GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Menadžment Kraša ima instrument kojim može zaustaviti Šaranovića

Menadžment Kraša ima instrument kojim može zaustaviti Šaranovića
BRANA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2019 / 12:02
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Petim člankom svojeg Statuta Skupština Kraša ovlastila je Upravu i Nadzorni odbor da u roku od pet godina mogu samostalno, bez sazivanja Skupštine dioničara, donijeti odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 milijuna kuna te isključiti pravo prvenstva određenih dioničara pri upisu dionica.

Ta odredba u Statutu je od 2003., a posljednji je put obnovljena 2017. To, na primjer, znači da aktualni NO i Uprava mogu donijeti odluku o dokapitalizaciji tvrtke u kojoj pravo prvenstva neće imati Kappa Star Limited, koji je prošle srijede došao do 22,87 posto dionica i opasno se približava brojci od 25 posto. Tako bi KSL pao, spekuliramo, ispod 20 posto dionica. Takva se odredba u tržišnom žargonu naziva "otrovnom pilulom" jer je, kaže definicija, "cilj menadžmenta da se ona učini toliko neukusnom da je potencijalni tražilac neće željeti progutati", piše Jutarnji list.

Tu nam je odredbu prokomentirao vlasnik KSL-a Nebojša Šaranović osobno, ističući da je "nejasno zašto je Upravi dano tako široko ovlaštenje, bez ikakvih smjernica o cijeni dionica, pa čak i s mogućnošću isključenja prava prvenstva samo nekim dioničarima".

"Očekujemo da Kappa Star Limited ima jednak tretman kao svi drugi dioničari Kraša. Vjerujemo da se ova odredba, odnosno ovlaštenje dano Upravi, neće zloupotrijebiti time što bi bilo koji dioničar bio isključen iz prava prvenstva ili što bi nove dionice bile izdane po neprimjereno niskoj cijeni. Takav eventualni postupak bio bi u direktnoj suprotnosti s načelom jednakosti dioničara kao jednim od temeljnih principa dioničarstva. Neodgovornom primjenom ovog ovlaštenja nanijela bi se značajna šteta ne samo dioničarima kojima je isključeno pravo prvenstva nego i svim drugim dioničarima, a nadasve i samom Krašu", naglašava Šaranović. Srpski je poduzetnik duboko uvjeren "da će članovi Uprave profesionalno obavljati svoju funkciju, ne stavljajući nijednog dioničara Kraša u diskriminirajući položaj, jer bi svako drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i kaznenu odgovornost članova Uprave".

Prema neslužbenim očekivanjima, KSL bi, ocijeni li da je došlo do zloupotrebe, mogao pokrenuti sporove u Hrvatskoj i inozemstvu.

Sličnu statutarnu odredbu ima i Atlantic Grupa, kojoj smo se obratili za pojašnjenje tog "pravila".

"U slučaju primjene ove odredbe, Uprava mora objaviti Izvješće o razlozima za isključenje prava prvenstva pri upisu novih dionica, a zakonodavac pritom nije posebno ograničio razloge (osim što isti moraju biti u apsolutnom interesu društva i ne smiju biti diskriminatorni). Atlantic Grupa je ovu mogućnost koristila prilikom prikupljanja kapitala za financiranje kupnje Droge Kolinske, kada smo prikupili 605 milijuna kuna. U pozivu na sudjelovanje u toj dokapitalizaciji Atlantika, Uprava je uz suglasnost NO-a pozvala isključivo one pravne osobe za koje smo zaključili da imaju izraženiji interes i financijsku mogućnost za prikupljanje nužnih financijskih sredstava u kratkom razdoblju. Dokapitalizacija društva u to vrijeme izvršena je po ponderiranoj prosječnoj cijeni trgovanja u posljednja tri mjeseca, zaključno do dana kad je dana ponuda za kupnju Droge Kolinske, što se tada i smatralo fer tržišnom cijenom", odgovorili su nam iz Atlantica.

Tagovi: Kraš, Nebojša Šaranović, Kappa Star Limited, Atlantic Grupa, Mesna industrija braća Pivac
PROČITAJ I OVO
Trump zabranjuje kineskim avioprijevoznicima letove do SAD-a
SAD-KINA
Trump zabranjuje kineskim avioprijevoznicima letove do SAD-a
WASHINGTON - Trumpova administracija zabranjuje kineskim putničkim avioprijevoznicima let za redovite letove prema SAD-u počevši kasnije ovog mjeseca, što povećava pritisak na Kinu, koja američkim prijevoznicima nije omogućila nastavak letova prema Kini.
Messer Tehnogas: Dividenda 425 dinara
DIVIDENDA
Messer Tehnogas: Dividenda 425 dinara
BEOGRAD - Skupština akcionara beogradskog Messer Tehnogasa (TGAS), održana 29. maja, usvojila je sve predložene odluke, uključujući i onu o raspodeli dobiti
Carnex ponovo izvozi u Rusiju
IZVOZ
Carnex ponovo izvozi u Rusiju
VRBAS - Industriji mesa Carnex ponovo je dozvoljen izvoz na tržište Rusije i ta odluka odnosi se na izvoz termički obrađenih proizvoda od svinjskog i goveđeg mesa, koje je Carnex i ranije izvozio na tržišta Carinske unije - Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, saopštila je danas ta kompanija.
U HT-u novi potpisan novi kolektivni ugovor
RADNIČKA PRAVA
U HT-u novi potpisan novi kolektivni ugovor
ZAGREB - Uprava Hrvatskog Telekoma (HT), Hrvatski sindikat telekomunikacija i Republički sindikat radnika potpisali su novi kolektivni ugovor koji stupa na snagu 1. srpnja 2020. i vrijedi iduće dvije godine te donosi više pogodnosti za zaposlene, izvijestili su u srijedu iz HT-a.
Letom Wizz Aira ponovo otvoren sarajevski aerodrom
AERODROM
Letom Wizz Aira ponovo otvoren sarajevski aerodrom

SARAJEVO - Niskobudžetni zračni prijevoznik WizzAir obnovio je u srijedu svoje letove iz Sarajeva, a dan ranije učinio je to i iz Tuzle, čime je nakon ukidanja restrikcija uvedenih zbog pandemije ponovo uspostavljen civilni zračni promet iz Bosne i Hercegovine.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE