GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Merck potpisao sporazum o proizvodnji generičkih verzija molnupiravira

Merck potpisao sporazum o proizvodnji generičkih verzija molnupiravira
SPORAZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2021 / 14:32
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Merck & Co objavio je u srijedu da je s UN-ovim patentnim uredom Medicines Patent Pool (MPP) potpisao sporazum kojim će više od stotinu farmaceutskih tvrtki dopustiti proizvodnju generičkih verzija njegova eksperimentalnog oralnog lijeka protiv covida-19.

Američka farmacetuska tvrtka Merck rekla je da će se licenca kojom se odriče rojaltija odnositi na 105 država niskih i srednjih prihoda.

Sporazumom će proizvođači koje odabere MPP moći proizvoditi generičke verzije molnupiravira, antivirusnog oralnog lijeka koje je razvila partnerska tvrtka Ridgeback Biotherapeutics.

Merck je 11. listopada podnio američkom regulatoru i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) sada razmatra hitno odobrenje za uporabu tog lijeka koji je u kliničkim ispitivanjima prepolovio rizik za razvoj teži oblika bolesti i smrti ako se daje u ranoj fazi bolesti covid-19.

Farmaceutske tvrtke moći će zatražiti licencu od MPP-a, a to uključuje i transfer tehnologije za što neće plaćati rojalti sve dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svrstava pandemiju u kategoriju hitne prijetnje međunarodnom javnom zdravlju.

Merck je ranije ove godine potpisao bilateralni sporazum o licenci s osam indijskih proizvođača generičkih lijekova, među kojima su Aurobindo Pharma , Cipla Ltd, Dr. Reddy's Labs, Emcure Pharmaceuticals, Hetero Labs, Sun Pharmaceuticals i Torrent Pharmaceuticals.

Sporazum s MPP sada širi prostor za uključenje drugih proizvođača lijekova.

Zaklada Bill & Melinda Gates objavila je prošli tjedan da će izdvojiti 120 milijuna dolara u razvoj generičkih verzija molnupiravira kako bi pomogla državama niskih prihoda da dobiju jednak pristup lijeku.

Merck je nedavno sklopio ugovore s Velikom Britanijom, Malezijom, Singapurom, Francuskom i drugim zemljama o prodaji monupiravira, a i Europska unija razmatra potpisivanje ugovora s Merckom.

Tagovi: Merck, molnupiravir, Medicines Patent Pool
PROČITAJ I OVO
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE