GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegro Airlines ima potencijalne obaveze od 22,5 miliona eura

Montenegro Airlines ima potencijalne obaveze od 22,5 miliona eura
OBAVEZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2019 / 09:24
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - Nezavisna revizorska kuća MV konsalt dala je mišljenje sa rezervom na finansijski izvještaj Montenegro Airlinesa za prošlu godinu, kada su iskazali gubitak od 1,97 miliona eura. Naveli su da MA ima potencijalne obaveze od 22,5 miliona eura.

"Tokom revizije na uvid smo dobili IOS SMATSA Beograd u kojem je iskazano potraživanje od MA od 7,78 miliona eura, a obaveze za primljeni avans nijesu prikazane. Za 1,75 miliona eura su precijenjeni avansi, a potcijenjeni troškovi kamata za isti iznos kao i neto gubitak", objasnili su nezavisni revizori.

Podsjeća se da je SMATSA rješenjem o izvršenju iz februara 2017. naplatila dio svojih potraživanja u iznosu 2,3 miliona eura. - Dio potraživanja predstavlja kamatu u iznosu 1,75 miliona. MA je taj iznos prikazao kao date avanse na osnovu dopisa kojeg je dobilo od Ministarstva saobraćaja, a vezano za mogućnost otpisa dijela duga - naplaćene kamate po osnovu sprovedenog izvršenja u 2017. a na osnovu spremnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije da se potraživanje SMATSE Beograd riješi. Na uvid smo dobili IOS SMATSA Beograd u kojem je iskazano potraživanje od 7,78 miliona eura, a obaveze za primljeni avans nijesu prikazane. Za 1,75 miliona eura su precijenjeni dati avansi, potcijenji troškovi kamata - finansijski rashodi za isti iznos kao i neto rezultat - gubitak- ističe se u izvještaju.

Revizija je ustanovila da MA nije obezbijedio rezervisanja u skladu sa MRS 19 što se odnosi na naknade i primanja zaposlenima, na ime otpremnina, jubilarnih nagrada. - Nije nam bila raspoloživa aktuarska procjena za računovodstveni prikaz rezervisanja po tom osnovu i zbog toga nije moguće kvantifikovati efekte te procjene na finansijske iskaze Montenegroerlajnza za 2018 - navodi revizija.

Treći osnov sa mišljenje sa rezervom je što ova avio-kompanija nije obračunala odloženi porez u skladu sa MRS 12. Revizori su skrenuli pažnju da MA ima veći gubitak nego kapital.

- MA iz redovnih sredstava - aktive ne može izmiriti gubitak kao ni prispjele obaveze. Sposobnost da nastavi poslovanje prije svega zavisi od mogućnosti restrukturiranja njegovih obaveza i uspostavljanjem zadovoljavajućeg stepena likvidnosti. Nedostatak obrtnog kapitala može, s jedne strane, prouzrokovati smanjeni obim poslovanja, a s druge povećati rizik nesolventnosti - ocijenili su revizori.

Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja MA su, kako navode, ograničene i gotovo u cjelini zavise od podrške Vlade i njenih planova za restrukturiranje ove kompanije.

"Ugovorom o zalozi Montenegro aviation leasing limited - Kajmanska ostrva i The Law Debenture Trust Corporation je uspostavljeno založno pravo na avionu embraer ERI 190-200 LR reg. oznake 40-AOC a radi obezbjeđenja kreditnih obaveza", konstatuje se u izvještaju.

Takođe se navodi da je MA tokom 2018. bilo u blokadi tri dana. Ova avio-kompanija vodi određene sudske sporove iz kojih, kako procjenjuje revizija, mogu nastati naknadne obaveze. MA, međutim, nije obezbijedio rezervisanja po tom osnovu jer ne očekuju negativne ishode sporova, osim za tužbe zaposlenih za koje je rezervisanje izvršeno.

"Do momenta okončanja sporova nijesmo u mogućnosti da utvrdimo eventualne posljedice na ukupan položaj MA odnosno korekcije na bilans uspjeha preko prihoda i troškova", objasnila je revizija.

Tagovi: Montenegro Airlines, SMATSA, MV konsalt
PROČITAJ I OVO
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
NAGRADE
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
ZAGREB - Ovih dana je završena višemjesečna procedura izbora najboljih i dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“.
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
POTEZI
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
ZAGREB - Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021. Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
REVIZIJA
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
ZAGREB – Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio dosta nepravilnosti.
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
DOGOVOR
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
ZAGREB - Fortenova grupa i vodeća svjetska integrirana turistička grupacija TUI, postigle su dogovor kojim TUI preuzima 33,3 posto udjela Fortenova grupe u toj holding kompaniji koja upravlja Hotelima Koločep, Hotelima Živogošće i tvrtkom Adriasense Zagreb.
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
REZOVI
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
LOS ANGELES - Američki medijski div Walt Disney najavio je da će ukinuti 28 tisuća radnih mjesta u odjelu parkova i potrošačkih proizvoda u matičnom SAD-u zbog zatvaranja i ograničenog broja posjeta kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE