GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Moderna: Cjepivo za koronavirus spremno za prva testiranja

Moderna: Cjepivo za koronavirus spremno za prva testiranja
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2020 / 15:28
Autor: SEEbiz / N1 info
NEW YORK - Američka biotehnološka tvrtka Moderna proizvela je eksperimentalno cjepivo za koronavirus nakon samo mjesec i pol dana razvoja, te ga poslala znanstvenicima američke vlade na testiranje, javlja CNN.

Prva testiranja mogla bi početi u travnju, no cijeli proces ispitivanja i dobivanja odobrenja za novo cjepivo mogao bi potrajati najmanje godinu dana.

U svom priopćenju za medije, objavljenog u ponedjeljak, iz Moderne su rekli da je prva pošiljka njihovog cjepiva za koronavirus, nazvanog mRNA-1273, poslana u američki nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti NIAID.

Prve doze eksperimentalnog cjepiva biti će upotrijebljene u prvoj fazi testiranja u SAD-u, što obično znači da se cjepivo testira na malom broju zdravih osoba.

Direktor NIAID-a Anthony Fauci kaže da bi, ako sve prođe po planu, kliničko testiranje novog cjepiva moglo početi krajem travnja ove godine, što bi bio prvi korak za potencijalnu masovnu proizvodnju cjepiva.

Američki list Wall Street Journal, koji je prvi izvijestio o razvoju ovog cjepiva, kaže da će dvije doze cjepiva biti isprobane na dobrovoljcima kako bi se utvrdilo stvara li ono imuno-reakciju koja šiti ljude od zaraze koronavirusom. Fauci kaže da će 45 ljudi sudjelovati u toj fazi testiranja.

Čak i ako kliničko ispitivanje bude uspješno, nova ispitivanja i dozvole će biti potrebna prije nego cjepivo uđe u širu primjenu.

Zdravstvene službe i farmaceutske kompanije širom svijeta užurbano rade na razvoju lijeka ili cjepiva koji bi pomogli u brobri protiv koronavirusa, od kojeg se razboljelo već 80,000 ljudi.

No čak i kad bi se cjepivo hitno "proguralo" kroz testiranja, cjepivo spremno za širu upotrebu ne bi bilo dostupno još barem 12 do 18 mjeseci.

Iako eksperimentalno cjepivo koje je razvila Moderna još nije dokazano u praksi, brzina kojom je cjepivo napravljeno je nevjerojatan uspjeh. Cjepivo je razvijeno samo 42 dana nakon štp je kompanija nabavila sliku genoma virusa.

Za usporedbu, znanstvenicima je bilo potrebno čak 20 dugih mjeseci da počnu na ljudima testirati cjepivo za SARS, stariju vrstu koronavirusa.

Tagovi: Moderna, cjepivo za koronavirus, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE