GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MINT: Smještajni objekti koji rade mogu nastaviti s radom - u njima oko 7500 turista

MINT: Smještajni objekti koji rade mogu nastaviti s radom - u njima oko 7500 turista
SMJEŠTAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.03.2020 / 19:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo turizma je, slijedom novih odluka civilnog stožera, u četvrtak poručilo da svi objekti koji trenutno pružaju uslugu smještaja mogu nastaviti s radom, kao i posluživati hranu i piće osobama na noćenju, a u Hrvatskoj je na dan 18. ožujka po podacima iz eVisitora bilo oko 7500 turista/gostiju, ističu za Hinu iz Ministarstva.

"Sukladno odluci o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja koju je donio Stožer civilne zaštite RH 19. ožujka dozvoljeno je vršiti pripremu i dostavu hrane, uz primjenu higijenskih uvjeta koji su propisani u samoj odluci", dodaju iz Ministarstva turizma.

Pritom sve zainteresirane upućuju i na web stranice civilne zaštite (civilna-zastita.gov.hr) gdje je objavljena ta odluka sa detaljima što se može, a što ne vezano za turizam i ugostiteljstvo.

Nastavno na tu odluku stožera, iz Ministarstva turizma na upit Hine dodatno objašnjavaju da svi smještajni objekt,i koji ujedno pružaju uslugu hrane i pića, mogu obroke usluživati osobama koje se nalaze na noćenju u tom objektu, ali ne i vanjskim posjetiteljima.

"Svi se pri tome moraju strogo pridržavati mjera socijalnog distanciranja koje nalažu izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i jednog metra na otvorenom prostoru", kažu iz kabineta ministra turizma.

Obroci se u tim objektima, ovisno o tehničkim mogućnostima prostora za usluživanje, a sukladno spomenutim mjerama socijalnog distanciranja, mogu posluživati i u blagovaonici na stolu pred gostom, i/ili u sobi putem tzv, room servisa, ali ne može biti samoposluživanja putem buffeta ili tzv. švedskih stolova.

Uz to, iz Ministarstva turizma naglašavaju i da je 19. ožujka 2020. stupila na snagu Odluka o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza RH, te pružateljima smještaja poručuju da bi bilo dobro da o tome informiraju svoje goste, ako već nisu.

I ta se odluka, kako upućuju, nalazi na web stranicama civilne zaštite, na hrvatskom jeziku, dok je na engleskom objavljena na poveznici croatia.hr/en-GB/coronavirus-2019-ncov-q-and-a.

U Hrvatskoj trenutno od 7500 turista oko 4600 stranih

U smještajnim objektima u Hrvatskoj, po trenutno dostupnim i zadnjim podacima iz eVisitora i Hrvatske turističke zajednice (HTZ), od ukupnih oko 7500 turista/gostiju (na jučerašnji dan, 18. ožujka), njih oko 4600 su stranci, dok su ostali domaći.

Smješteni su većinom u objektima u domaćinstvima te u hotelima, dok ih je po odredištima najviše u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

Tagovi: hrvatski turizam, Ministarstvo turizma
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE