GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mirovinci ne žele da država upravlja Lukom Rijeka, Ukrajinci zainteresirani

Mirovinci ne žele da država upravlja Lukom Rijeka, Ukrajinci zainteresirani
LUKA RIJEKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2019 / 09:46
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U slučaju da se na kraju raskine ugovor između OT Logisticsa i AZ fonda, domaći mirovinski fondovi i država mogli bi nastaviti upravljati tvrtkom, no prema dostupnim informacijama fondovi (i tu svi fondovi imaju jednak stav) više naginju tome da se uspije pronaći drugi strateški investitor, ako već nije uspio posao s Poljacima.

I dok se čeka objava rezultata za drugi kvartal, stigla je neslužbena informacija Jutarnjeg lista da je velika ukrajinska tvrtka spremna na unajmljivanje i modernizaciju lučkih terminala, a navodno je posljednjih godina nekoliko drugih strateških partnera pokazivalo interes za preuzimanje Luke Rijeka.

Vlasničko-upravljačke trzavice u Luci Rijeka između najvećeg poljskog lučkog operatora OT Logistics i AZ mirovinskog fonda rezultirale su time da su Poljaci razvrgnuli međudioničarski sporazum temeljem kojega su te dvije kompanije, zajedno s Erste mirovinskim fondom, upravljale Lukom.

Iako iz toga proizlazi da AZ i Erste imaju drugačiji pristup suradnji s poljskom tvrtkom, osobe upućene u cijeli slučaj kažu nam kako predstavnici sva tri mirovinska fonda (i PBZ/CO fond) smatraju kako bi bilo najbolje da se, ako se suradnja s OT Logisticsom uskoro ne popravi, što prije pronađe novi strateški partner za Luku Rijeka. OT Logistics je raskinuo ugovor s AZ-om zbog, kako su priopćili, “nedostatka povjerenja”, a neslužbene informacije govore kako se to dogodilo zato što je AZ na posljednjih nekoliko sastanaka upozoravao predstavnike poljske tvrtke da je potrebno još agilnije restrukturirati tvrtku, dokapitalizirati je i provoditi zacrtane poslovne planove.

U tom su kontekstu iz AZ-a, navodno, stalno isticali kako će, u slučaju da OT Logistics ne bude konstruktivan, iskoristiti opciju iz međudioničarskog ugovora koja im omogućava da Poljacima prodaju svoje dionice po cijeni od 60 kuna za dionicu (ukupno oko 16 milijuna eura). No, kako je OT Logistics u poslovnim, financijskim i dužničkim problemima - dionica mu je u ovoj godini na burzi pala 58 posto, a u posljednje tri godine 77 posto - čini se da su Poljaci raskinuli ugovor kako bi spriječili prisilnu kupnju dionica koje sada drži AZ fond.

Potom je AZ fond u roku od nekoliko sati aktivirao “put” opciju, a sve će, kako se očekuje, završiti na arbitražnom sudu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Prema posljednjim podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, poljski OT Logistics trenutačno u Luci Rijeka ima 26,51 posto dionica, AZ mirovinski fondovi drže oko 16 posto, a Erste mirovinski fondovi gotovo 9 posto dionica. Gotovo 9 posto dionica na skrbničkom je računu u PBZ-a, a vjerojatno je riječ o dionicama u vlasništvu poljskog FEZ-a. Hrvatska država putem CERP-a u Luci Rijeka ima, pak, 25,02 posto dionica Luke Rijeka.

Tagovi: Luka Rijeka, mirovinski fondovi, OT Logistics, AZ mirovinski fondovi, Erste Plavi
PROČITAJ I OVO
Gorenje nastavlja s reorganizacijom, utvrđuje se višak radnika
REZOVI
Gorenje nastavlja s reorganizacijom, utvrđuje se višak radnika
VELENJE - U skladu s najavama, u Gorenju nastavljaju procese reorganizacije u cilju poboljšanja poslovanja i povećanja učinkovitosti.
Zijin na sudu zbog zagađenja u Boru
ZAGAĐENJE
Zijin na sudu zbog zagađenja u Boru
BOR - Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak protiv kompanije Zijin Bor Copper zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh u novembru 2019. i januaru 2020.
Visa: Turisti iz SAD prednjače u Srbiji u plaćanju karticama
KARTICE
Visa: Turisti iz SAD prednjače u Srbiji u plaćanju karticama
BEOGRAD – Turisti iz Sjedinjenih Američkih Država prošle godine su u Srbiji potrošili oko 36,6 miliona dolara, i zauzimaju prvo mesto na listi turista kada je reč o plaćanju karticama u našoj zemlji.
Italija pokrenula istragu o suludim cijenama zaštitnih maski i dezinfekcijskih gelova
ISTRAGA
Italija pokrenula istragu o suludim cijenama zaštitnih maski i dezinfekcijskih gelova
RIM - Talijanske vlasti izvijestile su u utorak da su otvorile istragu o naglom skoku cijena zaštitnih maski i dezinfekcijskih gelova nakon pojave koronavirusa na sjeveru zemlje.
Zaposlenici Ericsson Nikole Tesle do daljnjega će raditi od kuće
OPREZ
Zaposlenici Ericsson Nikole Tesle do daljnjega će raditi od kuće
ZAGREB - Zaposlenici kompanije Ericsson Nikola Tesla, u kojoj je zaposlen mladić zaražen koronavirusom, do daljnjega će raditi od kuće, doznaje se u utorak u toj tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE