GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mlijeko i žitarice podigle cijene hrane

Mlijeko i žitarice podigle cijene hrane
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2018 / 15:36
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene hrane porasle su u veljači na svjetskim tržištima, potaknute skupljim žitaricama i mlijekom i mliječnim prozivodima, izvijestila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u veljači za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječnih 170,8 bodova. U odnosu na prošlogodišnju veljaču viši je 2,7 posto.

Najviše su u prošlom mjesecu poskupjeli mlijeko i mliječni proizvodi, za 6,2 posto u odnosu na siječanj, prateći skok cijena maslaca, sira i punomasnog i obranog mlijeka u prahu.

Cijene žitarica porasle su na mjesečnoj razini 2,5 posto, potaknute nepovoljnim vremenskim uvjetima zbog kojih su pogoršane prognoze uroda ozime pšenice u SAD-u i kukuruza u Argentini.

Cijene mesa stagnirale su u veljači budući da je jeftnija piletina bila protuteža višim cijenama govedine.

Indeks koji iskazuje promjene cijena biljnih ulja pao je 3,1 posto u odnosu na siječanj, kliznuvši na najnižu razinu u 19 mjeseci zbog izglednog viška u globalnoj proizvodnji u ovoj godini. Najviše su pritom pale cijene palminog ulja, odražavajući rast zaliha u Maleziji i Indoneziji. Cijene sojinog ulja pritisla su pak očekivanja rekordne proizvodnje soje u SAD-u.

Cijene šećera pale su u veljači 3,4 posto, kliznuvši na najnižu razinu u dvije godine pod utjecajem veće proizvodnje u Maleziji, Tajlandu i Indiji. Tržišni sudionici spremaju se također za osjetno povećanje proizvodnje u Europskoj uniji zbog većeg uroda šećerne repe, većih zasijanih površina i ukidanja proizvodnih kvota.

Prognozirana manja proizvodnja pšenice u 2018.

U odvojenom je izvješću FAO objavio prvu prognozu proizvodnje pšenice u ovoj godini, predviđajući da će dosegnuti 744 milijuna tona. Iako iznad prosjeka, bude li potvrđena, to će značiti da će se proizvodnja smanjiti drugu godinu zaredom zbog manjeg očekivanog uroda u EU i Ruskoj Federaciji.

Na kraju sezone 2017/2018. zalihe pšenice trebale bi dosegnuti rekordnih 272,2 milijuna tona i porasti za 9,2 posto u odnosu na prethodnu sezonu.

Zalihe žitarica koje se koriste u prehrani ljudi i stoke trebale bi također dosegnuti rekordnu razinu od 309,8 milijuna tona i porasti gotovo osam posto u odnosu na početak sezone.

Globalna trgovina žitaricama u 2017/2018. procijenjena je na 405 milijuna tona, čime u FAO-u predviđaju da će se zadržati na razini prethodne sezone.

Tagovi: mlijeko, žitarice, cijene hrane, hrana, meso, piletina, pšenica
PROČITAJ I OVO
Radnici Gorenja u Zaječaru ostali na ulici bez primanja
KATASTROFA
Radnici Gorenja u Zaječaru ostali na ulici bez primanja
ZAJEČAR - Radnici fabrike "Gorenje Home" iz Zaječara krajem meseca prestaju da rade, nakon što je kompanija donela odluku o zatvaranju pogona u ovom gradu.
Jadranski luksuzni hoteli otvaraju hotele u Dubrovniku
HOTELIJERI
Jadranski luksuzni hoteli otvaraju hotele u Dubrovniku
DUBROVNIK - Iz grupacije Jadranskih luksuznih hotela su izvijestili  kako počinju s otvaranjem hotela u Dubrovniku.
Britanija mora dogovoriti zračne mostove, poručuju kompanije
ZRAČNI PRIJEVOZ
Britanija mora dogovoriti zračne mostove, poručuju kompanije
LONDON - Britanska vlada mora što prije sa zemljama niskog koronarizika sklopiti sporazume o 'zračnim mostovima' kako bi smanjila štete u gospodarstvu, prenose britanski mediji poruku čelnika aviokompanija i turoperatora.
Valamar otvorio kampove, podiže standarde higijene
SEZONA
Valamar otvorio kampove, podiže standarde higijene
POREČ - Valamar Riviera, najveće turističko poduzeće u Hrvatskoj, započelo je s otvaranjem turističkih objekata 22. svibnja otvorenjem Lanterna Premium Camping Resort u Poreču i restorana La Pentola u Rapcu.
Zadar dobio europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno
EU NOVAC
Zadar dobio europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno
ZADAR - Grad Zadar dobio je europska sredstva za projekt Izgradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno - faza I i za projekt Razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE