GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matušić: SKB Art na listi sankcioniranih

Matušić: SKB Art na listi sankcioniranih
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2022 / 17:27
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić u petak je izjavio da je u sklopu devetog paketa EU sankcija za pravne i fizičke osobe koje imaju veze s Rusijom, a vezano uz rusku agresiju na Ukrajinu, na prijedlog Hrvatske na listu sankcioniranih uključena i tvrtka SBK Art, koja je bila u fokusu javnosti oko nezakonite transakcije vezane uz prodaju udjela Fortenova grupe.

Članice EU-a postigle su u četvrtak dogovor o devetom paketu sankcija protiv Rusije koji uključuje, među ostalim, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih.

Hrvatska je, kako je kazao Matušić u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade, bila ta koja je predložila listiranje tvrtke SKB Art sa svim dokaznim materijalima, jer smatra da je i dalje ta tvrtka povezana sa Sberbankom.

Početkom studenoga, naime, objavljeno je da je Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupac 43,4 posto udjela Sberbanka u nizozemskom holdingz Fortenova group, jedinom dioničaru Fortenova grupe d.d., a da je ta transakcija završena 31. listopada.

"Svi naši dokazi upućuju da je riječ o fiktivnoj transakciji, nikakav novac nije isplaćen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prema Moskvi niti prema računima", istaknuo je Matušić.

Naveo je i da su doznali i još neke detalje oko kredita koji je dobiven od Gazprom banke, koja je također jedna od listiranih, ali ne na europskom popisu sankcija, nego na popisu SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Radili smo u tišini pripremu ovoga što se sad dogodilo usvajanjem devetog sankcijskog paketa i u tom smislu mislim da smo predočili kvalitetne dokaze, jer bez toga se ne bi mogla ta kompanija naći na popisu onih koji su listirani, što znači da je u ovom trenutku sve što je vezano uz tu kompaniju podliježe pod uredbu i zakon o međunarodnim mjerama ograničavanja", kazao je Matošić.

Dakle, prema toj tvrtki će se primjenjivati zamrzavanje imovine i sve ostalo što je predviđeno uredbom Vijeća.

Bitnim je istaknuo da zakon predviđa kaznene odredbe za sve one koji krše sankcije i one koji pomažu u kršenju sankcija ili njihovom izbjegavanju. Za njih je, kako je kazao, predviđena i zatvorska kazna. Napomenuo je kako govori u ime stalne skupine kao koordinator, no da oni nisu istražno tijelo te kako ne može odgovarati na pitanja vezana uz eventualne istražne radnje.

"Najbitnije je da je u devetom sankcijskom paketu listirana SBK Art kompanija koja se sasvim sigurno sada više neće moći ponašati kao što su pokušali zadnjih mjesec dana", rekao je napomenuvši kako im je u svemu potporu dala i Nizozemska i njezine vlasti, s kojima sjajno surađuju.

Na pitanje novinara jesu li predlagali da se na listu uvrste i neke privatne osobe, rekao je da ne želi govoriti o procedurama predlaganja niti to komentirati. "Zadovoljni smo što je SBK Art uvrštena na listu, jer će na neki način to otvoriti put i drugim institucijama u RH da djeluju pa ćemo vidjeti koji će biti rezultati tog djelovanja", kazao je.


Na upit znači li to da SBK Art sada više ne može upravljati svojom imovinom, tj. udjelom u Fortenova grupi, Matošić je odgovorio je potvrdno. Rekao je kako time poslovanje Fortenove neće doći u pitanje, kako oni uredno posluju i siguran je da će se znati prilagoditi situaciji.

Istaknuo je i kako stvar treba do kraja raščistiti i rasvijetliti i svi oni koji su pokušali kršiti sankcije i izbjeći ih trebaju doći pod udar onih tijela koji se time bave.

Tagovi: Saif Alketbi, SKB Art, Frano Matušić, Fortenova grupa, Pavao Vujnovac, Sberbank, Krešimir Filipović, Jadranka, ruski kapital, Indotek, Allianz
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE