GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Montenegro Airlines ima potencijalne obaveze od 22,5 miliona eura

Montenegro Airlines ima potencijalne obaveze od 22,5 miliona eura
OBAVEZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2019 / 09:24
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - Nezavisna revizorska kuća MV konsalt dala je mišljenje sa rezervom na finansijski izvještaj Montenegro Airlinesa za prošlu godinu, kada su iskazali gubitak od 1,97 miliona eura. Naveli su da MA ima potencijalne obaveze od 22,5 miliona eura.

"Tokom revizije na uvid smo dobili IOS SMATSA Beograd u kojem je iskazano potraživanje od MA od 7,78 miliona eura, a obaveze za primljeni avans nijesu prikazane. Za 1,75 miliona eura su precijenjeni avansi, a potcijenjeni troškovi kamata za isti iznos kao i neto gubitak", objasnili su nezavisni revizori.

Podsjeća se da je SMATSA rješenjem o izvršenju iz februara 2017. naplatila dio svojih potraživanja u iznosu 2,3 miliona eura. - Dio potraživanja predstavlja kamatu u iznosu 1,75 miliona. MA je taj iznos prikazao kao date avanse na osnovu dopisa kojeg je dobilo od Ministarstva saobraćaja, a vezano za mogućnost otpisa dijela duga - naplaćene kamate po osnovu sprovedenog izvršenja u 2017. a na osnovu spremnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije da se potraživanje SMATSE Beograd riješi. Na uvid smo dobili IOS SMATSA Beograd u kojem je iskazano potraživanje od 7,78 miliona eura, a obaveze za primljeni avans nijesu prikazane. Za 1,75 miliona eura su precijenjeni dati avansi, potcijenji troškovi kamata - finansijski rashodi za isti iznos kao i neto rezultat - gubitak- ističe se u izvještaju.

Revizija je ustanovila da MA nije obezbijedio rezervisanja u skladu sa MRS 19 što se odnosi na naknade i primanja zaposlenima, na ime otpremnina, jubilarnih nagrada. - Nije nam bila raspoloživa aktuarska procjena za računovodstveni prikaz rezervisanja po tom osnovu i zbog toga nije moguće kvantifikovati efekte te procjene na finansijske iskaze Montenegroerlajnza za 2018 - navodi revizija.

Treći osnov sa mišljenje sa rezervom je što ova avio-kompanija nije obračunala odloženi porez u skladu sa MRS 12. Revizori su skrenuli pažnju da MA ima veći gubitak nego kapital.

- MA iz redovnih sredstava - aktive ne može izmiriti gubitak kao ni prispjele obaveze. Sposobnost da nastavi poslovanje prije svega zavisi od mogućnosti restrukturiranja njegovih obaveza i uspostavljanjem zadovoljavajućeg stepena likvidnosti. Nedostatak obrtnog kapitala može, s jedne strane, prouzrokovati smanjeni obim poslovanja, a s druge povećati rizik nesolventnosti - ocijenili su revizori.

Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja MA su, kako navode, ograničene i gotovo u cjelini zavise od podrške Vlade i njenih planova za restrukturiranje ove kompanije.

"Ugovorom o zalozi Montenegro aviation leasing limited - Kajmanska ostrva i The Law Debenture Trust Corporation je uspostavljeno založno pravo na avionu embraer ERI 190-200 LR reg. oznake 40-AOC a radi obezbjeđenja kreditnih obaveza", konstatuje se u izvještaju.

Takođe se navodi da je MA tokom 2018. bilo u blokadi tri dana. Ova avio-kompanija vodi određene sudske sporove iz kojih, kako procjenjuje revizija, mogu nastati naknadne obaveze. MA, međutim, nije obezbijedio rezervisanja po tom osnovu jer ne očekuju negativne ishode sporova, osim za tužbe zaposlenih za koje je rezervisanje izvršeno.

"Do momenta okončanja sporova nijesmo u mogućnosti da utvrdimo eventualne posljedice na ukupan položaj MA odnosno korekcije na bilans uspjeha preko prihoda i troškova", objasnila je revizija.

Tagovi: Montenegro Airlines, SMATSA, MV konsalt
PROČITAJ I OVO
Barilla preuzima Pasta Evangelists
ŠIRENJE
Barilla preuzima Pasta Evangelists
MILANO - Talijanski proizvođač tjestenine Barilla kupio je većinski udio u britanskom Pasta Evangelistsu, najavljujući povratak na tržište svježe tjestenine i proširujući ponudu putem interneta u vrijeme pandemije koronavirusa.
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
PARTNERI
Firma koja gradi Beograd na vodi ušla u Mostogradnju
BEOGRAD - Firma "Milenijum tim", koja je godinama unazad dobijala niz unosnih poslova bez tendera na izgradnji gasovoda po Srbiji i koja je od početka angažovana na projektu Beograd na vodi, sklopila je ugovor o strateškom partnerstvu sa GP Mostogradnja.
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
OŠTAR PAD
Aerodrom Nikola Tesla u 2020. imao 69,1% manje putnika
BEOGRAD – U poslednjem kvartalu 2020. Godine Aerodrom Nikola Tesla imao je 70,3 odsto manje putnika nego godinu dana ranije, dok je tokom čitave prošle godine bilo 69,1 posto putnika manje, saopštila je danas kompanija Belgrade airport, čija je matična grupacija VINCI Airports.
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv korone
NEW YORK - Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta i u tom razdoblju privremeno će smanjiti Europi isporuke svog cjepiva protiv covida-19, objavili su u petak ta tvrtka i norveški Institut za javno zdravlje (FHI).
Gavrilović donirao zgradu škole od 2400 m2 i pripadajuće zemljište površine preko 8000 m2
DONACIJA
Gavrilović donirao zgradu škole od 2400 m2 i pripadajuće zemljište površine preko 8000 m2
PETRINJA - Mesna industrija Gavrilović potpisala je danas sa predstavnicima Srednje škole Petrinja, Ugovor o donaciji objekta i pripadajućeg zemljišta Gavrilovićeve škole.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE