GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Miodrag Kostić preuzima slovenačku Hetu za 230 mln evra

Miodrag Kostić preuzima slovenačku Hetu za 230 mln evra
NEZVANIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2019 / 09:46
Autor: SEEbiz / Tanjug
LJUBLJANA – Tri kiparske kompanije najavile su slovenačkoj Agenciji za zaštitu konkurencije (AVK) preuzimanje slovenačke „Hete Ašet Resolution" i njenih firmi ćerki TCK i TCV, objavljeno je na veb stranici AVK-a.

Prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog dnevinika Finance, reč je o kompanijam povezanim sa Midragom Kostićem, jednim od najvećih srpskih preduzetnika, koje su se u procesu prodaje pokazale najboljim ponuđačem za Hetu, prenosi Poslovni dnevnik.

Za kupovinu Hete nadmetala su se četiri kandidata.

Pored Kostića, koji je, prema nezvaničnim informacijama ljubljanskog lista, ponudio najviše – od 220 do 230 miliona evra – ponude su dostavili norveški B2, švedski ĐM i češki APS, fondovi specijalizovani za kupovinu loših kredita, koji su već prisutni u Sloveniji.

Heta, „loša banka" nastala od ostataka posrnule Hypo Alpe Adria grupe, ima oko 550 miliona evra potraživanja i oko 100 miliona evra vredne nekretnine.

Pored odobrenja slovenačkog AVK-a, Kostić će za preuzimanje morati da dobije pristanak i čuvara konkurentnosti u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Ukoliko dobije saglasnost, Hetu će preuzeti preko kiparskih preduzeća Ermaged Limited, Mormont Limited i Wirfil Limited, navodi Finance.

Srpski biznismen, podseća se u tekstu, preko MK Grupe u Sloveniji već ima hotel Kempinski Palace u Portorožu, preko kojeg je postao i 53-procentni vlasnik Aerodroma Portorož. Takođe, preko AIK banke ima vlasnički udeo od 91 odsto u Gorenjskoj banci, a želeo je da kupi i Abanku koju je na kraju preuzeo fond Apollo.

Osim toga, Kostić je zainteresovan za kupovinu 41,7 procenata udela u „Savi", koja je od 2016. u vlasništvu finansijskog fonda York, izvestio je Siol.net krajem 2018.

Grupa „Sava", preko „Sava Turizma" ima hotele na Bledu, Terme 3000, lečilišta u Radencima, Terme Ptuj, Terme Banovci i Hotele Bernardin. Pored Yorka najveći vlasnik „Save" je slovenačka država, koja drži 45 posto deonica.

Tagovi: Miodrag Kostić, Heta Asset Management, MK Grupa
PROČITAJ I OVO
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
PROMJENE
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
KUTJEVO - Kutjevo je objavilo da je predsjednik Uprave Zlatko Romić podnio ostavku iz osobnih razloga, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Enver Moralić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE