GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mihajlović: Saradnjom Srbije i Turske do infrastrukturnog povezivanja regiona

Mihajlović: Saradnjom Srbije i Turske do infrastrukturnog povezivanja regiona
TURSKA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2019 / 19:14
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Saradnja Srbije i Turske proteklih godina, kao i dobri odnosi predsednika dve zemlje, otvorili su prostor za jačanje privredne i ukupne bilateralne saradnje ali, takođe, i za značajno infrastrukturno povezivanje celog regiona.

Tokom posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji sledeće nedelje, svečano će biti obeležen početak radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, kaže za Tanjug potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Vreme je pokazalo, kaže, koliki je značaj dobre saradnje dve države, a koja se između ostalog ogleda i u strateškom sporazumu koji Beograd ima sa Ankarom.

"Pokazalo se da tu postoji prostor, ne samo za privredni razvoj, nego i za dobre ukupne bilateralne odnose. Puno turskih kompanija je otvorilo svoje pogone na teritoriji Srbije", ukazuje ministarka.

Kada je reč o saradnji u oblasti infrastrukture, ističe, sa Turskom započinju značajni projekti.

U pitanju je i rekonstrukcija puta Novi Pazar - Tutin, ali i kapitalni infrastrukturni projekat autoput između Beograda i Sarajeva, odnosno Srbije i Bosne i Hercegovine.
Zbog ovih investicija koje utiču na povezivanje regiona, kaže, jako je značajno imati Tursku za partnera na ovim prostorima.

"Raditi autoput, praktično dva kraka autoputa, ozbiljan je infrastrukturni izazov za sve graditelje, između ostalog i za dve vlade i za Tursku i Srbiju", ističe Mihajlovićeva.

Podseća da su radovi na jednom delu prstena autoputa, deonici između Sremske Rače i Kuzmina, u toku.

"Dali smo građevinske dozvole za izgradnju mosta i tu će biti obeležen svečani početak radova, iako se već radi", precizira Mihajlović.

Radove izvodi turska kompanija Tašjapi zajedno sa srpskim kompanijama.

"Dve i po godine je maksimalno potrebno da se taj deo puta završi", dodaje ministarka i navodi da se u isto vreme radi i projektno-tehnička dokumentacija za drugi deo prstena ka Bosni i Hercegovini.

U pitanju je 63 kilometra autoputa između Požege i Kotromana, odnosno između Požege i granice sa Bosnom i Hercegovinom.
Dokumentacija za tu deonicu, trebalo bi da bude završena sledeće godine, kaže ministarka.
Procena je da će taj deo autoputa koštati oko 800 miliona evra.

"I verujemo da krajem sledeće ili početkom 2021. i taj deo autoputa možemo početi sa izgradnjom", kaže Mihajlovićeva, ističući da je za region jako značajno da se dve države, Srbija i BiH, povezuju.

Međutim, dodaje, nije reč o povezivanju samo dve države, već je u pitanju povezivanje celog regiona, čime se povećava kvalitet života građana.
Kada je reč o ukupnom obimu investicije za oba prstena, Sremska Rača - Kuzmin, kao i Požega - Kotroman, procenjena vrednost investicije je oko milijardu evra.
Za prvu deonicu između Sremske Rače i Kuzmina obezbeđen je kredit turske Eksim banke, a deo novca ide iz državne kase.

"I to ne predstavlja nikakve probleme budući da je naš budžet dovoljno stabilan da možemo da podržimo velike investicije, a sa druge strane, Ministarstvo finansija pregovara o uslovima tog kredita", objašnjava ministarka.

U toku su, inače, i drugi projekti s Turskom, poput rekonstrukcije puta Novi Pazar - Tutin, a vrednost ovih radova koji već traju je 40 miliona evra.

"Ta deonica je jako važna za Novi Pazar i Tutin, odnosno Rašku oblast. To je deonica o kojoj se priča sigurno dve decenije, da treba da bude rekonstruisana".
Ministarka kaže i da će u sastavu delegacije turskog predsednika biti i njihov ministar transporta, sa kojim će razgovarati o mogućnostima za dalju saradnju na novim projektima.

Tagovi: Zorana Mihajlović, autoput Beograd-Sarajevo
PROČITAJ I OVO
Kako će klimatske promjene transformirati vinski sektor?
KLIMA I VINO
Kako će klimatske promjene transformirati vinski sektor?
FERIČANCI - Sve ekstremniji vremenski uvjeti, globalni porast temperature, rast razine mora, sve češći šumski požari, egzodus životinja u nova staništa ili njihovo izumiranje…, samo su neke od posljedica globalnog zatopljenja.
Ericsson NT: Pad neto dobiti, rast prihoda u 2019.
REZULTATI
Ericsson NT: Pad neto dobiti, rast prihoda u 2019.
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla ostvarila je u 2019. godini neto dobit od 102,6 milijuna kuna što je 9,7% manje u odnosu na prethodnu godinu.
Blagi pad prometa na Aerodromu Tuzla
TREND
Blagi pad prometa na Aerodromu Tuzla
TUZLA - Međunarodni aerodrom Tuzla zabilježio je blagi pad broja putnika za 3,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, objavljeno je na zvaničnoj stranici.
Blokada 3. maja postaje sve veći problem
PROBLEMI
Blokada 3. maja postaje sve veći problem
RIJEKA - Prošla je i srijeda, a da se nikakav pomak oko Ćosićpromexa i blokiranog računa »3. maja« nije dogodio. Ni najmanji.
Kina preuzima posrnuli HNA Group
SPAŠAVANJE
Kina preuzima posrnuli HNA Group
PEKING - Kina planira preuzeti HNA Group Co i rasprodati imovinu zrakoplovne tvrtke jer je izbijanje koronavirusa pogodilo sposobnost konglomerata da ispunjava financijske obveze, izvijestio je Bloomberg u srijedu pozivajući se na ljude upoznate s tim problemom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE