GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Modne kompanije razmatraju prebacivanje proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku

Modne kompanije razmatraju prebacivanje proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2020 / 15:38
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Epidemija koronavirusa u Kini potaknula je nekoliko modnih lanaca na pregovore s turskim kompanijama radi eventualnog prebacivanja proizvodnje odjeće iz Kine u Tursku, izjavili su čelnici turske industrije.

Epidemija je u Kini do sada odnijela 637 ljudskih života a mnoge su kompanije obustavile proizvodnju do sljedećeg tjedna ili dulje po nalogu vlasti koje nastoje suzbiti širenje virusa.

Kina dominira globalnim sektorom proizvodnje odjeće pa su se turski proizvođači proteklih godina specijalizirali za robu više kvalitete i cijene. Epidemija koronavirusa sada je potaknula neke europske kompanije da se vrate u Tursku, ističu čelnici turske modne industrije.

"Menadžeri za nabavu i dizajneri ne mogu ići u Kinu zbog straha od koronavirusa i ograničenja putovanja. Stoga je nekolilko poznatih brendova pokrenulo razgovore o proizvodnji odjeće za novu sezonu u Turskoj", tvrdi čelnik Udruženja turskih proizvođača odjeće (TGSD) Hadi Karasu.

Poljski lanac trgovina odjećom LPP objavio je da pregovara s tvornicama u Turskoj, Bangladešu i Vijetnamu kao mogućem rezervnom rješenju u slučaju da proizvodnja u Kini bude obustavljena na dulje vrijeme, navodi Reuters.

Turska je po Karasuovim riječima već i prije postala prihvatljiva opcija zbog povećanja troškova proizvodnje u Kini i 30-postotnog pada turske lire u protekle dvije godine nakon valutne krize u 2018.

"Budući da su se troškovi proizvodnje u Kini i Turskoj gotovo izjednačili, neke europske kompanije (već) su počele razmišljati o tome da ovamo prebace narudžbe", tvrdi.

"Kina izvozi odjeću u vrijednosti nekih 170 milijardi dolara. Prema našim će izračunima u početnoj fazi u Tursku biti preusmjereno oko jedan posto narudžbi, što bi moglo iznositi oko dvije milijarde dolara", procjenjuje on.

Turska je prošle godine izvezla odjeću u vrijednosti 17,7 milijardi dolara.

Komentirajući učestale kontakte novih i starih klijenata s tvornicama u Turskoj, čelnik Istanbulskog udruženja proizvođača odjeće (IHKIB) Mustafa Gultepe tvrdi da sektor ima dovoljno kapaciteta da prihvati nove narudžbe.

"Nakon epidemije koronavirusa modni lanci počeli su se raspitivati za cijene i proizvode u Turskoj", kaže on.

"Mislim da će se posljedice epidemije osjećati sljedećih pet do šest mjeseci... i mislim da ćemo nakon svibnja svjedočiti velikom preusmjeravanju proizvodnje iz Kine", dodao je.

Tagovi: Modne kompanije, modne tvrtke, Mustafa Gultepe, kompanija LPP
PROČITAJ I OVO
Čak 3.500 američkih kompanija tužilo Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini
TUŽBE
Čak 3.500 američkih kompanija tužilo Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini
WASHINGTON - Čak 3.500 američkih kompanija tužilo je Trumpovu administraciju zbog nametanja carina Kini teških više od 300 milijardi dolara.
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
NA RUBU
Sindikalni čelnik: easyJet na rubu bankrota
LONDON - Britanska low-cost aviokompanija easyJet na rubu je propasti. To tvrdi sindikalni predstavnik u kompaniji Martin Entwisle u snimku koji je procurio u javnost i došao do novinara BBC-a, a na kojoj se čuje kako on kaže da je kompanija u vrlo teškoj situaciji.
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
INOVACIJE
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
Putnički avion na vodik odradio prvi let (VIDEO)
LONDON - Britanska tvrtka ZeroAvia uz pomoć znanstvenika Sveučilišta Cranfield, uspješno je izvela prvi pokusni let zrakoplovom za šest putnika na pogon vodikovih ćelija koje napajaju pogonske elektromotore.
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
NA UDARU
Pilane u regiji pod žestokim udarom krize
SLAVONSKI BROD - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u Slavonskom je Brodu otvorila Kongres pilanara jugoistočne Europe.
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
INTERES
Više zainteresiranih za preuzimanje kosovskog Ipka
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna istekao rok kojeg je odredio Telekom Slovenije za predaju obvezujućih ponuda za preuzimanje kosovskog telekom operatera Ipka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE