GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mercator pozdravlja vlasničku konsolidaciju Fortenova grupe

Mercator pozdravlja vlasničku konsolidaciju Fortenova grupe
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2022 / 16:50
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon objave da Sberbank prodaje svoj udio u Fortenovi, Mercator je pozdravio vlasničku konsolidaciju hrvatske grupe čiji su dio.

"Uvjereni smo da će to dodatno ojačati stabilnost i razvoj Mercatora, a s njim, naravno, i slovenskih i regionalnih dobavljača", napisali su u priopćenju.

Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić u priopćenju je kazao kako je okrupnjavanje vlasništva očekivano, jer Mercator želi i strateškog vlasnika koji će svoj razvoj povezati s dugoročno uspješnom najvećom maloprodajnom mrežom u Sloveniji i regiji. Stabilno vlasništvo, naravno, znači i sigurnost posla u Mercatoru, najvećem poslodavcu u Sloveniji, istaknuo je Čizmić.

Da je ruski Sberbank započeo proces prodaje nešto više od 40 posto udjela u Fortenovi, poslijepodne je na internetu objavio hrvatski Jutarnji list. Sberbank je sredinom prošle godine najavio povlačenje iz Fortenova vlasništva za dvije godine. Sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu sada su ubrzale ove postupke.

Fortenova grupa je potvrdila da je "počeo postupak due diligence-a u vezi s mogućom prodajom udjela u grupi", ali u ovoj fazi nisu željeli otkriti dodatne detalje.

Prema neslužbenim informacijama, zainteresirana osoba za kupnju je Indotek grupa koja je u većinskom vlasništvu jednog od najbogatijih Mađara Daniela Jellinka.

Ruska Sberbank - najveća ruska banka, koja je u većinskom vlasništvu ruske središnje banke, a manje od polovice u vlasništvu domaćih i stranih ulagača - odigrala je važnu ulogu u spašavanju hrvatskog Agrokora. Vlasnica je 44 posto hrvatskog sticatelja zdravog dijela Agrokora, grupe Fortenova, pod čijim je okriljem od ožujka prošle godine i Mercator.

Tagovi: Fabris Peruško, Mercator, Tomislav Ćizmić, Sberbank, Indotek grupa, Daniel Jellinek, Fortenova grupa, ulje, suncokretovo ulje, Dijamant
PROČITAJ I OVO
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
RANGIRANJA
Oporavak zračnog prometa promiješao ljestvicu najprometnijih zračnih luka
LONDON - Svjetskim zračnim lukama lani je putovalo gotovo 8,5 milijardi putnika, što je 27,2 posto više nego 2022. godine, prema prvoj procjeni Međunarodnog vijeća zračnih luka (ACI).
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
INTERES
Stiglo šest ponuda za 3. maj, ima i velikih igrača
RIJEKA - Šest je potencijalnih ponuditelja koji u ovoj, neobvezujućoj fazi iskazuju interes za kupnju trećemajske tvrtke-kćeri "3. maj Rijeka 1905".
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
ZAKUP
Za zakup Željezare Nikšić stigla jedna ponuda
PODGORICA - Na drugi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu nikšićke Željezare stigla je jedna ponuda.
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
ZATVARANJE
Continental zatvara tvornicu tiskarske gume u Kranju
KRANJ - Continental zbog loših tržišnih uvjeta zatvara tvornicu za proizvodnju tiskarskih guma u Kranju. Odluka će utjecati na 70 radnih mjesta.
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
VOJNA INDUSTRIJA
Amerikanci preuzeli manjinske udjele u Pretisu i bugojanskom Binasu
SARAJEVO - Američka kompanija Regulus Global preuzela je 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i manjinski paket dionica bugojskog Binasa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE