GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MK Grupa kupila Victoriju upola cene

MK Grupa kupila Victoriju upola cene
DOBAR POTEZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2018 / 17:00
Autor: SEEbiz / eKapija / Politika
BEOGRAD - Ni promena vlasnika, ni svež kapital, ni sporazumi o mirovanju obaveza sa kreditorima, ni profesionalni menadžeri iz bankarskog sektora, nisu uspeli da posle 10 godina izvuku kompaniju Victoria Group iz dugova.

Sada je pitanje da li će to poći za rukom biznismenu Miodragu Kostiću, koji je već počeo da preuzima dugove ove poljoprivredne kompanije ili će i za njegovu MK Grupu ova prezadužena poslovna imperija biti prevelik zalogaj?

Dugovi ove grupacije na kraju 2016. godine bili su veći od 360 mil EUR, a konsolidovani finansijski izveštaj za prethodnu godinu još nije objavljen.

Kako nezvanično može da se čuje, samo dugovi prema bankama, koji su bili predmet ove transakcije, iznosili su oko 260 mil EUR. Prema saznanjima Politike, Miodrag Kostić otkupio je te dugove banaka po ceni od oko 112 mil EUR, što znači je platio manje od polovine ukupnog duga prema bankama. Dakle, nakon što se ova transakcija završi Miodrag Kostić će postati većinski vlasnik kompanije, jer će dugovi biti konvertovani u kapital, a Victoria Group više neće imati obaveze prema bankama.

Nije tajna da ova kompanija već uveliko traži kupca, pa su čak u novembru 2017. godine dva strana fonda – York Capital Management i Elements Capital Partners – saopštili da su dostavili zajedničku ponudu za otkup akcija Victoria Grupe.

Iako transakcija nije bila završena, tada je saopšteno da ova dva investitora planiraju da ulože 100 mil EUR, kako bi stabilizovali poslovanje ove kompanije, što je bilo neuobičajeno. I tada su mediji pisali da je biznismen Miodrag Kostić među potencijalnim kupcima, ali su iz MK Grupe demantovane te "spekulacije", koje su se sada pokazale kao tačne. Dušan Radičević, direktor MK Grupe, tvrdio je da je reč o nepouzdanim informacijama.

Izgleda da je u međuvremenu Miodrag Kostić uspeo da obezbedi kapital, jer je saopšteno da je MK Grupa počela proces preuzimanja bankarskih kreditnih potraživanja prema članicama Victoria Grupe. Sa kreditorima kompanije potpisan je ugovor o preuzimanju njihovih kredita i očekuje se da će taj proces biti okončan u najskorijem roku, saopšteno je.

Dušan Radičević, direktor MK Grupe, izjavio je da to predstavlja poslovnu priliku za dalji razvoj obe kompanije i čitavog srpskog agrara, kao i višestruku korist za sve uključene strane u ovom procesu.

Inače, neto dug MK Grupe na kraju 2016. godine bio je veći od 150 mil EUR, ali je struktura duga bila povoljnija. Za razliku od Victoria Grupe, gde najveći deo obaveza čine skupi kratkoročni krediti, MK Group imala je 22,8 milijardi dinara (193 mil EUR) dugoročnih kredita i oko pet milijardi dinara (42 mil EUR) kratkoročnih zajmova.

Poređenja radi, kapital Victoria Group na kraju 2016. godine iznosio je 3,6 milijardi dinara (30 mil EUR). Kako su dugovi istopili kapital ove firme najbolje govori podatak da je samo godinu dana ranije on iznosio 8,6 milijardi dinara. U koliko nezavidnoj situaciji se ova kompanija nalazi govori i podatak da je neto dug kompanije čak 11 puta veći od kapitala, što je neodrživo. Konsolidovani izveštaj za 2017. godinu još nije objavljen.

Broker Nenad Gujaničić iz Momentuma kaže da se već nekoliko godina Victoria Group nalazi u teškom finansijskom položaju.

– Nemogućnost izlaza sa postojećim kapacitetima je zacementirana dospevanjem na naplatu svih bankarskih kredita. Faktički od tog momenta kompanija preživljava, pa je pronalaženje strateškog partnera bilo jedino moguće rešenje – kaže Gujaničić.

Na pitanje da li će to biti preveliki zalogaj za Miodraga Kostića, Gujaničić kaže da će novi strateški partner imati mnogo bolju startnu poziciju, jer u vlasništvo ulazi konverzijom duga u kapital.

– Faktički, svi bankarski dugovi će biti anulirani, ali će osim toga biti neophodna dodatna finansijska ulaganja jer je biznis Victorije stagnirao proteklih godina. Ono što je bitno za novog strateškog partnera jesu i uslovi po kojima je on finansirao ovaj posao i njegova sposobnost da relativno brzo restrukturira ceo sistem kako bi stao na zdrave noge – zaključuje sagovornik Politike.

Tagovi: MK Grupa, Victoria Group, Miodrag Kostić, Nenad Gujaničić, York Capital Management, Elements Capital Partners, Sojaprotein
PROČITAJ I OVO
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
DIVIDENDA
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
RIJEKA - Iz Jadroagenta su danas izvijestili o održanoj glavnoj skupštini, na kojoj su dioničari, između ostalog donijeli odluku da se isplati ostatak dividende u bruto iznosu od 40 kuna po dionici, odnosno ukupno 4,4 milijuna kuna, nakon što je polovinom siječnja isplaćen predujam od 30 kuna po dionici.
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAHTJEVI
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAGREB - Croatia Airlines priopćio je u ponedjeljak kako od Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) traži usklađivanje uvjeta korištenja zagrebačke zračne luke s onima ponuđenima Ryanairu, koji je najavio otvaranje baze u Zagrebu.
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
ZABRANE
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruske vlasti zabranile su emitiranje u zemlji europskom televizijskom kanalu Euronews, što su kritičari režima predsjednika Aleksandra Lukašenka ocijenili cenzurom.
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
MLJEKARE
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
OSIJEK - Preuzimanjem osječke Tvornice mlijeka od tvrtke Meggle sačuvana su radna mjesta, glavnina kooperanata i proizvodnja, u koju će se dodatno investirati 10 milijuna eura iz EU fondova, izvijestila je u ponedjeljak Uprava tvrtke Belje plus.
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
OSIGURAVATELJI
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja ožujka zaračunala ukupnu bruto premiju od 3,25 milijardi kuna, što je porast za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju kumulativni podatci koje je u ponedjeljak objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE