GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Modne kompanije razmatraju prebacivanje proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku

Modne kompanije razmatraju prebacivanje proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2020 / 15:38
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Epidemija koronavirusa u Kini potaknula je nekoliko modnih lanaca na pregovore s turskim kompanijama radi eventualnog prebacivanja proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku, izjavili su čelnici turske industrije.

Epidemija je u Kini do sada odnijela 637 ljudskih života a mnoge su kompanije obustavile proizvodnju do sljedećeg tjedna ili dulje po nalogu vlasti koje nastoje suzbiti širenje virusa.

Kina dominira globalnim sektorom proizvodnje odjeće pa su se turski proizvođači proteklih godina specijalizirali za robu više kvalitete i cijene. Epidemija koronavirusa sada je potaknula neke europske kompanije da se vrate u Tursku, ističu čelnici turske modne industrije.

"Menadžeri za nabavu i dizajneri ne mogu ići u Kinu zbog straha od koronavirusa i ograničenja putovanja. Stoga je nekolilko poznatih brendova pokrenulo razgovore o proizvodnji odjeće za novu sezonu u Turskoj", tvrdi čelnik Udruženja turskih proizvođača odjeće (TGSD) Hadi Karasu.

Poljski lanac trgovina odjećom LPP objavio je da pregovara s tvornicama u Turskoj, Bangladešu i Vijetnamu kao mogućem rezervnom rješenju u slučaju da proizvodnja u Kini bude obustavljena na dulje vrijeme, navodi Reuters.

Turska je po Karasuovim riječima već i prije postala prihvatljiva opcija zbog povećanja troškova proizvodnje u Kini i 30-postotnog pada turske lire u protekle dvije godine nakon valutne krize u 2018.

"Budući da su se troškovi proizvodnje u Kini i Turskoj gotovo izjednačili, neke europske kompanije (već) su počele razmišljati o tome da ovamo prebace narudžbe", tvrdi.

"Kina izvozi odjeću u vrijednosti nekih 170 milijardi dolara. Prema našim će izračunima u početnoj fazi u Tursku biti preusmjereno oko jedan posto narudžbi, što bi moglo iznositi oko dvije milijarde dolara", procjenjuje on.

Turska je prošle godine izvezla odjeću u vrijednosti 17,7 milijardi dolara.

Komentirajući učestale kontakte novih i starih klijenata s tvornicama u Turskoj, čelnik Istanbulskog udruženja proizvođača odjeće (IHKIB) Mustafa Gultepe tvrdi da sektor ima dovoljno kapaciteta da prihvati nove narudžbe.

"Nakon epidemije koronavirusa modni lanci počeli su se raspitivati za cijene i proizvode u Turskoj", kaže on.

"Mislim da će se posljedice epidemije osjećati sljedećih pet do šest mjeseci... i mislim da ćemo nakon svibnja svjedočiti velikom preusmjeravanju proizvodnje iz Kine", dodao je.

Tagovi: Modne kompanije, modne tvrtke, Mustafa Gultepe, kompanija LPP
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bahn traži 25.000 radnika
U ZAMAHU
Deutsche Bahn traži 25.000 radnika
BERLIN - Deutsche Bahn, njemačka tvrtka koja upravlja željezničkim prometom u najvećoj europskoj ekonomiji, objavila je jučer da je u siječnju njihovim vlakovima putovalo 1,2 milijuna ljudi više nego u siječnju prošle godine.
Iskra preuzela dubrovački G&V Line
BRODARI
Iskra preuzela dubrovački G&V Line
LJUBLJANA - Ljubljanska Iskra u vlasništvu obitelji Šešok ovih je dana dovršila preuzimanje dubrovačkog linijskog brodara G&V Line.
Visa i Accor Grupa postali strateški partneri
PARTNERI
Visa i Accor Grupa postali strateški partneri
NEW YORK - Accor, vodeća svjetska ugostiteljska grupa, i Visa, globalni lider u digitalnom plaćanju, najavili su globalno partnerstvo kako bi svim članovima programa ALL-Accor Live Limitless lojalnosti donijeli nova iskustva s plaćanjem.
Air Baltic uvodi novu liniju za Rijeku
LETOVI
Air Baltic uvodi novu liniju za Rijeku
RIJEKA - Air Baltic, koji je ove godine u svoj itinerer letova uvrstio i direktnu avioliniju Rijeka - Vilnius, uvodi još jednu liniju iz ovoga grada prema riječkoj Zračnoj luci.
Pošta Slovenije najavljuje nastavak širenja u regiji
STRATEŠKI
Pošta Slovenije najavljuje nastavak širenja u regiji
LJUBLJANA - Za naredne godine plan je daljnje širenje na tržišta jugoistočne Europe i ulaganje ukupno 195 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE