GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Matijević širi poslovanje, kupio još jednu kompaniju u stečaju

Matijević širi poslovanje, kupio još jednu kompaniju u stečaju
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 20:08
Autor: SEEbiz / Danas.rs
NOVI SAD - Još jednu firmu u stečaju prošle nedelje kupila je Kompanija Matijević.

Nakon dva ključna objekta ATP “Vojvodina”, novu međunarodnu autobusku stanicu i servisni centar za autobuse, koja planiraju da izdaju, sada je takođe iz stečaja kupljen zrenjaninski “Radijator” gde bi trebalo da se, umesto odlivaka, proizvode traktori i mašine za branje višanja.

Naime, kompanija Matijević u poslu je sa višnjama poslednjih šest godina, poseduju u svom povelikom portfoliju (koji obuhvata proizvodnju hrane, hotelijerstvo, nekretnine, reciklažu) i preko 600 hektara pod ovim voćem u Vojvodini.

Novina je da će ubuduće traktore i priključne mašine za branje višanja, koje već imaju u svom programu u novosadskoj “Agrovojvodini”, sada proizvoditi u Zrenjaninu. Upravo ovu vest saopštili su prvi ljudi kompanije, nakon informacije da su kupili zrenjaninsku fabriku Radijator AD u stečaju, koju su zvanično preuzeli 9. avgusta.

U Mat real Estate, ogranku kompanije Matijević koji se od 2004. bavi hotelijerstvom i nekretninama, a u poslednje vreme kupuje i firme u stečaju, smatraju da je potencijal preduzeća koje su kupili u Zrenjaninu dobar i da sa postojećom infrastrukturom može da obezbedi proizvodnju koju će pokrenuti.

– Delatnost kojom se firma bavila nije nam bila interesantna, interesantni su nam njihovi objekti u Zrenjaninu, koje ćemo raščistiti a tu delatnost nećemo nastaviti jer je ona davno ugašena kao nerentabilna. Tu ćemo najverovatnije da napravimo proizvodnju kombajna za višnju, model koji je već razvila naša mehanizacija u Agrovojvodini. Imamo u planu i proizvodnju traktorskih prikolica za poljoprivredu a na jednom delu ćemo napraviti skladište poljoprivrednih proizvoda – objašnjava za Danas Bojan Matijević.

Matijevići u Zrenjanina imaju 150 hektara pod višnjom, 200 hektara kod Novog Sada i još oko 250 hektara kod Sombora. U Zrenjaninu su pre nekoliko godina kupili zemljište u industrijskoj zoni, gde su planirali podizanje skladišta.

– Imamo to zemljište za skladište, gde smo planirali podizanje hladnjače sa izbijačicama ali to još nismo započeli, jer imamo za sada dovoljno hladnjača koje nas prate a ni višnje nam sada nisu još u punom rodu. U Srbiji, ukupno gledamo, ima preko 5.000 hektara pod višnjom. Mi u tom poslu vidimo perspektivu. Sami imamo 600 hektara pod višnjom, sa navodnjavanjem rod je odličan. Za tri godine nam višnjik dolazi u puni rod a za ručno branje tog roda trebalo bi nam hiljade sezonaca. Zato smo razvili jedan ozbiljan kombajn, koji smo već napravili u bivšoj “Pobedi”. Četiri kombajna smo napravili i oni su već ove godine dobro funkcionisali. Imamo dobro tržište za njih, celu bivšu Jugoslaviju a možemo ga izvoziti i u Evropu – objašnava Bojan Matijević za Danas.

Nešto više o prodaji samog Radijatora, koji je u stečaju duže od četiri godine, nakon nekoliko neuspelih predloga reorganizacije, ispričao nam je stečajni upravnik Aleksandar Lakić.

– Radijator je na trećoj prodaji prodat po početnoj ceni, za 414,8 miliona dinara. Prodat je kao pravno lice, firmi Mat Real Estate iz Novog Sada, koja je bila jedini ponuđač na javnom nadmetanju. Što se stečaja tiče, podneo sam zahtev za brisanje svih tereta na nepokretnoj i pokretnoj imovini stečajnog dužnika. Pošto još uvek nije formirana celokupna stečajna masa, jer se utvrđuje status još neke imovine, procena je da će iz nje moći da se namiri oko 80 odsto potraživanja radnika – kaže stečajni upravnik Radijatora Aleksandar Lakić.

Imovinu Radijatora Privredni sud u Beogradu, gde je vođen stečaj jer je bivši vlasnik promenio sedište firme, procenio je na više od dve milijarde dinara. Ipak, na trećoj prodaji vlasnika je dobila za pet puta manji iznos. Prvi pokušaj prodaje organizovan je 2019. godine i tada je prodat samo poslovni prostor fabrike na Vračaru, za 19 miliona dinara.

Naredna prodaja organizovana je 2020. godine, po početnoj ceni od oko milijardu dinara, što je bila polovina procenjene vrednosti ovog stečajnog dužnika, ali nije bilo zainteresovanih kupaca. Fabrika se nalazi u industrijskoj zoni prema Beogradu, ima 22 objekta i dvorište na preko dva hektara gradskog građevinskog zemljišta.

Tagovi: Petar Matijević, Matijević, Radijator, Mat Real Estate, ATP Vojvodina, Bojan Matijević
PROČITAJ I OVO
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
KARIJERE
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
NEW YORK - Trik za napredovanje na poslu nije u tome da najbrže učiš ili si najpametniji u prostoriji – već u pozitivnom stavu, kaže izvršni direktor Amazona Andy Jassy.
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
SLABAŠNO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
RIJEKA - Luka Rijeka d.d. prošlu je godinu završila s neto dobiti u iznosu od 1.003.883 eura, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze nakon održane sjednice Nadzornog odbora društva.
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
SKOK
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
TIVAT – Aerodrom Tivat u travnju je ostvarila promet od 59,72 tisuće putnika, što je 52 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je imala 39,22 tisuće putnika.
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE