GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Milanović načelno za američku ponudu borbenih zrakoplova

Milanović načelno za američku ponudu borbenih zrakoplova
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.09.2020 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak je kao svoj načelni stav dao prioritet američkoj ponudi višenamjenskih borbenih zrakoplova Hrvatskoj, iako će, kaže, u konačnici presudnu ulogu odigrati cijena ponude i stručna prosudba.

"Prvi izbor trebali bi biti američki avioni. To potpuno otvoreno govorim. Za to je niz razloga - darovali su nam puno opreme, daruju to i dalje. Ja to mogu javno reći jer ne sudjelujem u nabavi", izjavio je Milanović upitan za najbolju ponudu borbenih zrakoplova nakon što su zaprimljene ponude od četiri države, a SAD nudi nove F-16 blok 70 zrakoplove.

Istaknuo je kako će presudnu ulogu imati i cijena ponude i što se za nju dobiva, a odluku će donijeti stručnjaci i Vlada.

"Ako smo se odlučili nabaviti 12 borbenih zrakoplova, idemo ih nabaviti. No, trebamo 12 novih zrakoplova ili minimalno rabljenih, a ne korištenih, u ratu ili u Siriji", poručio je Milanović.

Osvrnuo se i na Povjerenstvo za nabavu borbenih zrakoplova, rekavši kako u njemu neki "likovi" najprije odlučuju o nabavi, a u drugoj fazi daju mišljenje o onome što su prethodno odlučili.

"Tu postoji funkcionalna dilema", rekao je Milanović. Posebno je apostrofirao članstvo u tom povjerenstvu ravnatelja SOA-e Daniela Markića i načelnika Glavnog stožera OS Roberta Hranja, koji je, kaže, admiral pomorstva, a ne stručnjak za zrakoplove.

Poručio je i da će "radi mira u kući", podržati rad povjerenstva za nabavu zrakoplova, no iz odlučivanja je izuzeo sebe i svoje suradnike "kako ne bi davali mišljenje o nečemu u čemu su sudjelovali".

"To je sukob interesa", ocijenio je Milanović.

Pet političkih regija značilo bi neujednačeni standard u različitim dijelovima zemlje

Objasnio je i svoje protivljenje regionalizaciji Hrvatske rekavši da bi pet političkih regija značilo neujednačeni standard u različitim dijelovima zemlje.

"Ako svatko bude brinuo za sebe i ubirao porez za sebe, što je motivacija za tu vrstu decentralizacije, to znači da će Ličani, Zagora i Slavonija opet ovisiti o nekom vanjskom izvoru jer neće imati kao Varaždin i Istra. To je raspršivanje hrvatske države jer bi iste standarde trebala imati djeca u Lici, Prelogu, Varaždinu i Umagu", rekao je Milanović.

Ocijenio je i da HDZ-ova najava smanjenja broja lokalnih dužnosnika nije nikakva reforma.

"Reforma bi bilo smanjiti broj općina za pedeset posto ili da se njihov broj vrati na onaj iz 1991. To je toliko težak i dalekosežan potez s toliko posljedica na distribuciju lokalne političke moći i stranačkog utjecaja, da se u to neće usuditi dirnuti prije svega HDZ a onda, bojim se, i ni jedna druga stranka. To je jako važna tema", rekao je Milanović te istaknuo da bi to javnosti trebao reći premijer ili predsjednik Sabora umjesto da se bave "sapunom i pranjem ruku".

Tagovi: Zoran Milanović, nabava borbenih aviona, američki borbeni avioni
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE