GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Modne kompanije razmatraju prebacivanje proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku

Modne kompanije razmatraju prebacivanje proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2020 / 15:38
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Epidemija koronavirusa u Kini potaknula je nekoliko modnih lanaca na pregovore s turskim kompanijama radi eventualnog prebacivanja proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku, izjavili su čelnici turske industrije.

Epidemija je u Kini do sada odnijela 637 ljudskih života a mnoge su kompanije obustavile proizvodnju do sljedećeg tjedna ili dulje po nalogu vlasti koje nastoje suzbiti širenje virusa.

Kina dominira globalnim sektorom proizvodnje odjeće pa su se turski proizvođači proteklih godina specijalizirali za robu više kvalitete i cijene. Epidemija koronavirusa sada je potaknula neke europske kompanije da se vrate u Tursku, ističu čelnici turske modne industrije.

"Menadžeri za nabavu i dizajneri ne mogu ići u Kinu zbog straha od koronavirusa i ograničenja putovanja. Stoga je nekolilko poznatih brendova pokrenulo razgovore o proizvodnji odjeće za novu sezonu u Turskoj", tvrdi čelnik Udruženja turskih proizvođača odjeće (TGSD) Hadi Karasu.

Poljski lanac trgovina odjećom LPP objavio je da pregovara s tvornicama u Turskoj, Bangladešu i Vijetnamu kao mogućem rezervnom rješenju u slučaju da proizvodnja u Kini bude obustavljena na dulje vrijeme, navodi Reuters.

Turska je po Karasuovim riječima već i prije postala prihvatljiva opcija zbog povećanja troškova proizvodnje u Kini i 30-postotnog pada turske lire u protekle dvije godine nakon valutne krize u 2018.

"Budući da su se troškovi proizvodnje u Kini i Turskoj gotovo izjednačili, neke europske kompanije (već) su počele razmišljati o tome da ovamo prebace narudžbe", tvrdi.

"Kina izvozi odjeću u vrijednosti nekih 170 milijardi dolara. Prema našim će izračunima u početnoj fazi u Tursku biti preusmjereno oko jedan posto narudžbi, što bi moglo iznositi oko dvije milijarde dolara", procjenjuje on.

Turska je prošle godine izvezla odjeću u vrijednosti 17,7 milijardi dolara.

Komentirajući učestale kontakte novih i starih klijenata s tvornicama u Turskoj, čelnik Istanbulskog udruženja proizvođača odjeće (IHKIB) Mustafa Gultepe tvrdi da sektor ima dovoljno kapaciteta da prihvati nove narudžbe.

"Nakon epidemije koronavirusa modni lanci počeli su se raspitivati za cijene i proizvode u Turskoj", kaže on.

"Mislim da će se posljedice epidemije osjećati sljedećih pet do šest mjeseci... i mislim da ćemo nakon svibnja svjedočiti velikom preusmjeravanju proizvodnje iz Kine", dodao je.

Tagovi: Modne kompanije, modne tvrtke, Mustafa Gultepe, kompanija LPP
PROČITAJ I OVO
Zoran Tajić v.d. direktora Barske plovidbe
KADROVI
Zoran Tajić v.d. direktora Barske plovidbe
BAR - Zoran Tajić iz Bara danas je izabran za vršioca dužnosti izvršnog direktora AD Barska plovidba.
Rubicon Partner Ventures drži 17,51% Luke Rijeka
PROMJENE
Rubicon Partner Ventures drži 17,51% Luke Rijeka
RIJEKA - Rubicon Partners Ventures ASI sp. z.o.o. sada je vlasnik 17,51 posto udjela riječke luke, a udjel su preuzeli od OT Logisticsa.
Imenovan novi Odbor direktora Plantaža, Vuksanović predsjednik
PLANTAŽE
Imenovan novi Odbor direktora Plantaža, Vuksanović predsjednik
PODGORICA - Odbor direktora kompanije Plantaže izabrao je u petak, na konstitutivnoj sjednici, Nebojšu Vuksanovića za predsjednika Odbora.
Avioni ToMontenegra nisu spremni za letenje
NEPRAVILNOSTI
Avioni ToMontenegra nisu spremni za letenje
PODGORICA – Tokom inspekcijskog pregleda Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) konstatovala je nepravilnosti u pogledu održavanja svih aviona iz flote Montenegro Airlinesa, uključujući i dva koja su u međuvremenu prešla u vlasništvo nove avio-kompanije To Montenegro, saopšteno je Pobjedi iz ACV.
Atlantic Grupa kupila 3.000 vlastitih dionica
TREZOR
Atlantic Grupa kupila 3.000 vlastitih dionica
ZAGREB - Atlantic Grupa izvijestila je o stjecanju 3.000 vlastitih dionica, ukupnog nominalnog iznosa 120.000,00 kn, koje predstavljaju 0,09% temeljnog kapitala Društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE