GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mihajlović: Počinju pripremni radovi za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo

Mihajlović: Počinju pripremni radovi za izgradnju auto-puta Beograd–Sarajevo
RADOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.09.2019 / 09:36
Autor: SEEbiz / RTS
BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže za RTS da je ova godina vrlo važna za infrastrukturu Srbije, da se završava izgradnja koridora, ali i kreće sa gradnjom auto-puta Beograd–Sarajevo. 

Auto-put Sremska Rača–Kuzmin je deo naše veze sa BiH i jako je važan, naglašava Mihajlovićeva.

Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakla da pripremni radovi za gradnju auto-puta Beograd–Sarajevo počinju danas i sutra.

"Put Sremska Rača–Kuzmin je deo naše veze sa BiH, sa Sarajevom, jako je važan. Pripremni radovi već počinju danas i sutra, turska kompanija zajedno sa srpskim kompanijama će raditi ovaj deo puta", kaže Mihajlovićeva.

To nije sve, dodaje ministarka, radi se uporedo i projektno-tehnička dokumentacija tog drugog dela prstena naše veze sa BiH, a to je deonica od Požege do Kotromana duga 63 kilometara.

"Naravno, to je samo jedan od auto-puteva koje mi počinjemo ove godine da radimo. Počeli smo u maju već Preljina–Požega da radimo. Mnogo nam je važna ta deonica, jer odatle se račvamo za Crnu Goru i BiH", istakla je Mihajlovićeva.

Ukazala je da nema nikakve dileme kuda ide trasa auto-puta, kao i da su oko 2 i po godine potrebne da se radovi završe.

"Ovde počinjemo radove na mostu koji praktično predstavlja najzahteviji deo te deonice", rekla je Mihajlovićeva.

"Auto-puteve do sledeće godine opremamo funkcionalnim sadržajima"

Danas je počela naplata putarine na auto-putu "Miloš Veliki", a ministarka kaže da je prirodno da kada se koristi auto-put da se putarina plaća.

"Mi ćemo se maksimalno potruditi da i Koridor 10 i ovaj koridor 'Miloša Velikog' opremimo svim funkcionalnim sadržajima do sledeće godine. Nisu to samo odmorišta, to su i restorani, to su i hoteli, to je takozvani izlaz ka verskom turizmu i drugim oblicima turizma", objasnila je Mihajlovićeva.

Dodala je da je cilj da Srbija ponudi sve što može turistima, kako domaćim tako i stranim.

"Mi radimo na tom projektu i možemo očekivati sledeće godine da imamo ne samo put, već i ono pored auto-puta što treba da imamo", rekla je ministarka.
Iako je taj auto-put rasteretio Ibarsku magistralu, stvorio je neočekivane gužve na prilazu Obrenovcu, a Mihajlovićeva na pitanje da li se to moglo izbeći kaže da smatra da kako se koji deo auto-puta završava treba ga puštati u saobraćaj.

"Pa moglo je da se izbegne da nemamo auto-put, a ja mislim da je velika stvar da imamo i da zaobiđemo Ibarsku magistralu i da budemo bezbedniji, da odemo do Čačka za 50 minuta i mogli smo da kada smo uradili auto-put da ga ne pustimo do decembra kada ćemo pustiti deonicu Surčin–Obrenovac, 17,5 kilometara kada praktično više tih gužvi neće biti", rekla je Mihajlovićeva.

"Mislim da čim uradimo bilo koji deo auto-puta treba građanima da damo da koriste, jer to sigurno znači efikasniju i bržu konekciju, a samim tim i bolju bezbednost", dodala je ministarka.

Ističe da su se te gužve stvarale uglavnom vikendom i zbog letnjih odmora, kao i da će u septembru gužvi biti značajno manje.

"Važno što u izgradnji Moravskog koridora učestvuju domaći podizvođači"
Uskoro počinju radovi na Moravskom koridoru, reč je o prvom pametnom koridoru kroz Srbiju, a ministarka kaže da je važno što u tome učestvuju i domaći podizvođači.
Istakla je da se stvara slika da se neće koristiti domaća operativa, domaći podizvođači i domaća oprema, ali da je upravo suprotno.

"Vlada Republike Srbije jeste izabrala strateškog partnera, to je jedna od najboljih američkih kompanija 'Behtel' u konzorcijumu sa turskom kompanijom 'Enka', takođe jednom od najboljih kompanija u svetu", rekla je ministarka.

Ukazala je da mi treba da imamo njihova znanja i način na koji oni grade auto-puteve, ali da se strateški partner obavezao pismeno da će raditi zajedno sa domaćim podizvođačima i da će koristiti domaću opremu i domaće usluge.

"To je mogućnost da naša građevinska operativa ne samo učestvuje u jednom takvom koridoru, to jeste specifičan koridor jer se sastoji iz praktično tri projekta, nije to samo asfalt i auto-put, to su i sve telekomunikacije, optički kablovi, mogućnost da kada uđete na taj auto-put kao vozač dobijete sve informacije šta se dešava na auto-putu, a sa druge strane da država i upravljač puta može na najbolji mogući način da upravlja tim putem", objasnila je Mihajlovićeva.

Dodala je da je za poljoprivrednike važna i potpuna regulacija Morave i svih njenih pritoka.

"U tom smislu naša građevinska operativa će učestvovati i verujem mnogo toga i naučiti", istakla je ministarka i dodala da je plan da za dve i po godine Moravski koridor bude gotov.

"Dinamički to znači za 15 dana komercijalni ugovor, do kraja septembra početak radova na tom važnom koridoru koji treba da spoji Kruševac, Kraljevo, Ćićevac i Trstenik. To je više od pola miliona ljudi koji su direktno vezani za ovaj koridor, a onda možete zamisliti koliko indirektno", rekla je Mihajlovićeva.

Tagovi: Zorana Mihajlović, auto-put Beograd-Sarajevo
PROČITAJ I OVO
Od 1. siječnja Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. i Hrvatske autoceste d.o.o. postaju jedna tvrtka
PRIPAJANJE
Od 1. siječnja Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. i Hrvatske autoceste d.o.o. postaju jedna tvrtka
ZAGREB - Na danas održanoj sjednici Vlade Republike Hrvatske dobivena je prethodna suglasnost na konačni prijedlog Ugovora o pripajanju društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. društvu Hrvatske autoceste d.o.o.
AZTN: Tržište osiguranja lani poraslo 6,5 posto
RAST
AZTN: Tržište osiguranja lani poraslo 6,5 posto
ZAGREB - Tržište osiguranja u Hrvatskoj u 2019. godini, sa zaračunatom bruto premijom od 10,6 milijardi kuna, poraslo je za 6,5 posto u odnosu na godinu prije, podaci su Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), čime se nastavio trend njegova rasta petu godinu zaredom.
Glovo očekuje dvostruko više prihode u godini pandemije
OČEKIVANJA
Glovo očekuje dvostruko više prihode u godini pandemije
MADRID - Španjolska inovativna kompanija za dostavu Glovo očekuje dvostruko veće prihode u ovoj godini zahvaljujući snažnom skoku potražnje u pandemiji koronavirusa, objavio je suosnivač Sacha Michaud.
Dina Tomšić izabrana za članicu Upravnog odbora UFI-ja
KARIJERE
Dina Tomšić izabrana za članicu Upravnog odbora UFI-ja
ZAGREB - Direktorica Zagrebačkog velesajma dr.sc. Dina Tomšić izabrana je za člana Upravnog odbora krovne svjetske asocijacije sajamske industrije UFI - The Global Association of the Exhibition Industry, iz europske kvote zemalja za trogodišnje mandatno razdoblje.
Lada Tedeschi Fiorio ponovno najmoćnija poslovna žena u Hrvatskoj
MOĆ I BIZNIS
Lada Tedeschi Fiorio ponovno najmoćnija poslovna žena u Hrvatskoj
ZAGREB - Članica Uprave Atlantic Grupe Lada Tedeschi Fiorio drugu je godinu zaredom na Liderovoj konferenciji "Žene u biznisu" proglašena najmoćnijom poslovnom ženom u Hrvatskoj, objavio je u četvrtak poslovni tjednik Lider.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE