GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Menadžment Kraša ima instrument kojim može zaustaviti Šaranovića

Menadžment Kraša ima instrument kojim može zaustaviti Šaranovića
BRANA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2019 / 12:02
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Petim člankom svojeg Statuta Skupština Kraša ovlastila je Upravu i Nadzorni odbor da u roku od pet godina mogu samostalno, bez sazivanja Skupštine dioničara, donijeti odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 milijuna kuna te isključiti pravo prvenstva određenih dioničara pri upisu dionica.

Ta odredba u Statutu je od 2003., a posljednji je put obnovljena 2017. To, na primjer, znači da aktualni NO i Uprava mogu donijeti odluku o dokapitalizaciji tvrtke u kojoj pravo prvenstva neće imati Kappa Star Limited, koji je prošle srijede došao do 22,87 posto dionica i opasno se približava brojci od 25 posto. Tako bi KSL pao, spekuliramo, ispod 20 posto dionica. Takva se odredba u tržišnom žargonu naziva "otrovnom pilulom" jer je, kaže definicija, "cilj menadžmenta da se ona učini toliko neukusnom da je potencijalni tražilac neće željeti progutati", piše Jutarnji list.

Tu nam je odredbu prokomentirao vlasnik KSL-a Nebojša Šaranović osobno, ističući da je "nejasno zašto je Upravi dano tako široko ovlaštenje, bez ikakvih smjernica o cijeni dionica, pa čak i s mogućnošću isključenja prava prvenstva samo nekim dioničarima".

"Očekujemo da Kappa Star Limited ima jednak tretman kao svi drugi dioničari Kraša. Vjerujemo da se ova odredba, odnosno ovlaštenje dano Upravi, neće zloupotrijebiti time što bi bilo koji dioničar bio isključen iz prava prvenstva ili što bi nove dionice bile izdane po neprimjereno niskoj cijeni. Takav eventualni postupak bio bi u direktnoj suprotnosti s načelom jednakosti dioničara kao jednim od temeljnih principa dioničarstva. Neodgovornom primjenom ovog ovlaštenja nanijela bi se značajna šteta ne samo dioničarima kojima je isključeno pravo prvenstva nego i svim drugim dioničarima, a nadasve i samom Krašu", naglašava Šaranović. Srpski je poduzetnik duboko uvjeren "da će članovi Uprave profesionalno obavljati svoju funkciju, ne stavljajući nijednog dioničara Kraša u diskriminirajući položaj, jer bi svako drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i kaznenu odgovornost članova Uprave".

Prema neslužbenim očekivanjima, KSL bi, ocijeni li da je došlo do zloupotrebe, mogao pokrenuti sporove u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sličnu statutarnu odredbu ima i Atlantic Grupa, kojoj smo se obratili za pojašnjenje tog "pravila".

"U slučaju primjene ove odredbe, Uprava mora objaviti Izvješće o razlozima za isključenje prava prvenstva pri upisu novih dionica, a zakonodavac pritom nije posebno ograničio razloge (osim što isti moraju biti u apsolutnom interesu društva i ne smiju biti diskriminatorni). Atlantic Grupa je ovu mogućnost koristila prilikom prikupljanja kapitala za financiranje kupnje Droge Kolinske, kada smo prikupili 605 milijuna kuna. U pozivu na sudjelovanje u toj dokapitalizaciji Atlantika, Uprava je uz suglasnost NO-a pozvala isključivo one pravne osobe za koje smo zaključili da imaju izraženiji interes i financijsku mogućnost za prikupljanje nužnih financijskih sredstava u kratkom razdoblju. Dokapitalizacija društva u to vrijeme izvršena je po ponderiranoj prosječnoj cijeni trgovanja u posljednja tri mjeseca, zaključno do dana kad je dana ponuda za kupnju Droge Kolinske, što se tada i smatralo fer tržišnom cijenom", odgovorili su nam iz Atlantica.

Tagovi: Kraš, Nebojša Šaranović, Kappa Star Limited, Atlantic Grupa, Mesna industrija braća Pivac
PROČITAJ I OVO
Petrokemija: Skladište amonijevog nitrata je pod nadzorom
POD NADZOROM
Petrokemija: Skladište amonijevog nitrata je pod nadzorom
KUTINA - Kutinska Petrokemija oglasila se povodom jučerašnje razorne eksplozije skladišta amonijevog nitrata u Bejrutu priopćivši kako i sami proizvode te skladište amonijev nitrat, ali da je skladište pod kontinuiranim nadzorom te da je ulaz u njega strogo ograničen.
Virgin Galactic i Rolls-Royce predstavili koncept nadzvučnog aviona
KONCEPT
Virgin Galactic i Rolls-Royce predstavili koncept nadzvučnog aviona
LONDON - Virgin Galactic je najpoznatiji po razvoju usluge komercijalnih suborbitalnih letova, kojima će turiste prevoziti do ruba svemira, kako bi za masne pare mogli iskusiti nekoliko minuta bestežinskog stanja.
New York Times: Digitalni segment prvi put s većim prihodima od tiskanog
ZA POVIJEST
New York Times: Digitalni segment prvi put s većim prihodima od tiskanog
NEW YORK - New York Times je  u drugom tromjesečju prvi put ikada stekao više prihoda od digitalnih usluga nego od tiskanog izdanja novina.
Air Serbia ostvarila neto profit od 9,5 miliona evra u 2019.
U PLUSU
Air Serbia ostvarila neto profit od 9,5 miliona evra u 2019.
BEOGRAD - Air Serbia je u 2019. godini, u šestoj godini poslovanja, prijavila neto dobit od 9,5 miliona evra, saopšteno je iz te kompanije.
Zbog nepoštivanja pravila protiv korone Ryanairu prijeti obustava letova u Italiji
PRAVILA
Zbog nepoštivanja pravila protiv korone Ryanairu prijeti obustava letova u Italiji

RIM - Talijanska državna uprava za civilno zrakoplovstvo Enac zaprijetila je u srijedu irskoj kompaniji Ryanair obustavom odobrenja letova u zemlji zbog nepoštivanja sigurnosnih pravila određenih tijekom epidemije koronavirusa.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE