GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Medak: Kafići i restorani mogli bi biti zatvoreni do kraja siječnja

Medak: Kafići i restorani mogli bi biti zatvoreni do kraja siječnja
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2020 / 16:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak u ponedjeljak su razgovarali o izazovima u ugostiteljskom sektoru, posljedicama pandemije, zakonskim rješenjima, prilagodbi digitalizaciji i drugim temama, doznaje se iz Ministarstva i Medaka.

"Dijalogom smo i do sada došli do niza rješenja kojima nastojimo očuvati radna mjesta u sektoru turizma i povezanim djelatnostima, a i današnji sastanak bio je konstruktivan", poručila je kratko nakon sastanka održanog u Ministarstvu turizma i sporta ministrica Nikolina Brnjac.

Dodaje i kako se tijekom prošlog tjedna sretala s predstavnicima ugostitelja iz različitih dijelova Hrvatske, među kojima je bio i predsjednik Udruženja ugostitelja Istre i Kvarnera Vedran Jakominić, ujedno i potpredsjednik Nacionalne udruge.

Medak je razgovor ocijenio vrlo kvalitetnim, uz napomenu kako su više razgovarali o budućnosti, a manje o ''vatrogasnim" mjerama i sadašnjosti, koja je "takva kakva jest".

"Osim problema koji bi nas ubuduće mogli dočekati, ministrici smo odmah izložili i rješenja za neke od tih problema, poput primjerice nužnosti digitalizacije u ugostiteljstvu, kao i tome da se ugostitelje i našu udrugu aktivnije uključi i u izradu i donošenje nekih dokumenata pa tako i buduće strategije održivog razvoja turizma", rekao je.

Marin Medak je uvjeren da će zajednički uspjeti stvoriti digitalnu platformu za ugostiteljstvo, koja će integrirati sve ugostitelje i njihove potrebe - nabavu, prodaju, zakonska rješenja, institucije i dr. te im biti krovni alat koji će omogućiti i jednostavnije i lakše poslovanje i komuniciranje.

Ministricu su upoznali i s inicijativom Nacionalne udruge ugostitelja o modelu kategorizaciji restorana i drugih ugostiteljskih objekata pod nazivom "kravata".

Ključnim smatra da to do kraja definiraju u idućih par mjeseci i slože u strategiju te da se donesu određene promjene u zakonu o pružanju ugostiteljskih usluga odnosno da se osuvremeni i više približi postupanjima u kriznim situacijama i 21. stoljeću. U to bi bila uključena i drugačija metodologija opremanja objekata, odnosno umjesto sadašnjih 28 tipova objekata da bude pet kategorija opremanja i uz to prateće sanitarne ocjene te druge promjene u tom zakonu.

Na sastanku su naznačili i da je važno da se na vrijeme definira i nastavak kratkoročnih mjera za ugostiteljstvo i kako dalje pomoći ugostiteljstvu.

Upitan vjeruje li u mogućnost otvaranja ugostiteljskih objekata poslije 21. prosinca odnosno prije Božića, Medak kaže kako ne vjeruje u to, već da bi ta zatvorenost mogla potrajati i do kraja siječnja.

"Ono o čemu još pokušavamo pregovarati sa stožerom je da se omogući onima koji mogu i žele, kafićima posebice, da rade kave za van, jer na žalost ni to sada ne smiju, za razliku od trgovina, benzinskih stanica i drugih koji imaju takvu ponudu. Ali vidjet ćemo hoćemo li uspjeti", iznosi Medak.

Pritom je napomenuo da su zbog zatvaranja ugostiteljstva propali i svi njihovi planovi oko sudjelovanja na adventskim manifestacijama u Zagrebu i drugi gradovima i mjestima po Hrvatskoj.

Ugostitelji koji to mogu tj. restorani radit će dostavu, iako takvih, po gruboj procjeni, nema puno, možda ni 30 posto njihova ukupnog broja, a vjeruje i da će neki ugostitelji koji imaju prostorne i druge mogućnosti i pakirati hranu odnosno namirnice za pripremu po njihovim receptima a što se može prodavati ili slično.

Podsjeća da je proteklog vikenda izjavio da će ugostitelji, koliko mogu, pomoći i bolnice tj., dostavljati im hranu, kolače i slično, neki će donirati i grijalice za šatore. Najavio je i kako će u ponedjeljak predložiti voditelju KB Dubrava da ugostitelji organiziraju Advent ispred te zagrebačke sada tzv. covid bolnice, i to za djelatnike bolnice.

Medak također drži i da postoji mogućnost da određeni lokalni i županijski stožeri pred Božić odnosno iza 21. prosinca, do kada su na snazi trenutne mjere zatvaranja, budu za otvaranje ugostiteljskih objekata na svom području, jer i sada već ima takvih razmišljanja, ali i to će, kao i do sada, ovisiti o epidemiološkoj slici.

Tagovi: Marin Medak, zatvaranje kafića, Nacionalna udruga ugostitelja, koronavirus u Hrvatskoj, Nacionalni stožer, nošenje maski
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE