GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MOL Grupa preuzela ReMat, vodeću kompaniju za recikliranje plastike na mađarskom tržištu

MOL Grupa preuzela ReMat, vodeću kompaniju za recikliranje plastike na mađarskom tržištu
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2022 / 14:41
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA – MOL Grupa preuzela je ReMat Zrt., kompaniju za recikliranje s proizvodnim pogonima u mađarskom Tiszaújvárosu i Rakamazu te logističkim centrom u Bratislavi u Slovačkoj.

ReMat je vodeća kompanija za recikliranje plastike u Mađarskoj s godišnjim kapacitetom prerade od 25.000 tona i gotovo 200 zaposlenih, a ova se transakcija uklapa u MOL-ov portfelj i cilj kompanije da postane ključni igrač u niskougljičnom kružnom gospodarstvu u srednjoj i istočnoj Europi.

ReMat je tržišni lider u recikliranju plastike u Mađarskoj, a upotrebljava plastični otpad iz komunalnih i industrijskih izvora. Kompanija priprema široku paletu polietilenskih i polipropilenskih regranulata i proizvoda po mjeri. ReMat ima sustav za automatsku selekciju, opremu za čišćenje i regranulaciju vodećih proizvođača koja može preraditi do 25.000 tona materijala godišnje. Zahvaljujući ovoj akviziciji, MOL će moći razviti potpuno nova rješenja za recikliranje po mjeri kako bi zadovoljio sve veću potražnju svojih kupaca za materijalima proizvedenima u skladu s načelima kružnog gospodarstva.

MOL Grupa je u veljači prošle godine predstavila strategiju “Shape Tomorrow“ 2030+, koja je u potpunosti integrirana u novu strategiju održivosti, a već je započela i s aktivnostima kako bi ju ostvarila. Jedan je od glavnih stupova strategije integriranje kružnog gospodarstva u MOL-ovo poslovanje, stoga će kompanija u sljedećih 5 godina potrošiti milijardu dolara na nove zelene projekte i projekte iz kružnog gospodarstva, a zbrinjavanje i iskorištavanje otpada ključni su elementi novog održivog pristupa.

„Plastika nam je potrebna za svakodnevni život i plastika je dobra, ali ono što nije dobro je neobrađeni plastični otpad koji zagađuje planet. MOL je počeo s ulaganjima u kružno gospodarstvo jer svi želimo živjeti u boljoj okolini, a za to nam je potrebno više reciklirane robe. Uz to postoji i sve veća potreba naših kupaca za recikliranim materijalom pa se tako ovdje dobar cilj susreće s dobrim poslovnim prilikama. Imajući to na umu, posljednjih nekoliko godina počeli smo graditi izniman portfelj kada se radi o recikliranju. Međutim, nećemo se zaustaviti na tome: za gospodarstvo s nultom neto stopom emisija moramo kao resurse iskorištavati sve vrste otpada, i to na puno pametniji način nego sada. Naš je cilj postati ključni igrač u niskougljičnom kružnom gospodarstvu u srednjoj i istočnoj Europi, a ova je akvizicija veliki korak prema tom nevjerojatnom cilju”, rekao je Gabriel Szabó, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Downstream.

„Daleko smo stigli od osnutka kompanije te smo izuzetno ponosni na to što smo pioniri u mađarskoj industriji recikliranja plastike. Tijekom posljednja dva desetljeća ulagali smo u najsuvremenije pogone i stalno širili svoje prerađivačke kapacitete koji mogu podržati obveze Mađarske prema Europskoj uniji u pogledu recikliranja plastike. Uzbuđeni smo što ćemo se pridružiti MOL-u i radujemo se nastavku poticanja rasta ovog atraktivnog poslovanja”, rekao je László Olasz, izvršni direktor ReMata.

MOL je već realizirao ulaganja i kontinuirano traži prilike za povećanje udjela recikliranih materijala u svojoj ponudi proizvoda. Prvi je korak napravljen u studenom 2019. akvizicijom kompanije Aurora Kunststoffe GmbH koja u Njemačkoj proizvodi reciklirane plastične spojeve. Uz ukupan zajednički godišnji kapacitet od 40.000 tona Aurore i ReMata, MOL može ponuditi širok raspon održivih spojeva i regranulata za automobilsku industriju i industriju pakiranja. MOL je sklopio i strateško partnerstvo s njemačkom kompanijom APK, pionirom u razvoju tehnologije recikliranja plastike, čiji postupak na bazi otapala može proizvesti visokokvalitetne polimere iz složenog plastičnog otpada. Nedavno je MOL sklopio strateško partnerstvo sa švicarskom kompanijom Meraxis kako bi u budućnosti nastavio s razvojem i proizvodnjom poliolefinskih smjesa. MOL planira ulaganja i u području kemijskog recikliranja te poduzima ozbiljne korake prema daljnjim aktivnostima vezanim uz gospodarenje otpadom.

Tagovi: MOL Grupa, kompanija MOL, ReMat, recikliranje plastike
PROČITAJ I OVO
Paramount na meti preuzimanja, dionice uzletjele
META
Paramount na meti preuzimanja, dionice uzletjele
NEW YORK - Dionice Oaramounuta rasle su zbog nepotvrđenih medijskih izvješća da Skydance Media i RedBird Capital razmišljaju o mogućem preuzimanju kontrolnih udjela medijskog diva.
Adriatic Metals otkrio nova ležišta rude u Varešu
RUDNIK
Adriatic Metals otkrio nova ležišta rude u Varešu
VAREŠ - Paralelno sa radom na početku perade rude u Varešu, koja je planirana u januaru, u Adriatic Metalsu vrše istražna bušenja koja pokazuju jako dobre rezultate.
Dalekovodova ponuda odabrana u Švedskoj
POSLOVI
Dalekovodova ponuda odabrana u Švedskoj
ZAGREB - Dalekovod je izvijestio kako je njegova ponuda odabrana u Švedskoj-
Karlovac Karst: Održivo gospodarenje šumama, bolja zaštita od požara, razminirana golema površina
PROJEKTI
Karlovac Karst: Održivo gospodarenje šumama, bolja zaštita od požara, razminirana golema površina
OGULIN - Projektom „Karlovac Karst“ koji se provodio u jugozapadnom dijelu Karlovačke županije razminirano je 1.929 ha šuma i šumskog zemljišta, osigurana zaštita šuma toga područja i održivo gospodarenje šumama te je uspostavljen cjeloviti sustav za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000.
HZN osvojio međunarodnu nagradu za PR kampanju o važnosti norma za studente
PRIZNANJA
HZN osvojio međunarodnu nagradu za PR kampanju o važnosti norma za studente
ZAGREB - Hrvatski zavod za norme osvojio je nagradu za PR kampanju - važnost norma za studente. Mirjana Fijolić voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju i odnose s javnošću održala je prezentaciju o samoj kampanji „Zašto je studentima važna normizacija“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE