GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Millennium Team odustao od kupovine Instituta Jaroslav Černi

Millennium Team odustao od kupovine Instituta Jaroslav Černi
ODUSTAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 11:03
Autor: SEEbiz / NOVA.rs

BEOGRAD - Millennium Team, jedna od omiljenih kompanija bliskih vladajućem režimu, povukla se iz kupovine državnog instituta "Jaroslav Černi", rečeno je iz te kompanije za Nova.rs.

Država je napravila prvi korak ka privatizaciji Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi”, vrednog oko 190 miliona dinara, iako javnost nije obaveštena zbog čega prodaje firmu koja ima strateški značaj za vodoprivredu u regionu i posluje sa značajnim dobitkom, piše Nova.rs.

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za privatizaciju Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi”, koji traje do 21. juna.

Prema poslednjim dostupnim finansijskim izveštajima Agencije za privredne registre, Institut je u 2019. godini imao je 237 zaposlenih i ostvario je neto dobitak od 20 miliona dinara, dok je njegova procenjena vrednost iznosila 189,3 miliona dinara. “Černi” se vodi kao akcionarsko društvo, dok je država vlasnik 92 odsto njegovog kapitala.

Za sada je javnost od premijerke Ane Brnabić dobila samo obećanje da će prodaja ovog instituta biti u potpunosti transparentna i da je državi u interesu da ima što više zainteresovanih kako bi postigla što bolju cenu.

Premijerka je, dakle, objasnila da želi da država prodajom Instituta koji okuplja više od 17 doktora nauka i 136 visokoobrazovanih stručnjaka, želi što više da zaradi. Nije objasnila zašto država uopšte želi da proda Institut koji ima strateški značaj za vodoprivredu u regionu i koji pritom posluje s dobitkom.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić za Nova.rs kaže da je upavo to pitanje na koje bi država trebalo da odgovori.

“Bilo bi dobro da Ministarstvo privrede osim ovog poziva objavi i informacije na osnovu kojih bi građani mogli da zaključe da li je prodaja Instituta ‘Jaroslav Černi’ zakonska obaveza. Ako nije reč o zakonskoj obavezi onda da objasne na osnovu čega je zaključeno da se više isplati da država proda svoj udeo u vlastištvu nego da ostane vlasnik”, kaže Nenadić za Nova.rs.

Generalni direktor Instituta “Černi” Dejan Divac rekao je u martu, kada je prodaja ovog Instituta još bila na nivou spekulacije, da su se ljudi iz Millennium Teama javili i rekli da su zainteresovani za kupovinu.

Iz Millennium Teama smo dobili odgovor da to nije slučaj:

„Molimo vas da objavite da Milenijum tima nije poslao pismo o zainteresovanosti, niti će to učiniti“, napisali su.

Iz Narodne stranke su ranije za N1 rekli da je cilj ove privatizacije staviti „Černi“ pod kontrolu i ugušiti stručno mišljenje, a da bi prodaja bila još spornija ukoliko kupac bude bio Millennium Team .

Millennium Team je firma koja je zastupljena u procesu izgradnje projekta „Beograd na vodi“, ali prema nekim našim informacijama i u projektu izgradnje metroa na Makiškom polju, odnosno svih tih građevinskih objekata koji će tamo biti građeni. Ako bi se taj Institut privatizovao od nekog ko je umešan u projekat cela procedura bila bi lakša“, naveo je Miloš Pavlović iz Narodne stranke.

Černi je u poslednje vreme bio u žiži javnosti baš zbog hidrotehničkog rešenja za Makiško polje. Uprkos upozorenjima stručne javnosti da bi gradnjom na Makišu bilo ugroženo vodosnabdevanje, “Černi” je izneo mišljenje da je sužavanje zone zaštite vodoizvorišta radi gradnje bezbedno po pijaću vodu.

Nenadić kaže da ne postoji zakonska prepreka da Millennium Team bude kupac, kao ni bilo koja druga firma. Međutim, ukoliko se to desi, država kasnije ne bi trebao da “Černi” angažuje za izradu eventualnih nezavisnih studija za koje bi njegov vlasnik bio zainteresovan.

Tagovi: Millennium Team, Makiš, Makiško polje, Institut Jaroslav Černi, Nemanja Nenadić, Beograd na vodi, Transparentnost Srbija, Dejan Divac
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE