, nije izvršeno ponovno zaduživanje dospjelog poreskog duga, kao i odloženog poreskog duga, što je dovelo do potcjenjivanja ukupnog poreskog duga u iznosu od 15,28 miliona eura. Uz to, završni poreski račun sadrži odložene i reprogramirane poreske obaveze za obveznike koji obavljaju poljoprivrednu djelatnost i za javna preduzeća čiju je ročnost, odnosno dospijeće poreske obaveze trebalo korigovati za iznos od 9,35 miliona eura.

Preporučeno je Poreskoj upravi da obezbijedi pouzdanu informaciju o iznosu poreskog duga. DRI smatra da je u cilju iskazivanja tačnog stanja poreskog duga potrebno da se evidentiraju ukinuta rješenja o reprogramu, da se za poreske obveznike kod kojih se stanje poreskog duga i naplata vodi vanbilansno u završnom poreskom računu prezentiraju dodatne informacije, da se sprovedu aktivnosti kako bi se utvrdilo stvarno stanje poreskog duga državnih organa i da se u završnom poreskom računu prezentiraju informacije o iznosu nedospjelog reprogramiranog poreskog duga.
Nekim stečaj, a nekima tolerisanje kršenja obaveza
Kompanije koje se nalaze u reprogramu poreskog duga imaju obavezu da redovno plaćaju mjesečne rate tog duga kao i da redovno plaćaju novodospjele obaveze, odnosno ukupan poreski dug morao bi da se smanjuje.

Međutim, kada se uporede podaci sa "crne liste" iz jula, mnogima od njih poreski dug raste iako su u reprogramu. Tako je na primjer dug Vektra Boke za poreze i doprinose u julu iznosio 2,695 miliona, a sada je 2,785 miliona, odnosno dug je porastao za 90 hiljada. Vektra Jakić je dug za poreze i doprinose povećan sa julskih 1,264 na 1,535 miliona, dok je istoj kompaniji dug po osnovu drugih poreza i koncesija takođe povećan sa 7,286 na 7,395 miliona.
Od većih poreskih dužnika koji su u reprogramu, poreski dug porastao je od jula i Bolnici Meljine, dijelu Atlas grupe, sa 1,36 na 1,72 miliona, kao i firmi Galenika sa 2,25 na 2,31 milion i Family shop RVD iz Bara sa 2,5 na 2,55 miliona...
PU je prošle sedmice zatražila uvođenje stečaja u 25 firmi sa ukupnim dugom od 2,6 miliona, a koje nijesu poštovale reprogram niti se od njih na drugi način mogao naplatiti poreski dug.
"Ova mjera biće intenzivno primjenjivana u narednom periodu za obveznike sa teritorije cijele države, pri čemu se u svakom predmetu prvo sprovodi postupak inspekcijskog nadzora, radi utvrđivanja eventualnih izvora prihoda iz kojih bi se mogao naplatiti makar dio duga", naveli su tada iz PU.

Tagovi: Montenegro Airlines, Rudnik uglja, Željeznički prevoz
PROČITAJ I OVO
Švedska kompanija planira proizvoditi Modernino cjepivo u Francuskoj
CJEPIVO
Švedska kompanija planira proizvoditi Modernino cjepivo u Francuskoj
STOCKHOLM - Švedski Recipharm, najveći podizvođač farmaceutskog sektora u svijetu, objavio je u srijedu da planira proizvoditi doze Moderninog potencijalnog cjepiva protiv covida 19 u središnjoj Francuskoj.
Glas poduzetnika: Novo zatvaranje Vlada mora platiti ili idemo u prosvjede
JASNA PORUKA
Glas poduzetnika: Novo zatvaranje Vlada mora platiti ili idemo u prosvjede
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika (UGP) ističe u srijedu da država oštećenim poduzetnicima mora platiti troškove eventualnog novog zatvaranja gospodarstva i to u iznosu od 70 i 80 posto prihoda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, te da će u protivnom pokrenuti ozbiljne prosvjede.
HUP: Zatvaranje objekata ugrožava gospodarstvo i radna mjesta
UPOZORENJE
HUP: Zatvaranje objekata ugrožava gospodarstvo i radna mjesta

ZAGREB - Zatvaranjem ugostiteljskih objekata ugrožava se opstojnost gospodarstva i radna mjesta, istaknuli su u srijedu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) te najavili da će vladi danas poslati nove prijedloge kompenzacijskih mjera kojima bi se amortizirao dio financijske štete koja će nastati.

Rusi ne isključuju mogućnost proizvodnje cjepiva u Njemačkoj
CJEPIVO
Rusi ne isključuju mogućnost proizvodnje cjepiva u Njemačkoj

MOSKVA - Ruski fond za izravna ulaganja ne isključuje mogućnost proizvodnje cjepiva protiv covida-19 "Sputnik V" u Njemačkoj, rekao je u srijedu čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kirill Dmitriev u intervjuu za TV kanal Russia 24.

Poljska Selvita nova vlasnica bivšeg Plivinog istraživačkog centra
DOGOVOR
Poljska Selvita nova vlasnica bivšeg Plivinog istraživačkog centra
ZAGREB - Fidelta, kompanija izrasla iz nekadašnjeg Plivinog istraživačkog centra, koja zadnje desetljeće posluje unutar Galapagos grupe, opet mijenja vlasnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE