GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meteor se pripaja Labudu

Meteor se pripaja Labudu
PRIPAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2018 / 11:16
Autor: SEEbiz / Glas Slavonije
ĐAKOVO - Kada je, u kolovozu 2015., vlasnički ušao u zagrebački Labud, kao i "mali" Badel, onaj u Sisku, poduzetnik Ante Raspudić, koji je još prije ušao u đakovačku tvornicu kemijskih proizvoda Meteor, najavio je restrukturiranje ta dva poznata domaća "kemičara".

Ono je završeno s 1. prosinca tako da se Meteor d.o.o. Đakovo - proizvodnja kemijskih proizvoda pripaja društvu Labud d.o.o. - tvornica sredstava za pranje, kozmetičkih i kemijskih proizvoda, čineći tvrtku Meteor grupa – Labud d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu. Nju čini i "mali", sisački Badel, koji je još prije ušao u Meteor grupu. Tako sada ta društva čine jednu kompaniju, koja, kaže Raspudić, počiva na kemijskom biznisu, a četvrto društvo, "veliki" Badel 1862 d.d., u kojem je Raspudić, s Darkom Knezom, suvlasnik od prošle godine, čini zasebnu kompaniju što počiva na biznisu jakih alkoholnih pića. Ta društva vlasnički su, kaže Raspudić, povezana, pa restrukturiranje ide u smjeru objedinjavanja više točaka – od zajedničkog računovodstva, informacijskog sustava, službe nabave i drugih odjela, odnosno, dodaje, boljeg upravljanja koje treba rezultirati rastom.

– S jedne strane objedinjujemo kemijski biznis, a s druge biznis jakih alkoholnih pića, oba ukupno imaju više od 620 radnika, od čega se na Badel odnosi njih 365. Tako velik broj tvrtki, njih četiri, zahtijeva objedinjavanje u jednu-dvije kompanije zato što je u ovakvom stanju teško opstati, jer je nužna konsolidacija s ciljem boljeg upravljanja - kaže Raspudić.

Pripajanje će se provesti u skladu s odredbama Zakona o trgovačkim društvima na način da će Meteor Đakovo cijelu svoju imovinu prenijeti na Labud Zagreb bez provedbe likvidacije te se time pripojiti Labudu, koji preuzima cjelokupnu imovinu i obveze društva Meteor. Upisom pripajanja u Sudski registar sva imovina i obveze Meteora prijeći će na Labud, čime će Meteor Đakovo prestati postojati.

To, ističe Raspudić, nikako ne znači da će tvornica fizički prestati djelovati u Đakovu, da će nekome biti smanjena prava ili da će netko ostati bez posla. Svi postojeći radnici Meteora od sada će, ističe, raditi u Meteor grupi – Labudu d.o.o.

- Dapače, u Đakovu idu bolji uvjeti za zaposlene - bolje plaće, bolji uvjeti kolektivnog ugovora od dosadašnjih, usklađuju se s daleko boljim kolektivnim ugovorom i poslovnikom Labuda, a znamo da su uvjeti poslovanja u Zagrebu mnogo bolji nego u Slavoniji. Bit će i veće božićnice, uskrsnice, veća "cipelarina". Drugim riječima, radnike čekaju benefiti - kaže Raspudić, najavljujući i nova zapošljavanja, jer će, kaže, konsolidacija, povezivanje dati prostora za povećanje proizvodnje. – Unutar Meteor grupe – Labuda doći će do poboljšanja, ulaganja u tehničke procese i očekujemo rast prodaje, a time i broja zaposlenih u proizvodnom dijelu.Ovakvo restruktuiranje dugoročno je najbolji put, kako za vlasnike tako i za radnike, jedno su tkivo. Ako vlasnik nije uspješan, nije dobro ni radnicima i obrnuto, dodaje Raspudić.

Ukupna realizacija Meteor grupe i Badela godišnje je oko 500 milijuna kuna.

- Poruka nas vlasnika, Darka Kneza i mene, jest da kompanije unutar našeg sustava ostaju na svojim lokacijama. Unutar sustava restrukturiranje je nužno, a radnicima iz toga može stići samo benefit. Radi se o odgovornom vlasničkom ponašanju u povlačenju poslovnih poteza za dugoročnu održivost - želi otkloniti bilo kakvu bojazan radnika u Đakovu Raspudić.

Kako stoji u Sudskom registru, odluka o pripajanju Meteora Đakovo je s kraja listopada ove godine. Njegov je temeljni kapital, također stoji u Registru, 15.166.000 kuna. Rad je počeo prije punih 61 godinu, 1957., i ostao je posljednja đakovačka firma koja je sve do sada zadržala "staro" ime. Restrukturiranje će, najavljuje Raspudić, u formalnom dijelu u cijelosti završiti krajem 2019.

Tagovi: Meteor, Labud, Meteor grupa, Ante Raspudić, Darko Knez, Badel 1862
PROČITAJ I OVO
Končaru milijarda kuna za 21 vlak za HŽ
POSLOVI
Končaru milijarda kuna za 21 vlak za HŽ
ZAGREB - Na natječaj HŽ Putničkog prijevoza vrijednog gotovo milijardu kuna za nabavu 21 novog elektromotornog vlaka stigla je samo jedna ponuda, i to tvrtke Končar - električna vozila.
EK odobrila produljenje koncesijskog ugovora za Istarski ipsilon do 2039. godine
ZELENO SVJETLO
EK odobrila produljenje koncesijskog ugovora za Istarski ipsilon do 2039. godine

BRUXELLES - Europska komisija u petak je odobrila, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, plan Hrvatske da produlji ugovor s društvom Bina-Istra o koncesiji za Istarski ipsilon do 2039. godine, što će o koncesionaru omogućiti novo ulaganje od 197 milijuna eura, priopćeno je iz Komisije.

HT angažira investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma
PROCEDURA
HT angažira investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestila je da je Deloitte d.o.o. izvijestio AZTN da će HT započeti s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje odnosno poduzima aktivnosti kojima bi se spriječilo moguće kašnjenje u pogledu ispunjenja obveza propisanih rješenjem AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima.
Izraelsko-kineska grupacija u mostarskom Aluminiju zapošljava prve radnike
POTEZI
Izraelsko-kineska grupacija u mostarskom Aluminiju zapošljava prve radnike

MOSTAR - Aluminij Industries, tvrtka u vlasništvu izraelsko-kineske grupacije koju predvodi MT Abraham Group, potpisala je ugovore s prvih 19 radnika koji započinju pripreme za obnovu proizvodnje u pogonima posrnulog mostarskog Aluminija, koji je ugašen prije gotovo 13 mjeseci.

Air Serbia i Turkish Airlines šire partnerstvo
PARTNERI
Air Serbia i Turkish Airlines šire partnerstvo
BEOGRAD - Srpski nacionalni avio-prevoznik Air Serbia i Turkish Airlines postigli su sporazum o proširenju poslovne saradnje code-share ugovorom koji će pokrivati destinacije iz saobraćajnih mreža obe kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE