GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mercator: U devet mjeseci rasla prodaja, a pao dug

Mercator: U devet mjeseci rasla prodaja, a pao dug
SOLIDNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2019 / 08:41
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Mercator grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila 6,21 milijuna eura čiste dobiti, što je 30,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Rezultati zbog izvanrednih događaja nisu usporedivi - bez njih bi dobit bila 9,56 milijuna veća nego u istom razdoblju prošle godine.

Neto dobit Grupe nije usporediva zbog uvođenja novog standarda ove godine i ostvarene dobiti od prošlogodišnje prodaje trgovačkog centra u Beogradu i zemljišta u Srbiji. Prihodi od prodaje Grupe porasli su za 1,6 posto, na 1,64 milijarde eura, a društva za 5,6 posto, na 929 milijuna eura. Istovremeno je matična tvrtka povećala neto dobit za 7,6 posto, na 15,65 milijuna eura.

Prema navodima uprave najvećeg slovenskog trgovca, Grupa Mercator, koja broji 19.800 zaposlenika, uspješno je nastavila ostvarivati ciljeve svoje poslovne strategije i provoditi financijsko i poslovno restrukturiranje, istovremeno ostvarujući ključne ciljeve u vezi sa zaduženosti i značajno poboljšavajući strukturu ročnosti financijskih obaveza.Neto finansijski dug u odnosu na sito razdoblje lani smanjen je za 18,1% ili 139,4 milijuna na 629,2 milijuna. Istovremeno s razduživanjem, Grupa nastavlja najveće ulaganje u povijesti, izgradnju novog logističkog i distribucijskog centra u Ljubljani.

- Jasna strategija kojom Mercator naglašava saradnju s lokalnim i regionalnim dobavljačima, nove komercijalne platforme i novi, inovativni trgovinski koncepti koji se fokusiraju na prikladne formate trgovina, povećavaju konkurentnost Mercatora i očito daju dobre poslovne rezultate", naglasio je predsjednik Uprave Tomislav Čizmić.

Najvažnija tržišta poslovanja Grupe su Slovenija i Srbija. U Sloveniji je Grupa u prvih devet mjeseci ostvarila 57,3 posto ukupnog prihoda od prodaje, a na srpskom tržištu 31,1 posto. U Crnoj Gori je ostvarila 5,6 posto ukupnih prihoda, 5,1 posto u BiH i 0,9 posto u Hrvatskoj. Iz tvrtke najavljuju da će i dalje prodavati komercijalno nepotrebnu imovinu na svim svojim tržištima.

Agrokor je s 69,57-postotnim ujdleom Mercatorov najveći dioničar. Među ostalim su dioničari s fiducijarnim računima Clearstream banking ili ruska Sberbank s 18,54-postotnim udjelom, OTP banka s 6,74-postotnim udjelom i Addiko Bank s 2,84-postotnim udjelom.

Tagovi: Mercator, Agrokor, Sberbank, Addiko bank
PROČITAJ I OVO
Gubici kineske avioindustrije gotovo pet milijardi dolara
ENORMNO
Gubici kineske avioindustrije gotovo pet milijardi dolara
PEKING - Kineska avioindustrija zabeležila je u drugom kvartalu gubitak od 4,89 milijardi dolara zbog posledica pandemije korona virusa.
Air Serbia obnavlja letove ka Azurnoj obali
LETOVI
Air Serbia obnavlja letove ka Azurnoj obali
BEOGRAD - Nacionalna avio-kompanija Air Serbia najavila je da će od 12. jula ponovo uspostaviti avio-saobraćaj na sezonskoj liniji Beograd – Nica.
HAC pokrenuo informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima koronavirusa
KAMPANJA
HAC pokrenuo informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima koronavirusa
ZAGREB - Hrvatske autoceste pokrenule su informativnu kampanju za sigurno putovanje u uvjetima pandemije koronavirusa.
Dalekovod sklopio nagodbu s Hetom; cinčaonicu preuzima češka Signum grupa
EPILOG
Dalekovod sklopio nagodbu s Hetom; cinčaonicu preuzima češka Signum grupa
ZAGREB - Dalekovod je u petak objavio da je s najvećim vjerovnikom iz predstečajne nagodbe - Heta Asset Resolution sklopio nagodbu o tri ugovora o leasingu, kojom regulira financijski dug od gotovo sto milijuna kuna, a kojom Heta preuzima cinčaonicu u Dugom Selu i prodaje je tvrtki NFS Cink, članici češke Signum grupe.
Stečaj Keruma: Zatražena deložacija Vladimira Šelebaja, deblokirane dionice Hajduka
IZVJEŠĆE
Stečaj Keruma: Zatražena deložacija Vladimira Šelebaja, deblokirane dionice Hajduka

SPLIT - U izvješću koje je podnijela stečajna upraviteljica Keruma d.o.o. zatražena je deložacija zagrebačkog poduzetnika Vladimira Šelebaja iz stana u vlasništvu te tvrtke u Zadru, ali i obustava ovrhe nad dionicama NK Hajduka koje će ići u prodaju.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE