GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matijević širi poslovanje, kupio još jednu kompaniju u stečaju

Matijević širi poslovanje, kupio još jednu kompaniju u stečaju
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 20:08
Autor: SEEbiz / Danas.rs
NOVI SAD - Još jednu firmu u stečaju prošle nedelje kupila je Kompanija Matijević.

Nakon dva ključna objekta ATP “Vojvodina”, novu međunarodnu autobusku stanicu i servisni centar za autobuse, koja planiraju da izdaju, sada je takođe iz stečaja kupljen zrenjaninski “Radijator” gde bi trebalo da se, umesto odlivaka, proizvode traktori i mašine za branje višanja.

Naime, kompanija Matijević u poslu je sa višnjama poslednjih šest godina, poseduju u svom povelikom portfoliju (koji obuhvata proizvodnju hrane, hotelijerstvo, nekretnine, reciklažu) i preko 600 hektara pod ovim voćem u Vojvodini.

Novina je da će ubuduće traktore i priključne mašine za branje višanja, koje već imaju u svom programu u novosadskoj “Agrovojvodini”, sada proizvoditi u Zrenjaninu. Upravo ovu vest saopštili su prvi ljudi kompanije, nakon informacije da su kupili zrenjaninsku fabriku Radijator AD u stečaju, koju su zvanično preuzeli 9. avgusta.

U Mat real Estate, ogranku kompanije Matijević koji se od 2004. bavi hotelijerstvom i nekretninama, a u poslednje vreme kupuje i firme u stečaju, smatraju da je potencijal preduzeća koje su kupili u Zrenjaninu dobar i da sa postojećom infrastrukturom može da obezbedi proizvodnju koju će pokrenuti.

– Delatnost kojom se firma bavila nije nam bila interesantna, interesantni su nam njihovi objekti u Zrenjaninu, koje ćemo raščistiti a tu delatnost nećemo nastaviti jer je ona davno ugašena kao nerentabilna. Tu ćemo najverovatnije da napravimo proizvodnju kombajna za višnju, model koji je već razvila naša mehanizacija u Agrovojvodini. Imamo u planu i proizvodnju traktorskih prikolica za poljoprivredu a na jednom delu ćemo napraviti skladište poljoprivrednih proizvoda – objašnjava za Danas Bojan Matijević.

Matijevići u Zrenjanina imaju 150 hektara pod višnjom, 200 hektara kod Novog Sada i još oko 250 hektara kod Sombora. U Zrenjaninu su pre nekoliko godina kupili zemljište u industrijskoj zoni, gde su planirali podizanje skladišta.

– Imamo to zemljište za skladište, gde smo planirali podizanje hladnjače sa izbijačicama ali to još nismo započeli, jer imamo za sada dovoljno hladnjača koje nas prate a ni višnje nam sada nisu još u punom rodu. U Srbiji, ukupno gledamo, ima preko 5.000 hektara pod višnjom. Mi u tom poslu vidimo perspektivu. Sami imamo 600 hektara pod višnjom, sa navodnjavanjem rod je odličan. Za tri godine nam višnjik dolazi u puni rod a za ručno branje tog roda trebalo bi nam hiljade sezonaca. Zato smo razvili jedan ozbiljan kombajn, koji smo već napravili u bivšoj “Pobedi”. Četiri kombajna smo napravili i oni su već ove godine dobro funkcionisali. Imamo dobro tržište za njih, celu bivšu Jugoslaviju a možemo ga izvoziti i u Evropu – objašnava Bojan Matijević za Danas.

Nešto više o prodaji samog Radijatora, koji je u stečaju duže od četiri godine, nakon nekoliko neuspelih predloga reorganizacije, ispričao nam je stečajni upravnik Aleksandar Lakić.

– Radijator je na trećoj prodaji prodat po početnoj ceni, za 414,8 miliona dinara. Prodat je kao pravno lice, firmi Mat Real Estate iz Novog Sada, koja je bila jedini ponuđač na javnom nadmetanju. Što se stečaja tiče, podneo sam zahtev za brisanje svih tereta na nepokretnoj i pokretnoj imovini stečajnog dužnika. Pošto još uvek nije formirana celokupna stečajna masa, jer se utvrđuje status još neke imovine, procena je da će iz nje moći da se namiri oko 80 odsto potraživanja radnika – kaže stečajni upravnik Radijatora Aleksandar Lakić.

Imovinu Radijatora Privredni sud u Beogradu, gde je vođen stečaj jer je bivši vlasnik promenio sedište firme, procenio je na više od dve milijarde dinara. Ipak, na trećoj prodaji vlasnika je dobila za pet puta manji iznos. Prvi pokušaj prodaje organizovan je 2019. godine i tada je prodat samo poslovni prostor fabrike na Vračaru, za 19 miliona dinara.

Naredna prodaja organizovana je 2020. godine, po početnoj ceni od oko milijardu dinara, što je bila polovina procenjene vrednosti ovog stečajnog dužnika, ali nije bilo zainteresovanih kupaca. Fabrika se nalazi u industrijskoj zoni prema Beogradu, ima 22 objekta i dvorište na preko dva hektara gradskog građevinskog zemljišta.

Tagovi: Petar Matijević, Matijević, Radijator, Mat Real Estate, ATP Vojvodina, Bojan Matijević
PROČITAJ I OVO
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
OTKAZI
Suša u Kataloniji kriva za otkaze u Freixenetu
BARCELONA - Španjolsko-njemački cava div Freixenet, poznat po svojim karakterističnim crnim staklenim bocama pjenušavog vina, otpustit će 80% svojih radnika u Kataloniji dok se sjeveroistočna španjolska regija bori sa sušom koja traje više od tri godine i ozbiljno je pogođena proizvodnja grožđa.
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE