GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MK Grupa i prošle godine najveći srpski izvoznik hrane

MK Grupa i prošle godine najveći srpski izvoznik hrane
HRANA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2019 / 12:10
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Ukupan izvoz svih žitarica i uljarica iz Srbije u prošloj godini, prema godišnjem izveštaju udruženja "Žita Srbije", iznosio je 2,9 miliona tona, od čega članice MK Grupe, na čelu sa kompanijom Agroglobe, izvoze više od 500.000 tona i najveći su izvoznika tih sirovina u Srbiji, saopštila je danas MK grupa.

Kukuruz, najzastupljeniju u svetu ratarsku kulturu, izvozi 195 kompanija iz Srbije, a Agroglobe sa ostalim članicama MK Grupe ostvaruje petinu, odnosno izvozi 239.138 tona te žitarice.

Dunavom je tokom prethodne godine otpremljeno 765.000 tona, dok je ostatak ukupnog izvoza – 41,76 odsto, prebačeno železnicom i kamionima.

Najveća količina kukuruza iz Srbije otišla je u Rumuniju, a posle nje najveći uvoznici su Bosna i Hercegovina, kao i Italija.

Tokom 2018. godine najveći uvoznici soje iz Srbije bili su Rusija, Nemačka i Rumunija. Gotovo trećinu ukupnog izvoza od 70.078 tona te uljarice obezbedile su kompanije iz MK Grupe.

Izvoz pšenice je bio rekordan, 1.202.317 tone. MK Grupa sa svojim članicama je u samom vrhu izvoznika te žitarice sa gotovo 200,000 tona u zemlje regiona, ali i u Rumuniju, Austriju i Italiju.

Mk Grupa je istakla da, pored izvoza sirovina, prednjači i u izvozu gotovih proizvoda od pšenice.

Izvoz brašna iz Srbije prošle godine iznosio je 176.112 tona, a od 98 izvoznika lidersku poziciju, sa više od 22.000 tona, drži Žito Bačka Kula koja posluje u okviru MK grupa sistema.

"Agroglobe ove godine proslavlja jubilej 15 godina postojanja, tokom kojih je izrastao u jednog od najvećih izvozno orijentisanih firmi iz domena agro poslovanja. Posebno sam zadovoljan što nismo ostvarili samo najveći izvoz sirovina već i gotovih proizvoda. Ovakva izvozna strategija nije značajna samo za našu grupaciju već i za celu državu koja na ovaj način generiše veći bruto domaći proizvod", istakao je direktor Agrogloba.

Kukuruz i pšenica su, kako je navedeno u saopšenju, samo deo useva Agrarne divizije MK grupe, koja samostalno obradjuje više od 15 različitih useva na 27.000 hektara zemljišta.

Od ukupne površine koju obradjuje MK grupa 40 odsto je pod sistemima za navodnjavanje, što je značajno iznad proseka u Srbiji.

Tagovi: MK Grupa, Agroglobe, hrana, izvoz hrane, kukuruz, žitarice, Žita Srbije
PROČITAJ I OVO
Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom
ZABRANE
Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro Airlinesa na beogradski aerodrom
BEOGRAD - Odlukom Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, avioni crnogorske nacionalne kompanije Montenegro Airlines od srijede nemaju dozvolu za slijetanje na beogradski aerodrom "Nikola Tesla".
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU
Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU - "Mi smo jedna od nekoliko rijetkih tvrtki koje mogu ponuditi namještaj po mjeri izrađen od kombinacija čelika, drveta, stakla, koriona, himaxa, kamena i svih ostalih materijala - i tu smo jedinstveni po tome što sve to možemo realizirati unutar naše tvrtke."
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ISTISKIVANJE
Meteor grupa istiskuje male dioničare Badela 1862 - otpremnina 12,86 kuna po dionici
ZAGREB - Badel 1862 u utorak je objavio da je glavni dioničar te tvrtke Meteor grupa - Labud zatražio od Uprave sazivanje glavne skupštine radi donošenja odluke o prijenosu dionica manjinskih dioničara, uz isplatu primjerene otpremnine u novcu u iznosu od 12,86 kuna po dionici.
Šef Ryanaira najavljuje žalbu na državnu pomoć Lufthansi
ŽALBA
Šef Ryanaira najavljuje žalbu na državnu pomoć Lufthansi
DUBLIN - Irska niskotarifna zrakoplovna kompanija Ryanair žalit će se na njemačku državnu pomoć Lufthansi u iznosu devet milijardi eura, rekao je u utorak izvršni direktor Michael O'Leary.
ACI marine u lipnju nautičare dočekuju besplatnim danima i posebnim popustima
ODLIČAN POTEZ
ACI marine u lipnju nautičare dočekuju besplatnim danima i posebnim popustima
RIJEKA – Nakon popuštanja mjera u uvjetima epidemije s ciljem poboljšanja ponude i uspješnog početka nautičke i turističke sezone, ACI od 1. do 30. lipnja uvodi povoljnije uvjete u svojim marinama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE