GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mercator Grupa: 2,2 milijarde eura prihoda u 2021.

Mercator Grupa: 2,2 milijarde eura prihoda u 2021.
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2022 / 07:36
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Grupa Mercator u 2021. godini ostvarila je 2,2 milijarde eura prihoda i povećala ih za 1,6% u odnosu na 2020. godinu.

Grupa Mercator ostvarila je pozitivan rast razine prihoda iz osnovne djelatnosti unatoč posljedicama epidemioloških mjera u Sloveniji, gdje Grupa ostvaruje gotovo 60% svojih prihoda.

Grupa Mercator je u 2021. godini zabilježila rast normalizirane EBITDA od 7,9%, koja je u 2021. godini iznosila 174,2 milijuna eura. Nizom aktivnosti i usmjerenošću prema jednom od najvažnijih strateških ciljeva dodatno je smanjio svoju zaduženost. Omjer neto duga i normalizirane EBITDA iznosio je 4,8 puta, što znači da je nakon dugog niza poslovnih godina ovaj omjer pao ispod 5 puta.

Bez obzira na sva epidemiološka ograničenja u 2021. godini, Grupa Mercator bilježi rast prihoda u svim segmentima, a najznačajniji rast u osnovnoj djelatnosti. U Sloveniji je Grupa uspjela povećati prihode za 1,0% usprkos ozbiljnim ograničenjima poslovanja, posebno u zadnjem kvartalu, i realnom padu ukupne maloprodajne aktivnosti u odnosu na 2020. U Srbiji su ukupni prihodi porasli za 1,8%, dok su prihodi od maloprodaje prodaja je porasla za 1,9%. U Crnoj Gori prihodi su veći za 11,3%, au maloprodaji za 8,8%, dok su u Bosni i Hercegovini prihodi veći za 1,1%, a u maloprodaji za 0,9%. Grupacija je najveći rast prihoda zabilježila u sporednim djelatnostima. Tvrtka Mercator Emba d.o.o. je u 2021. povećao prihode za 10,9%, au segmentu MTehnika zabilježio je rast prihoda od 6,9%. Ovi rezultati također su rezultat niza mjera koje je Grupa uvela kako bi spriječila posljedice restriktivnih mjera koje su usvojile vlade za suzbijanje epidemije 2021.

Pri ocjeni rezultata Grupe Mercator u Sloveniji potrebno je uzeti u obzir činjenicu da su na poslovanje Grupe utjecala ograničenja koja su značajno obilježila četvrti kvartal 2021. godine. Uvođenje VTP pravila (cijepljeni, testirani, preboljeli) za trgovačke centre u Sloveniji negativno je utjecalo na prihode, a time i na poslovne rezultate. Prije svega, to je tvrtku dovelo u neravnopravan tržišni položaj u Sloveniji. Gotovo polovica stanovništva u Sloveniji nije ispunjavala potrebne uvjete za ulazak u trgovačke centre.

Gledajući poslovne rezultate, valja istaknuti i da Grupa ostvaruje nešto manje od trećine svojih prihoda u osnovnoj djelatnosti maloprodaje u Sloveniji, i to u velikim formatima, odnosno trgovačkim centrima, koji su bili ograničeni VTP pravilom .

- Strateška usmjerenost Mercatora na dugoročnu suradnju s lokalnim dobavljačima bit će temelj razvoja cjelokupnog lanca proizvodnje i prerade hrane u budućnosti. Potonje je dodatno potvrdila energetska i sirovinska kriza s kojom smo suočeni i koja će i dalje obilježiti cijeli lanac vrijednosti od poljoprivrednika do police, naglasio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Isključujući gubitke od revalorizacije investicijskih nekretnina koje nisu rezultat redovnog poslovanja, Mercator Grupa je u 2021. godini ostvarila neto dobit od 3,9 milijuna eura.

Tagovi: Mercator, Konzum, Fortenova grupa, Indotek, Sberbank, Fabris Peruško
PROČITAJ I OVO
Glavna skupština Fortenova grupe bez kvoruma, iduća skupština u prosincu
OČEKIVANO
Glavna skupština Fortenova grupe bez kvoruma, iduća skupština u prosincu
ZAGREB - Iz Fortenova Grupe izvijestili su u ponedjeljak da glavna skupština imatelja depozitarnih potvrda, prema očekivanjima, nije imala kvoruma, a iduća će se održati početkom prosinca.
Rolls-Royce uspješno testirao zrakoplovni motor na vodik
TEST
Rolls-Royce uspješno testirao zrakoplovni motor na vodik
LONDON - Britanski Rolls-Royce objavio je u ponedjeljak da je uspješno testirao zrakoplovni motor na vodik, prvi put u svijetu avijacije, što je važan korak prema dekarbonizaciji zračnog prometa.
Vučković obišla moderniziranu Podravkinu tvrtku Kalnik
POSJET
Vučković obišla moderniziranu Podravkinu tvrtku Kalnik
KOPRIVNICA - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je obišla Podravkinu tvrtku Kalnik u Varaždinu, u čiju je modernizaciju uloženo oko 43 milijuna kuna, a Ministarstvo je sudjelovalo s gotovo polovinom tog iznosa, odnosno s 19,4 milijuna bespovratnih kuna.
Mario Mesaroš novi je predsjednik Uprave RALU Logistike
KARIJERE
Mario Mesaroš novi je predsjednik Uprave RALU Logistike
ZAGREB - Predsjednikom Uprave RALU Logistike, vodećeg nezavisnog dobavljača integrirane logističke usluge u Hrvatskoj i regiji, imenovan je Mario Mesaroš, dosadašnji član Uprave i iskusni menadžer s dugogodišnjim iskustvom rada u logistici i transportu.
Vrijeme curi za Brodosplit: Debeljak pokušava pronaći spas u SAD-u
IMA LI SPASA?
Vrijeme curi za Brodosplit: Debeljak pokušava pronaći spas u SAD-u
SPLIT - Počelo je odbrojavanje - sud 16. prosinca odlučuje o stečaju Brodosplita! Hoće li se Tomislav Debeljak ponovno izvući u posljednji trenutak i osigurati sredstva za deblokadu tvrtke?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE