GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mihailović: Plantaže ne mogu opstati bez pomoći države

Mihailović: Plantaže ne mogu opstati bez pomoći države
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2020 / 10:11
Autor: SEEbiz / Portal Analitika
PODGORICA - Glavni problem Plantaža u uslovima korona krize je likvidnost i taj problem mora da riješi većinski vlasnik kompanije, odnosno država, ocijenio je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Odbora direktora te kompanije prof. dr Božo Mihailović.

On je poručio da Plantaže imaju perspektivu, jer izvoze vina u 40 država i ocjenio da je ova kompanija najveći crnogorski brend i ,,jedina globalna crnogorska svjetska kompanija“.

- Plantaže zbog uticaja pandemije ne mogu opstati bez pomoći države. Zato što se troškovi kompanije ne mogu znatno smanjivati, a prihodi su ove godine pali više od 50 odsto – kazao je Mihailović, koji očekuje pomoć u rješavanju problema likvidnosti.

- Znam da su neke druge kompanije u većinskom državnom vlasništu dobile velika sredstva od države. Plantaže su do sada dobile samo 1,2 milona eura kredita od Investiciono-razvojnog fonda (IRF) u uslovima djelovanja korona krize i ništa više – istakao je Mihailović i dodao da država treba da utiče na kreditne institucije kao bi Plantaže dobile zajam sa dužim grejs periodom i rokom otplate i nižim kamatnim stopama.

- Očekujem da dobijemo kredite koje kompanija može da podnese, jer je naša proizvodnja niskoakumulativna. U normalnim uslovima profitna stopa bila nam je pet do sedam odsto, nije to haj-tek, nije to informatička industrija, nego niskoprofitna proizvodnja – naglasio je Mihailović.

Ističe da je potreban povoljan zajam prije svega od IRF-a ali i od nekih banaka.

- Očekujem zalaganje u tom smislu i fonda PIO kao akcionara da utiče kod nekih banaka da nam se pomogne – rekao je Mihailović.

Nada se pomoći ostalih akcionara, prvenstveno Zavoda za zapošljavnje, a i Crnogorske komercijalne banke, koja ima vlasništvo u Plantažama.

- Ako hoće da Plantaže prežive moraju da obezbijede povoljne kredite. To je njihova, a ne moja kompanija – ističe Mihailović i nada se razumijevanju banaka zbog problema koje izaziva pandemija.

- Banke sada moraju biti partner sa privredom, da daju ruku privredi i da ne gledaju svoj profit sada nego u perspektivi. Kome će oni da daju kredite sjutra ako neke velike kompanije pođu u stečaj – kaže Mihailović.

Ističe da država treba da ih oslobodi plaćanja dijela dažbina.

- Očekujemo oslobađanje od plaćanja dijela poreza. Sada imamo odlaganje plaćanja poreza, ali očekujemo oslobađanje – poručio je Mihailović.

Smatra da bi uskoro na nivou države trebalo da imaju razgovore na kojima bi predstavnici menadžmenta prezentovali sve što radi uprava Plantaža.

- Plantaže su na ledini i na tržištu i nemaju zaštite. Od toga što smo državna kompanija nemamo ništa, iako su Plantaže ostvarile u zadnjih desetak godina 400 miliona prihoda, a državi dale 100 miliona eura i uložile ogromna sredstva – naveo je Mihailović.

On tvrdi da Plantaže nekome smetaju.

- Plantaže im smetaju zbog toga što je bila i ostala uspješna crnogorska velika kompanija. Drugi razlog je vjerovatno političke prirode i treći razlog je što neki misle da Plantaže treba da smanje svoju vrijednost pa da ih oni kupe – kazao je Mihailović i naglašava da će aktuelna uprava sve da učini da Plantaže i dalje ostanu vrlo uspješna kompanija bez obzira na sve probleme sa kojima se susrijeću.

- Jer ako mi imamo dovoljno zaliha za puni obim prodaje predviđen u uslovima kada nema korona virusa, onda je to veliki garant za Plantaže kao kompaniju koja treba, mora i može da ima perspektivu – rekao je Mihailović.

Naveo je da su Plantaže ove godine proizvele 14,4 miliona kilograma vinskog groždja, 1,6 miliona kilograma stonog grožđa, 7,9 miliona flaširanih proizvoda vina i prirodnih rakija, 900.000 kg breskve, 107.000 kg ribe i riblje mlađi.

- Iz ovih podataka se može zaključiti da su zaposleni i menadžment kompanije učinili izuzetne napore u organizaciji i vođenju ove specifične poljoprivredne proizvodnje, čime se obezbjeđuje tržišna perspektiva kompanije za narednu godinu – smatra Mihailović.

Naveo je da je kompanija, zahvaljući ovim rezulatima u prozvodnji, stvorila uslove za funkcionisanje u narednoj godini.

- Jer da nemamo sirovinu, odnosno vinsko grožđe sve drugo bi bilo uzaludno. Ja odajem priznanje zaposlenima koji su radili na primarnoj proizvodnji jer gotovo da su rezultati kao da nije bilo korone - kazao je Mihailović.

Dodaje, ipak, da rezultati u proizvodnji nijesu bili dovoljni da se ostvari pozitivan poslovni rezultat u prvih devet mjeseci.

- To je razumljivo budući da su prihodi od prodaje smanjeni u prvih devet mjeseci u odnosu na isti period prošle godine sa 16,7 miliona na 10,4 miliona eura – rekao je Mihailović.

Precizirao je da su najviše smanjeni prihodi na crnogorskom tržištu i to sa 11,5 miliona u prošloj godini na 5,8 miliona u ovoj godini.

Tagovi: Božo Mihailović, Plantaže, vino, vinari, crnogorsko vino
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE