GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moderna objavila da je njezin booster učinkovit protiv omikrona

Moderna objavila da je njezin booster učinkovit protiv omikrona
BOOSTER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2021 / 13:22
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Moderna Inc. objavila je u ponedjeljak da se doza kojom se pojačava djelovanje cjepiva, tzv. booster doza, u laboratoriju pokazala zaštitom protiv omikrona i zato će postojeće Modernino cjepivo biti na "prvoj crti obrane protiv" te brzo šireće varijante covida-19.

Odluka Moderne da se fokusira na postojeće cjepivo mRNA-1273 djelomice je potaknuta otkrićem da se omikron jako brzo širi. Tvrtka i dalje planira razviti cjepivo ciljano baš za zaštitu od omikrona te se nada napretku u kliničkim ispitivanjima iduće godine.

"Sada nam je na raspolaganju (cjepivo) 1273," rekao je dr. Paul Burton, u intervju. "Visoko je učinkovito i krajnje sigurno. Mislim da će štititi ljude tijekom nadolazećih blagdana i kroz zimske mjesece kada očekujemo najveći pritisak omikrona".

Dvije doze svog cjepiva proizvodi nisku razinu antitijela protiv varijante omikron, ali 50 mikrograma treće doze, tzv. boostera, povećava za 37 puta neutralizirajuća antitijela protiv varijante.

Još veća doza od 100 mikrograma istog cjepiva povećava razinu za 80 puta u odnosu na razinu prije boostera.

Ti podaci koje tek trebaju ocijeniti neovisni stručnjaci, prikupljeni su testiranim uzorcima krvi osoba koje su primile cjepivo protiv pseudovirusa proizvedeno kako bi nalikovao varijanti omikron.

Burton je rekao da je na vladama i regulatorima odluka o tome hoće li primijeniti visoko zaštitnu dozu od 100 mikrograma.

Doza od 100 mikrograma općenito je sigurna i dobro se podnosi, iako kod nje postoji trend učestalijih reakcija.

Američki regulatori odobrili su Moderninu treću dozu od 50 mikrograma u listopadu.

Prve dvije doze Modernina cjepiva sadrže 100 mikrograma svaka.

Kod primjene Modernina cjepiva, ali i cjepiva koje je razvio Pfizer/BioNTech uočeni su rijetki slučajevi miokarditisa (upale srčanog mišića), naročito u mladih muškaraca.

Nekoliko studija pokazalo je da Modernino cjepivo može izazvati nešto veći postotak upale srca.

Omicron, visoko zarazna varijanta koja je u studenome prvi put otkrivena u Južnoj Africi i Hong Kongu, proširila se svijetom i prijavljena je u 89 zemalja, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od subote.

Broj zaraza izazvanih omikronom udvostručuje se u roku od 1,5 do 3 dana u područjima visokog prijenosa, no ipak je ta varijanta još prilično neistražena, naročito u tome koliko zapravo ozbiljni oblik covida-19 izaziva.

Tagovi: Moderna, booster, omikron
PROČITAJ I OVO
Njemačke pivovare upozoravaju na nestašicu pivskih boca u ljetnoj sezoni
BOCE
Njemačke pivovare upozoravaju na nestašicu pivskih boca u ljetnoj sezoni
BERLIN - Njemački proizvođači piva strahuju da bi se mogli suočiti s nestašicom pivskih boca, djelomično zbog rastućih troškova energetski intenzivnog procesa potrebnog za njihovu proizvodnju.
Prvi Radisson Collection hotel u Hrvatskoj
HOTELI
Prvi Radisson Collection hotel u Hrvatskoj
PULA - Novootvoreni Grand Hotel Brioni upravo je postao dio luksuznog Radisson Collection brenda. Grand Hotel Brioni postao je prvi takav hotel na Jadranskoj obali i prvi u Hrvatskoj.
Znatan rast prometa u hrvatskim zračnim lukama
SKOK
Znatan rast prometa u hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - U hrvatskim zračnim lukama u prva tri mjeseca ove godine ostvareni su znatni porasti prometa u odnosu na isto razdoblje 2021. - putnika je bilo 313 posto više, operacija zrakoplova 80 posto, a tereta 16 posto više, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Samo 24 od 500 tijela javne vlasti dalo podatke o oglašavanju u medijima
PRIKRIVANJE
Samo 24 od 500 tijela javne vlasti dalo podatke o oglašavanju u medijima
ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije (VEM) potvrdilo je da je na poziv svim tijelima državne uprave, javnim ustanovama i pravnim osobama u većinskom državnom vlasništvu da izvijeste o oglašavanju u programima lokalnih medija u 2021. dobilo samo 24 izvješća od petstotinjak obveznika.
Hrvatska pošta: 48,6 milijuna kuna neto dobiti u 2021.
DOBRA GODINA
Hrvatska pošta: 48,6 milijuna kuna neto dobiti u 2021.
ZAGREB – Hrvatska pošta ostvarila je u protekloj godini EBITDA od 171,7 milijuna kuna s EBITDA maržom od 10,1%, čime je poslovanje Hrvatske pošte po rezultatima smješteno među uspješnije tvrtke u Europskoj uniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE