GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moguć totalni štrajk u Zagrebačkom holdingu

Moguć totalni štrajk u Zagrebačkom holdingu
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2023 / 09:53
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ovaj vikend započeli su u tajnosti intenzivni pregovori Uprave Zagrebačkog holdinga i predstavnika 19 sindikata u procesu mirenja.

Taj je proces zapravo otpočeo prije mjesec dana, ali u iduća tri dana, zaključno do 31.1. kada je zadnji rok, obje bi strane, sindikati i šefovi, morali postići dogovor oko najvažnijih točaka. Ako se to ne dogodi, stječu se uvjeti za generalni štrajk svih radnika u Holdingu.

Nakon spontanog štrajka radnika Čistoće početkom tjedna, dijelom potaknutog ovim dugotrajnim pregovorima i mirenjima na kojima se ništa ne postiže, koje je gradonačelnik Tomislav Tomašević jedva ugasio, idući tjedan u utorak mogao bi se dogoditi novi "štrajkaški Dan D", ali sada sa svih 7.000 radnika Holdinga.

Potvrdio je to za Jutarnji i Darko Kleinberger, predsjednik sindikata Zagrebparkinga, navodeći da je "štrajk izgledna mogućnost".

- Sindikati su ovaj vikend iznijeli neki minimum zahtjeva pred Upravu Holdinga, ali oni na to zasad ne pristaju. Ponuda koju su stavili na stol nama je neprihvatljiva - kaže.

Iako je sadržaj sastanaka sindikata i Uprave tajan, Jutarnji list neslužbeno doznaje da su glavne točke prijepora: sistematizacija radnih mjesta i plaće radnika. Ono o čemu su i radnici Čistoće sami pričali. Konkretno, Uprava Holdinga, na čelu s predsjednikom Ivanom Novakovićem, na stol je stavila 60 milijuna kuna za povećanje plaća radnika u 2023. godini, ali sindikati traže 87 milijuna.

Sindikalist Kleinberger kaže da ne vidi način kako bi se mirenje moglo postići u tri dana, odnosno u dva sastanka u subotu i nedjelju popodne.

- Razlika između onoga što traže sindikati Holdinga i nudi Uprava veća je od 20 posto, teško će se u kratko vrijeme naći neko kompromisno rješenje - ističe.

S druge strane, Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET-a, napominje da, iako je štrajk moguć, da on ne može odmah započeti u utorak, nego se mora pokrenuti procedura.

- Ako ne dođe do dogovora za tri dana onda se ide u sindikalnu akciju, a zadnja je opcija štrajk, koji se prvo mora zakonski prijaviti, a onda i odrediti određen broj radnika koji bi radili jer Holding ne može u potpunu obustavu rada kao što je slučaj bio u Čistoći - rekao je.

Situacija se komplicira jer se odvijaju, zapravo, dva paralelna pregovora. Proces mirenja ovaj vikend posljedica je starih, lani prekinutih pregovora između 19 sindikata i Uprave. Međutim, pregovori gradonačelnika Tomislava Tomaševića s radnicima Čistoće, koji su planirani za idući tjedan, nabrzinu su dogovoreni mimo sindikata kako bi se ovi vratili na posao i nemaju direktne veze s mirenjem. Ono što ih veže ipak jest činjenica da mirenje donosi neke konkretne promjene kolektivnog ugovora, što se odnosi na sve zaposlenike Holdinga, uključujući radnike Čistoće.

Oporbeni gradski zastupnik HDZ-a Mario Župan, inače bivši član Nadzornog odbora Holdinga u vrijeme Milana Bandića, smatra da "ni mjesec dana ne bi bilo dovoljno vremena da se razriješi ova zavrzlama".

- Bojim se da je Tomašević požar išao gasiti benzinom. Jer mijenjati sada kolektivni ugovor, uskladiti sve te dogovore s 19 različitih sindikata u samo tri dana, to je nemoguće, ako ni zbog čega drugog, onda zbog sporosti birokracije Holdinga - ističe.

Dodaje da gradski zastupnici HDZ-a priželjkuju da se "dogovor čim prije postigne" jer u suprotnom to znači "kolaps u gradu koji nikome nije u interesu".

Ipak, Tomašević je u nedavnom istupu za medije aludirao na mogućnost da iza štrajka u Čistoći, a onda i turbulencija u Holdingu, stoje njegovi politički protivnici i oporba. Pozvao je novinare da to istraže. Župan tu tezu odbacuje.

- Uvijek kad si kriv želiš prebaciti lopticu na drugog - komentirao je.

Znakovito, u tri dana trajanja štrajka kroz podružnicu Čistoće u Radničkoj prošetali su razni političari - saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto, zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža, ali i formalno zastupnik gradske većine Renato Petek. Petek sada kaže da sigurno "ima onih koji su politički sretni zbog Tomaševićevih problema, ali da je teško pričati jesu li štrajkovi orkestirani".

Očekivano, najviše ruke trljaju članovi stranke BM365 koji su izražavali veliku podršku radnicima, ali i Ivica Lovrić, gradski zastupnik bivši bliski suradnik Milana Bandića, koji je ljetos izašao iz Bandićeve stranke. Na pitanje o umješanosti bivših Bandićevih strukturu u štrajk, Lovrić odgovara da se "Tomaševiću priviđaju bijeli miševi".

- Nitko štrajk radnika nije mogao izvana organizirati. Sve to proizlazi iz užasnog stanja i neorganizacije Uprave i gradske vlasti. Mi nikada nismo imali ovakve štrajkove u gradu. Zahtjevi sindikata i radnika nisu nerealni, Uprava ih mora uvažiti - smatra.

Sugovornik Jutarnjeg iz Zagrebačkog holdinga, pak, na pitanje o potencijalnom "mastermindu" štrajka radnika u Čistoći ne izdvaja političara, nego sindikalista - Mladena Novosela, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). On je u zadnjim danima štrajka "uskočio" kao pregovarač.

- Mislim da je njegovo dugo i neposredno huškanje radnika Čistoće dovelo do štrajka. Ali njegova agenda nisu prava radnika, nego borba za prevlast sindikata na nacionalnoj razini. On treba što više članova u svojem sindikatu, a sad je prilika jer uskoro Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata odlazi u mirovinu - zaključuje.

Tagovi: Zagrebački holding, Sindikat Zagrebačkog holdinga, Dražen Jović, Ivan novaković, Tomislav Tomašević, Mladen Novosel
PROČITAJ I OVO
Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom podmiriti s domaćih polja
SIROVINE
Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom podmiriti s domaćih polja
KOPRIVNICA - Podravka će sve svoje potrebe za graškom i ciklom ove godine podmiriti s domaćih polja.
Bihaćka pivovara potonula u veliki gubitak
GUBITAK
Bihaćka pivovara potonula u veliki gubitak
BIHAĆ - Bihaćka pivovara potonula je prošle godine u veliki gubitak usljed smanjenih prihoda i naraslih rashoda, prenose mediji.
Stiže 5G: BH Telecom i Nokia potpisali ugovor vrijedan 12,3 mil KM
SURADNJA
Stiže 5G: BH Telecom i Nokia potpisali ugovor vrijedan 12,3 mil KM
SARAJEVO - U poslovnoj zgradi BH Telecoma u ponedjeljak je upriličeno potpisivanje ugovora o implementaciji DWDM optičke infrastrukture između kompanija BH Telecom i Nokia Solutions and Networks.
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
KARIJERE
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
ZAGREB - VIDI, izdavačka kuća i edukacijsko-tehnološki start-up, ubrzano se razvija uslijed investicije VC fonda Feelsgood. Razvoj tvrtke osnažit će pozicija novog operativnog direktora (Chief Operating Officer) koju preuzima Krešimir Dominić.
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
UZLET
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
BERLIN - Njemački proizvođač oružja i inženjerska tvrtka Rheinmetall trebala je u ponedjeljak biti uključena u DAX indeks 40 vodećih dionica na Frankfurtskoj burzi, istiskujući Fresenius Medical Care (FMC) stručnjaka za dijalizu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE